LIVE: Στις 18:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Στις 18:00 θα γίνει το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα περιγράψει το γενικό πλάνο της άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό που αναμένεται να αρχίσει σταδιακά από τις 4 Μαΐου

LIVE: Στις 18:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 18:00, θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες για το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού.

Δείτε εδώ LIVE το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη συνέχεια από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Το πλάνο της κυβέρνησης για την άρση μέτρων του κορoνοϊού έχει ως εξής:

  • 4 Μαΐου: ανοίγουν κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας. Καταργείται το SMS και οι γραπτές βεβαιώσεις για έκτακτη μετακίνηση.
  • 11 Μαΐου: Ανοίγουν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα Λύκεια με έμφαση στην Γ’ τάξη και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η επόμενη φάση ανοίγματος της εκπαίδευσης, θα γίνει πιθανότατα στις 18 Μαΐου.
  • Τέλος Μαΐου: Επαναλειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».
  • 1η Ιουνίου: Πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχειακών μονάδων δωδεκάμηνης διάρκειας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • 1η Ιουλίου: Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Οσον αφορά τις εκκλησίες, η επαναλειτουργία τους αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις για προληπτικούς λόγους. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας «ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Μέτρα με μάσκα στα ΜΜΜ και επέκταση ωραρίου προσέλευσης εργασίας

Ενα άλλο μέτρο που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, είναι η επέκταση του ωραρίου προσέλευσης εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μετάδοσης κορονοϊού. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που εξετάζεται εδώ και ημέρες, είναι να σπάσει σε τρία μέρη η προσέλευση των εργαζομένων στην δουλειά τους, ώστε να αποφευχθεί το αδιαχώρητο που επικρατεί υπό κανονικές συνθήκες σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία, από τις 7:30 ως τις 8:30 το πρωί.

Οπως τόνισε και ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σπάσει σε τρία στάδια η ώρα αιχμής, σταδιακά από τις 8 ως τις 10. Για την αποφυγή, αντίστοιχα, μαζικής μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία με την άρση των περιορισμών, θα προβλέπεται σταδιακή μετάβαση σε περιοχές εκτός του νομού κατοικίας.

Παράλληλα, απαραίτητη θα πρέπει να θεωρείται η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, ως ένα ακόμη μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.Ηδη ο κ. Τσιόδρας, αλλά και άλλοι ειδικοί έχουν επισημάνει την σημασία του να γίνεται η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα είναι υποχρεωτική για ένα διάστημα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση από κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και εντός καταστημάτων, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.