Ολυμπιακός: Το πλάνο του Μπαρτζώκα για τη σεζόν 2020-21

Ρόστερ με 15 παίκτες. Δύο πρωτοκλασάτοι γκαρντ, ένας πάουερ φόργουορντ στο ενδεχόμενο που αποχωρήσει ο Βεζένκοφ, συν ένα «4αρο5άρι» για την ενίσχυση της φροντ λάιν του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός: Το πλάνο του Μπαρτζώκα για τη σεζόν 2020-21

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον προπονητή της ομάδας Γιώργο Μπαρτζώκα. Οι δύο πλευρές ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις, για τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους, για τη διάθεση ανανέωσης των συμβολαίων, αλλά και για παίκτες που προτείνονται, οι οποίοι και ενδεχομένως να απασχολήσουν την ομάδα του Πειραιά.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι δραστήριοι. Έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία με τον 24χρονο (12/11/1995) Αμερικανό σέντερ Χασάν Μάρτιν, ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην Μπουντούτσνοστ (13,6 πόντοι, 8 ριμπάουντ στο Γιούροκαπ), ήδη κάνει προπονήσεις στο ΣΕΦ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και φυσικά έχουν δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση του ρόστερ με πρωτοκλασάτους γκαρντ. Ας δούμε όμως πώς περίπου θα διαμορφωθεί το «ερυθρόλευκο» ρόστερ ενόψει της νέας σεζόν και τα «θέλω» του πρώτου Έλληνα κόουτς που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης (2013).

Ολυμπιακός: Σλούκας στα... κάγκελα - Έστειλε «μήνυμα» στη Φενέρμπαχτσε

Σλούκας συν αξιόλογος γκαρντ

Ο Ολυμπιακός έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Κώστα Σλούκα. Πλέον αυτό που απομένει είναι να επέλθει «διαζύγιο» ανάμεσα στον Έλληνα διεθνή γκαρντ και τη Φενέρμπαχτσε. Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει πράξη σύντομα, ώστε ο παίκτης να επιστρέψει ύστερα από μία πενταετία στην ομάδα που τον ανέδειξε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ, με έφεση σε σκορ και δημιουργία, διαθέτοντας «κρύο αίμα» τις στιγμές που η μπάλα θα... καίει, έναν «άσο» με ηγετικά στοιχεία. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκεντρώνει ο αριστερόχειρας σουτέρ, ένας παίκτης που γνωρίζει αρκετά καλά ο Έλληνας τεχνικός, έχοντάς του... τυφλή εμπιστοσύνη.

Εφόσον υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση του Σλούκα, ο Μπαρτζώκας έχει ζητήσει να υπάρξει δίπλα του και ένας επιπλέον αξιόλογος γκαρντ. Το ιδανικό θα ήταν η περίπτωση του Νικ Καλάθη, οι Αγγελόπουλοι έδωσαν τα... ρέστα τους για να τον κάνουν δικό τους, αλλά στο τέλος ο παίκτης, φοβούμενος τις αντιδράσεις, ευχαρίστησε τους «ερυθρόλευκους» για την πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα.

Ολυμπιακός: Η υπόσχεση των Αγγελόπουλων στον Μπαρτζώκα για τους γκαρντ

Πλέον στο μεγάλο λιμάνι κοιτάζουν άλλες λύσεις. Υπάρχει πάντα στη λίστα η περίπτωση επιστροφής του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός αθλητικός γκαρντ, ο οποίος πλέον ανήκει στους Τζαζ, έχει συμβόλαιο, αλλά ενδέχεται να μείνει ελεύθερος. Υπάρχει καλή σχέση με την ομάδα της Γιούτα, οπότε κρατήστε το όνομά του. Από εκεί και πέρα έχει προταθεί ο 27χρονος Αμερικανός γκαρντ της Ζαλγκίρις, Τόμας Ουόκαπ, ενώ έχει δημιουργηθεί καλή γνώμη και για τον Ισλανδό γκαρντ της Άλμπα, Μάρτιν Χέρμανσον.

Το ιδανικό πάντως για τον προπονητή του Ολυμπιακού θα ήταν να μπει δίπλα στον Σλούκα (εφόσον έρθει οριστικά) ένας αθλητικός γκαρντ. Και κάπου εδώ προκύπτει και η περίπτωση του 31χρονου Αμερικανού Τσαρλς Τζένκινς του Ερυθρού Αστέρα. Τον ξέρει καλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, καθώς συνεργάστηκε μαζί του στη Χίμκι.

Ολυμπιακός: Ποιος είναι ο Τσαρλς Τζένκινς – Δείτε τον (vid)

«Καθάρισε» με το «3», οι σκέψεις για το «4»

Στη θέση «3» η υπόθεση στο ρόστερ του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρη. Εκεί υπάρχει ο Κώστας Παπανικολάου, πίσω του θα βρεθεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (για τον οποίο υπάρχει η διάθεση να στηριχθεί και να αναδείξει το ταλέντο του), ενώ στο συγκεκριμένο πόστο μπορεί να λειτουργήσει και ο Σακίλ Μακ Κίσικ. Το ερώτημα όμως είναι πώς θα πορευτεί η ομάδα στη θέση «4». Ναι, εκεί θα συνεχίζει να υπάρχει η ηγετική φυσιογνωμία του Γιώργου Πρίντεζη. Θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με χαμηλότερες αποδοχές, βοηθώντας και εκείνος με τον τρόπο του την ομάδα να εξοικονομήσει χρήματα για την καλύτερη στελέχωση του ρόστερ.

Αν μείνει ο Βεζένκοφ...

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ζητήσει την παραμονή του Σάσα Βεζένκοφ, έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Βούλγαρου φόργουορντ, αλλά, όπως έχουμε τονίσει, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις απαιτήσεις του παίκτη. Ο Ολυμπιακός θα του κάνει πρόταση ανανέωσης αλλά με σχεδόν τα ίδια χρήματα. Αν ο 25χρονος πάουερ φόργουορντ αξιώσει περισσότερα, θα φέρει μόνος του τον εαυτό του εκτός ομάδας. Στο ενδεχόμενο που ανανεώσει, τότε οι Πειραιώτες θα στραφούν σε ακόμη έναν ψηλό. Σε ένα «4-5άρι» που θα μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις.

Εδώ σε αυτόν τον ρόλο μπορεί να ανταποκριθεί ο Όγκουστιν Ρούμπιτ, αλλά υπάρχει η άποψη πως θα είναι «ακριβός» για τον ρόλο του «τρίτου». Μπορεί να αγωνιστεί όμως και ο Ίθαν Χαπ, ο οποίος έχει προοπτική και δυνατότητες, τα πήγε περίφημα στο ιταλικό πρωτάθλημα ως δανεικός, αλλά στερείται αθλητικότητας. Μέχρι στιγμής πάντως οι Πειραιώτες κοιτάζουν στο εξωτερικό παίκτες για τον συγκεκριμένο ρόλο. Οι Ιταλοί έγραψαν για τον Αμερικανό φόργουορντ Γκρεγκ Ουίτινγκτον, που έμεινε ελεύθερος από τη Φενέρμπαχτσε, αλλά δεν παίζει και στις δύο θέσεις.

Ολυμπιακός: O «μπόμπερ» Βεζένκοφ μέτρησε 98/103 τρίποντα (vid)

Αν φύγει, υπάρχει ο Γκιλ

Στην περίπτωση βέβαια που δεν ανανεώσει ο Βεζένκοφ, ο Ολυμπιακός έχει στη λίστα του την εξαιρετική περίπτωση του Άντονι Γκιλ για το «4». Ένας αθλητικός πάουερ φόργουορντ υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος θα αναβάθμιζε την «ερυθρόλευκη» φροντ λάιν. Στα «συν» ότι έχει για ατζέντη τον Παναγιώτη Καπάζογλου και υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πιο ακριβή περίπτωση, αλλά δεν θα μπορούσε και να μην είναι, καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Χίμκι, από την οποία και αποχωρεί ως ελεύθερος. Τον ξέρει καλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, καθώς εκείνος τον επέλεξε στη ρωσική ομάδα. Ένας μπασκετμπολίστας που εξελίχθηκε σε… λίρα εκατό. Στο «5» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα μοιραστούν τη θέση οι Χασάν Μάρτιν και Οκτάβιους Έλις, συν τις βοήθειες από το «4-5άρι».

Υπάρχουν και οι μικροί για ένα ρόστερ 15 παικτών

Κατά πάσα πιθανότητα, το ρόστερ του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν θα απαρτίζεται από 15 παίκτες. Θα υπάρχουν σίγουρα οι Κόνιαρης, Σπανούλης, Λαρεντζάκης, Παπανικολάου, Μακ Κίσικ, Χαραλαμπόπουλος, Πρίντεζης, Έλις και Μάρτιν. Με τους δύο γκαρντ (ενδεχομένως ένας από αυτούς να είναι ο Σλούκας), την παραμονή του Βεζένκοφ (ή άλλο «4άρι» αν αποχωρήσει) και το «4-5άρι» πάμε σύνολο στους δεκατρείς παίκτες.

Σε αυτούς να προσθέσουμε και τους νεαρούς Βασίλη Χρηστίδη (φόργουορντ-σέντερ) και Αλέξανδρο Νικολαΐδη (γκαρντ) και πάμε στους 15 παίκτες.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του Νίκου Αρσενόπουλου, αλλά αυτό που μαθαίνουμε είναι πως ο αθλητής δεν έχει την επιθυμητή εξέλιξη. Δεν είναι και μικρό παιδί πλέον. Είναι 20 ετών και κάποτε χαρακτηρίστηκε ως... ο επόμενος μεγάλος γκαρντ του ελληνικού μπάσκετ. Θα είναι κρίμα να μην αξιοποιηθεί το ταλέντο του, αλλά σε αυτό μαθαίνουμε ότι έχει ευθύνες και ο ίδιος ο παίκτης.

Όσον αφορά τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι, είναι δεδομένο πως θα λάβει μέρος στο ντραφτ του ΝΒΑ και υπάρχει η αίσθηση ότι θα επιλεχθεί στον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Μάλιστα εκτιμάται πως ο νεαρός Σέρβος φόργουορντ θα κάνει από φέτος το ταξίδι για την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού διαμορφώνεται έτσι πάντα με το σκεπτικό πως η ομάδα θα αγωνιστεί μόνο στην Ευρωλίγκα. Δεν θα έχει συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία, καθώς θα αγωνιστεί με την αναπτυξιακή στην Α2. Βέβαια, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ομάδες από την Α1 που θα δηλώσουν πως δεν είναι σε θέση να παίξουν και τότε ενδεχομένως να ζητηθεί από τους Πειραιώτες να ανέβουν στην κατηγορία. Οι «ερυθρόλευκοι» βέβαια έχουν ξεκαθαρίσει ότι με το υπάρχον καθεστώς στην ΕΟΚ και την ελληνική διαιτησία δεν έχουν καν στο μυαλό τους την επιστροφή στη λίγκα.