Ολυμπιακός: Σπανούλης από τα παλιά και τρίποντα που έκαναν την διαφορά

Ο Ολυμπιακός που θυμήθηκε τον καλό εαυτό του, ο Σπανούλης στη καλύτερη φετινή του εμφάνιση και τα τρίποντα που άλλαξαν το ματς. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Σπανούλης από τα παλιά και τρίποντα που έκαναν την διαφορά

O Oλυμπιακός επέστρεψε στις νίκες στο ΣΕΦ, τόνωσε το ηθικό του, ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του ενόψει της συνέχειας και κυρίως έδειξε πως οι δύο προσθήκες που έγιναν στο ρόστερ, με τους Ρότσεστι και Ριντ, εξελίσσονται σε πολύτιμες κινήσεις. Οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν πως... ξύπνησαν, διότι έτσι όπως έπαιξαν κόντρα σε Εφές και Μακάμπι, ήταν σαν να βρισκόντουσαν σε λήθαργο. Μία αναγεννημένη εμφάνιση που έβγαλε ζωντάνια, παλμό, δίνοντας "πνοή" σε μία χρονική στιγμή που η ομάδα χρειαζόταν απεγνωσμένα μία νίκη. Οι "ερυθρόλευκοι" τάθηκαν ανταγωνιστικοί, έβγαλαν σκληράδα στο παιχνίδι τους και κυρίως... αγρίεψαν στο δεύτερο μέρος, δείχνοντας αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το ΣΕΦ. Όχι όπως έκαναν κόντρα σε Μακάμπι και Εφές, ματς στα οποία... παραδόθηκαν στον αντίπαλο.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης το περιφερειακό σουτ. Είχαμε τονίσει και πριν το παιχνίδι πως δύο είναι οι αχίλλειες πτέρνες των "ερυθρολεύκων" μέχρι στιγμής στη διοργάνωση. Το πρόβλημα στη δημιουργία με τις μόλις 12.8 ασίστ μέσα στη σεζόν, αλλά και το τραγικό ποσοστό στα τρίποντα, έχοντας μόλις 29.8% από τη περιφέρεια. Και στους δύο αυτούς τομείς, οι Πειραιώτες ήταν η τελευταία ομάδα στη διοργάνωση! Στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός ζοριζόταν να βρει ρυθμό στο σκοράρισμα, έχοντας μόλις 1/9 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα. Όταν ήρθαν τα επτά τρίποντα στο δεύτερο μέρος, με τα πέντε να μπαίνουν στο τρίτο δεκάλεπτο, οι "ερυθρόλευκοι" πάτησαν... γκάζι, βρήκαν ρυθμό, απέκτησαν ψυχολογία και άρχισαν να ελέγχουν το ματς. Είναι αδιανόητο βέβαια, το πως αυτή η ομάδα, η οποία χτίστηκε από τον Ντέιβιντ Μπλατ με παίκτες που (θεωρητικά) έχουν έφεση στο σουτ και στο τρίποντο, να παρουσιάζεται τόσο άστοχη φέτος. Αυτή την φορά, όμως, τα μεγάλα σουτ μπήκαν και αυτά ήταν που έκαναν την διαφορά στο ματς.

Ήταν μία νίκη που ήρθε από ομαδική προσπάθεια και ο Ολυμπιακός δεν βασίστηκε σε έναν ή δύο παίκτες για να φτάσει στη νίκη. Ο κορυφαίος όλων, όμως, αυτός που έκανε την διαφορά, ήταν ο Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός των Πειραιωτών έκανε την καλύτερη του φετινή εμφάνιση, όντας μεστός και ουσιαστικός σε σκορ και δημιουργία.Ένας Red-Bill από τα... παλιά, με 16 πόντους και 7 ασίστ. Οι "ερυθρόλευκοι" μέτρησαν στο ματς 17 ασίστ, φάνηκαν βελτιωμένοι σε αυτό το κομμάτι, αλλά θα πρέπει και οι υπόλοιποι παίκτες να γίνουν περισσότερο ενεργοί σε αυτόν τον τομέα. Χαμόγελα στο μεγάλο λιμάνι για τη μεστή εμφάνιση του Γουίλι Ριντ. Ορίστε ο αθλητικός σέντερ που θα έπρεπε να είχε η ομάδα από το καλοκαίρι! Δείχνει κάπως "βαρύς" και αργός στις κινήσεις του, αλλά είναι φανερό πως όσο ο χρόνος θα περνά, τόσο καλύτερος θα παρουσιάζεται ο Αμερικανός σέντερ, ο οποίος έκανε καλή δουλειά και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Ολυμπιακός, πλέον, έχει ρεκόρ 3-5. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχαν τώρα οι Πειραιώτες (σχετικά βατό), το ρεκόρ τους θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον το αντίθετο. Πλέον, ακολουθεί «διαβολοβδομάδα», με δύο σερί εκτός έδρας αναμετρήσεις επί γερμανικού εδάφους. Πρώτα κόντρα στη Μπάγερν και μετά απέναντι στην Άλμπα. Ο... παλιός καλός Ολυμπιακός, θα μπορούσε άνετα να κάνει το "δύο στα δύο", έχοντας μάλιστα και μία εξαιρετική παράδοση στα δύο ματς μέσα σε μία εβδομάδα στην EuoLeague. Αυτοί οι "ερυθρόλευκοι" , όμως, είναι απρόβλεπτοι. Ικανοί για το καλύτερο (διπλό στη Μόσχα) και για το χειρότερο (εντός έδρας ήττα από την Ζενίτ). Τουλάχιστον, τονώθηκε το ηθικό τους με αυτή την μεστή εμφάνιση και νίκη κόντρα στη Ζαλγκίρις.