Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης: Τα πάντα για την τιτανομαχία στο Παρίσι

Ώρα τελικού! Το σπουδαιότερο παιχνίδι της χρονιάς κάνει σέντρα απόψε (22:00) στο «Παρκ ντε Πρενς» με τις Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης να μάχονται για την κορυφή της Ευρώπης. Όσα πρέπει να ξέρετε για τον τελικό του Champions League.

Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης: Τα πάντα για την τιτανομαχία στο Παρίσι

Μήνες σκληρής δουλειάς, αποφασιστικότητας και ανατρεπτικών αποτελεσμάτων θα συγκλίνουν σε ένα μόνο παιχνίδι όπου ο νικητής τα παίρνει όλα. Ο λόγος φυσικά για τον τελικό του Champions League.

Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ θα αναμετρηθεί με την Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σταντ ντε Φρανς» (22:00, Mega, CosmoteSport 1 HD, LIVE από το fosonline.gr) σε μια επανάληψη του τελικού του 2018 στο Κίεβο.

Η έδρα του τελικού

Ο τελικός για ακόμη μια χρονιά άλλαξε έδρα καθώς ενώ ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη, η ρωσική εισβολή άλλαξε τα πλάνα και το Παρίσι πήρε το χρίσμα από την UEFA. Το 80 χιλιάδων θέσεων «Σταντ ντε Φρανς» φιλοξένησε τον τελικό της διοργάνωσης τόσο το 2000 όσο και το 2006 ενώ έχει φιλοξενήσει επίσης τον τελικό του Euro του 2016 και εκείνον του Μουντιάλ το 1998.

Οι δύο ομάδες έχουν λάβει από 20 χιλιάδες εισιτήρια όμως η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ θα είναι περισσότεροι και μέσα στο γήπεδο καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 100 χιλιάδες «Reds» έχουν κάνει «απόβαση» στην Γαλλική πρωτεύουσα και όσοι δεν μπουν στο γήπεδο θα παρακολουθήσουν τον τελικό σε γιγαντοοθόνες.

Η πορεία της Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ κληρώθηκε σε έναν άκρως απαιτητικό όμιλο με τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Πόρτο και Μίλαν, όμως τον μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία πετυχαίνοντας έξι νίκες σε έξι ματς σκοράροντας 17 τέρματα. Στην φάση των «16» έκαμψε την αντίσταση της πρωταθλήτριας Ιταλίας Ίντερ στο «Τζιουζέπε Μεάτσα» με 2-0 και παρά την ήττα με 1-0 στο «Άνφιλντ» (μοναδική εντός έδρας ήττα στην σεζόν αλλά και μοναδική στο Champions League) προκρίθηκε στα προημιτελικά για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εκεί «καθάρισε» με 3-1 το ματς με την Μπενφίκα στο «Ντα Λουζ» , την οποία ακολούθησε το χορταστικό 3-3 στην έδρα των «κόκκινων».

Τελευταίο εμπόδιο για την αρμάδα του Γιούργκεν Κλοπ ήταν η κάτοχος του Europa League, Βιγιαρεάλ, του Ουνάι Έμερι. Το «κίτρινο υποβρύχιο» είχε αποκλείσει Γιουβέντους και Μπάγερν όμως το εμπόδιο της Λίβερπουλ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Οι Reds επικράτησαν με 2-0 στο «Άνφιλντ» και 3-2 στην Ισπανία μολονότι οι παίκτες του Έμερι προηγήθηκαν με 2-0 στο ημίχρονο της ρεβάνς.

Η συνέντευξη Τύπου Κλοπ, Αλεξάντερ-Άρνολντ και Ρόμπερτσον

Η πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης

Η πορεία της «Βασίλισσας» δεν ξεκίνησε ιδανικά, καθώς γνώρισε την ήττα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» από την Σερίφ Τιρασπόλ στην δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Η ήττα αυτή φαίνεται πως παρακίνησε τους «μερένχες» οι οποίοι νίκησαν όλα τα εναπομείναντα ματς τους και προκρίθηκαν στην φάση των «16» όπου κληρώθηκαν με την Κυπελλούχο Γαλλίας, Παρί Σεν Ζερμέν.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε στο Παρίσι με 1-0 με τέρμα του Κιλιάν Εμπαπέ στις καθυστερήσεις και στην ρεβάνς βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όταν ο Γάλλος φορ σκόραρε και στην Ισπανία. Τότε, ανέλαβε ο Καρίμ Μπενζεμά! Ο Γαλλοαλγερινός έκανε χατ-τρικ και οδήγησε την ομάδα του στα προημιτελικά. Οι παραστάσεις του Μπενζεμά συνεχίστηκαν καθώς με οδηγό τον 34χρονο η Ρεάλ επικράτησε με 3-1 εκτός έδρας της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, Τσέλσι. Οι «μπλε» προηγήθηκαν με 3-0 στην ρεβάνς, όμως ο Ροντρίγκο έστειλε το το ματς στην παράταση και ο Μπενζεμά έστειλε την Ρεάλ στα ημιτελικά.

Το αντάμωμα της Ρεάλ Μαδρίτης με την πρωταθλήτρια Αγγλίας και περσινή φιναλίστ Μάντσεστερ Σίτι έμελλε να δημιουργήσει μια από τις ιστορικότερες μάχες σε νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Η Σίτι έδειχνε να κρατά σφιχτά το εισιτήριο για τον τελικό έπειτα από την νίκη της με 4-3 στην Αγγλία και το γκολ του Μάχρεζ στο 73’ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Η «επτάψυχη» Ρεάλ όμως με δύο τέρματα του Ροντρίγκο στις καθυστερήσεις έστειλαν το ματς στην παράταση και εκεί ανέλαβε ο… συνήθης ύποπτος Μπενζεμά για να στείλει την «Βασίλισσα» στο Παρίσι.

Η συνέντευξη Τύπου των Αντσελότι, Κουρτουά και Μαρσέλο

Η παράδοση μεταξύ των δύο ομάδων

Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης θα γίνουν οι πρώτες ομάδες που βρίσκονται σε τελικό για τρίτη φορά με τις δύο προηγούμενες να βρίσκουν νικήτρια από μία φορά την κάθε ομάδα.

Το 1981 και πάλι στο Παρίσι η Λίβερπουλ επικράτησε με 1-0 στην τελευταία ήττα σε τελικό για την Ρεάλ. Το 2018 η «Βασίλισσα» πήρε την ρεβάνς επικρατώντας με 3-1 στο Κίεβο.

Champions League: Οι τελικοί ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης

Τα αγωνιστικά νέα των δύο ομάδων

Για την Λίβερπουλ εκτός είναι ο Ντιβόκ Οριγκί ενώ ο Τιάγκο δείχνει πως κερδίζει την μάχη και θα καταφέρει να αγωνιστεί στον τελικό. Σαλάχ, φαν Ντάικ, Φαμπίνιο και Γκόμεζ είναι ξανά διαθέσιμοι για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ.

Από την άλλη μεριά, για την Ρεάλ Μαδρίτης εκτός θα μείνει όπως όλα δείχνουν ο Εντέν Αζάρ ενώ αμφίβολος είναι και ο Γκάρεθ Μπέιλ.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Γιούργκεν Κλοπ): Άλισον, φαν Ντάικ, Κονατέ, Ρόμπερτσον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Κεϊτά, Μανέ, Ντίας, Σαλάχ

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Κάρλο Αντσελότι): Κουρτουά, Αλάμπα, Μιλιτάο, Καρβαχάλ, Μεντί, Κασεμίρο, Κρος, Μόντριτς, Βαλβέρδε, Βινίσιους, Μπενζεμά

"Άρχοντας" του αγώνα ο Τουρπέν

Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Γάλλος Κλερμάν Τουρπέν.

Ο 39χρονος διαιτητής σφυρίζει από το 2005 ενώ το 2008 διηύθυνε για πρώτη αγώνα πρώτης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος. Είναι κάτοχος σήματος της FIFA από το 2010.

Ήταν ο διαιτητής του περσινού τελικού του Europa League ανάμεσα στη Βιγιαρεάλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φέτος έχει διαιτητεύσει 6 ματς στο Champions League με σημαντικότερο τον πρώτο προημιτελικό της Ρεάλ με την Τσέλσι που έληξε με 3-1 υπέρ των Μαδριλένων.