Πύρινη «κόλαση» στον Έβρο: Ενισχύεται η ένταση και η έκταση της φωτιάς

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στον Έβρο την ώρα που το πύρινο μέτωπο μαίνεται για 13η ημέρα.

Πύρινη «κόλαση» στον Έβρο: Ενισχύεται η ένταση και η έκταση της φωτιάς

Με το ενεργό μέτωπο της Κοτρωνιάς να μεγαλώνει σταδιακά από χθες καθώς οι νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή ενισχύουν την ένταση της πυρκαγιάς, η κατεύθυνση της οποίας είναι ευμετάβλητη, συνεχίζεται για 13η ημέρα η μάχη κατάσβεσης με περαιτέρω αύξηση των επίγειων δυνάμεων στον Έβρο.

Η φωτιά από χθες κατευθύνθηκε προς Γιαννούλη Σουφλίου χωρίς -μέχρι στιγμής- να σπάει την άμυνα των αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν περιφερειακά του οικισμού όπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μάχη αναχαίτισης δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και για τη διαφύλαξη του Μικρού (βόρειου) Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ εκ περιτροπής στη διάρκεια της ημέρας συνδράμουν από αέρος 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι στις δυνάμεις κατάσβεσης συμπεριλαμβάνονται και οι ξένες αποστολές.

Copernicus: Η Ελλάδα χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τις πυρκαγιές

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φέτος, με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά να είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η τήρηση δεδομένων στην ΕΕ.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Copernicus προδίδουν πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς σχεδόν σε όλες οι μεγάλες μεσογειακές χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι σωρευτικές φετινές καταστροφές είναι εκτενέστερες σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 15 ετών.

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια μίας τάσης που καταγράφεται στον ευρωπαϊκό νότο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σχεδόν κάθε νοτιοευρωπαϊκή χώρα έχει βιώσει μία «μαύρη» χρονιά την τελευταία εξαετία. Στην Πορτογαλία το 2017 οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, υπερβαίνοντας τα 5,4 εκατομμύρια στρέμματα. Στην Ισπανία, το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ με 3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα, ενώ στην Ιταλία το 2021 οι καμένες εκτάσεις υπολογίστηκαν στα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές δορυφορικές καταγραφές της υπηρεσίας Copernicus, οι εκτάσεις που έχουν καεί στην ΕΕ από τις αρχές του έτους έως τις 26 Αυγούστου είναι κατά 44,2% μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαπενταετίας.

Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ σε 13 από τα 27 κράτη-μέλη, στα μισά δηλαδή, η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από τη μέση επίδοση της περιόδου 2006-2022.

πηγή: cnn.gr