Θύμισε τον (όχι και τόσο) παλιό Ολυμπιακό!

Ο μεγάλος στόχος των αδελφών Αγγελόπουλων και του Κεμζούρα εφεξής στη σεζόν πρέπει να είναι η επαναφορά των στοιχείων που χαρακτήριζαν τον προ-Μπλατ Ολυμπιακό: Επιμονή, μαχητικότητα και ψυχή.

Θύμισε τον (όχι και τόσο) παλιό Ολυμπιακό!

«Μάλλιασε» η γλώσσα μας -κι εδώ που τα λέμε, του κάθε φίλου της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού- από την περασμένη κιόλας σεζόν, να λέει ότι τα στοιχεία που είχαν καθιερώσει τους «ερυθρόλευκους» στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ την τελευταία δεκαετία, είχαν χαθεί. Το πνεύμα νικητή και η «never say die» νοοτροπία των ομάδων του Ντούσαν Ίβκοβιτς, του Γιώργου Μπαρτζώκα και του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχαν εξαφανιστεί από τον χαρακτήρα του Ολυμπιακού. Ελπίζαμε, τουλάχιστον, όχι ανεπιστρεπτί.

Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 83-74: Ξόρκισε τον «δαίμονα»

Κι αν κρίνουμε από την πρόσφατη εμφάνιση των Πειραιωτών απέναντι στη Ζαλγκίρις, η ελπίδα αυτή ευτυχώς είχε βάση. Το συγκρότημα του Κεστούτις Κεμζούρα, ο οποίος βρέθηκε στη θέση του οδηγού από το πουθενά και χωρίς να έχει προσληφθεί γι’ αυτό τον σκοπό, έδειξε ψήγματα των στοιχείων που την είχαν καταστήσει ένα από τα μεγαθήρια της Ευρώπης. Δυσκολεύθηκε αρκετές φορές απέναντι στους Λιθουανούς, όμως σε κανένα από αυτά τα σημεία δεν τα παράτησε. Αντιθέτως, πάλεψε, επέστρεψε στο παιχνίδι κι εν τέλει έριξε τον Γιασικεβίτσιους και την παρέα του στο καναβάτσο.

Τα κέρδη από το συγκεκριμένο ματς ήταν πολλά για τον μπασκετικό Ολυμπιακό. Πρώτα απ’ όλα, η νίκη αυτή καθαυτή διατήρησε την ομάδα πάνω από πέντε άλλα κλαμπ -μεταξύ των οποίων και από τη Φενέρμπαχτσε- στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας, ενώ παράλληλα της έδωσε την απαραίτητη ψυχολογία για να συνεχίσει να παλεύει στη συνέχεια. Δεύτερον κι ακόμα σημαντικότερο, η ομάδα παρουσίασε στοιχεία από τον -όχι και τόσο- παλιό Ολυμπιακό, δεν έριξε ποτέ «λευκή πετσέτα» κι έδωσε μάχη. Κάτι που, σημειωτέον, εκτιμήθηκε δεόντως από τον κόσμο της, που τη στήριξε με ενθουσιασμό και τη χειροκρότησε «ζεστά» στο φινάλε του ματς.

Ολυμπιακός: Σπανούλης από τα παλιά και τρίποντα που έκαναν την διαφορά

Ένα ακόμη «συν» της εμφάνισης και της νίκης των Πειραιωτών ήταν ο Κεμζούρα. Ο Λιθουανός κόουτς ρίχτηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα στα… βαθιά της Ευρωλίγκας και όχι μόνο δεν… πνίγηκε, αλλά δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον Ολυμπιακό, τόσο βάζοντας «στοπ» στον αγωνιστικό κατήφορο της ομάδας, όσο και επαναφέροντας στο παιχνίδι της τα στοιχεία που την χαρακτήριζαν μέχρι τον ερχομό του Ντέιβιντ Μπλατ: Επιμονή, μαχητικότητα, και ψυχή. Αυτός, άλλωστε, θα πρέπει να είναι και ο μεγάλος στόχος των αδελφών Αγγελόπουλων και του Κεμζούρα εφεξής στη σεζόν.

Φυσικά, ο Λιθουανός δεν έγινε αίφνης… Πόποβιτς επειδή ο Ολυμπιακός έκανε μια καλή νίκη στην Ευρώπη, ούτε και η ομάδα μετατράπηκε ξαφνικά σε… Λος Άντζελες Λέικερς. Όμως είναι ένα καλό πρώτο βήμα κι έτσι θα πρέπει να συνεχίσει μέχρι τέλους. Κάνοντας ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός κάθε φορά, σε κάθε αγώνα.

Η ανάγκη του Ολυμπιακού για συνέπεια και το διπλό κέρδος με τη Ζαλγκίρις

Και κάτι τελευταίο, εξίσου σημαντικό. Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης έχουν προσφέρει στην ομάδα πραγματικά όσα μπορεί να προσφέρει ένας επαγγελματίας αθλητής, δίνοντας και την ψυχή τους στο παρκέ. Όμως ο πρώτος είναι 37 και ο δεύτερος 35 και οι σεζόν που τους απομένουν ακόμα είναι μετρημένες. Ένας επιπλέον λόγος, λοιπόν, για την ομάδα να μάχεται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να κερδίζει το χειροκρότημα του κοινού της, είτε νικάει είτε χάνει. Αν μη τι άλλο, οι δύο αρχηγοί του μπασκετικού Ολυμπιακού το αξίζουν και με το παραπάνω.