Ο Λεβαντόφσκι και η ανεπίδεκτη Μπαρτσελόνα

«Κλείδωσε» λοιπόν μια από τις «ηχηρότερες» μεταγραφές του καλοκαιριού, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να ετοιμάζεται να αφήσει την Μπάγερν για την Μπαρτσελόνα.

Ο Λεβαντόφσκι και η ανεπίδεκτη Μπαρτσελόνα

Μια μετακίνηση η οποία έχει ήδη προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους των «μπλαουγκράνα», οι οποίοι βαυκαλίζονται πως ακόμα και στη δεινή οικονομική της θέση, η ισπανική ομάδα καταφέρνει να προσελκύει ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης.

Εκείνο που ίσως δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι η συγκεκριμένη μεταγραφή, με τον τρόπο που γίνεται, είναι απλά η συνέχεια μιας σειράς από καταστροφικές επιλογές, οι οποίες το μόνο αντίκρισμα που έχουν φέρει είναι την οικονομική και αγωνιστική κατάρρευση του συλλόγου.

Προφανώς και ο Πολωνός είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη και πιθανότατα θα συνεχίσει να σκοράρει κατά ριπάς και στην ομάδα του Τσάβι. Όμως εγείρονται ζητήματα τόσο οικονομικής όσο και αγωνιστικής φύσης, με πρώτο το τι θα κερδίσει η Μπαρτσελόνα από αυτά τα γκολ. Ή, καλύτερα, εάν τα 50 εκατομμύρια που θα διαθέσει για τον 33χρονο φορ αξίζει να δοθούν για έναν παίκτη ο οποίος δεν θα φέρει μελλοντικά έσοδα στον σύλλογο και η προσφορά του δεν θα έχει την ίδια διάρκεια που θα είχε εάν τα χρήματα είχαν δοθεί για κάποιον νεότερο.

Ας μην ξεχνάμε πως στην ίδια μεταγραφική περίοδο η Μάντσεστερ Σίτι αγόρασε με 60 εκατομμύρια ευρώ τον 21χρονο Έρλινγκ Χάαλαντ και η Λίβερπουλ με 75 εκατομμύρια ευρώ τον 23χρονο Ντάργουιν Νούνιες. Παίκτες οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τον άμεσο αντίκτυπο που πιθανότατα θα έχει ο Λεβαντόφσκι, όμως σε βάθος χρόνου μπορούν να πάρουν πολλά περισσότερα.

Την ίδια ώρα, οι δύο κατά τεκμήριο κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έκαναν τις παραπάνω επενδύσεις, φροντίζοντας να ξοδέψουν χρήματα που έχουν βγάλει από πωλήσεις παικτών.

Στον αντίποδα, η Μπαρτσελόνα πασχίζει να «ξεφορτωθεί» τον Φρένκι Ντε Γιονγκ, για τον οποίο είχε δαπανήσει 86 εκατομμύρια ευρώ και του χρωστά 17 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς. Εκτός από τον Ολλανδό μέσο όμως, ο Ζοάν Λαπόρτα πρέπει να βρει λύση σύντομα και για τα συμβόλαια των Πιάνιτς και Ουμτιτί.

Ο ισπανικός σύλλογος πληρώνει 4,1 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα σε μισθούς με οκτώ παίκτες να αμείβονται με περισσότερα από 200 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα. Για να γίνει σαφές το πόσο κακή είναι η εν λόγω διαχείριση, η Λίβερπουλ δίνει αντίστοιχα περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς εβδομαδιαίως με μόλις τρεις παίκτες να έχουν συμβόλαια μεγαλύτερα από 200 χιλιάδες ευρώ.

Οι «Καταλανοί» φαίνεται να έχουν ξεχάσει πως μόλις το περασμένο καλοκαίρι αναγκάστηκαν να χάσουν τον κορυφαίο παίκτη της ιστορίας τους λόγω της αλόγιστης σπατάλης σε συμβόλαια παικτών. Ενώ και η μεταγραφή του Ραφίνια, η οποία κόστισε 58 εκατομμύρια ευρώ, ήρθε μόλις λίγους μήνες ύστερα από εκείνη του Φεράν Τόρες, η οποία είχε κοστίσει 55 εκατομμύρια ευρώ!

Για να «ισοφαρίσουν» αυτές τις δαπάνες, οι «μπλαουγκράνα» έχουν πουλήσει το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους για τα επόμενα 25 χρόνια και όσο συνεχίζουννα ξοδεύουν απερίσκεπτα, ίσως και να επαληθευτεί η αίσθηση της Μπάγερν ότι σε μερικά χρόνια η Μπαρτσελόνα μπορεί και να μην υπάρχει.

ΥΓ.: Ένα ακόμη «στοίχημα» που έχει μπροστά της η Μπαρτσελόνα είναι να μην πάθει ό,τι έπαθαν οι Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος ναι μεν σκόραρε με την ίδια συνέπεια που το έκανε και πριν, ωστόσο αμφότερες οι ομάδες αντί να βελτιωθούν, έγιναν χειρότερες.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110