Οι αγώνες «φωτιά» του Ολυμπιακού και η υπέρβαση του Παναθηναϊκού

Οι αντίθετοι δρόμοι που έχουν πάρει ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στην Euroleague και οι επόμενοι στόχοι των δύο ομάδων στην διοργάνωση...

Οι αγώνες «φωτιά» του Ολυμπιακού και η υπέρβαση του Παναθηναϊκού

Ότι η φετινή Ευρωλίγκα θα ήταν πιο δύσκολη από τα προηγούμενα πρωταθλήματα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης στο μπάσκετ, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο.

Οι 16 αντίπαλοι φέτος ήταν στην πλειοψηφία τους αρκετά πιο ενισχυμένοι από το παρελθόν και από την αφετηρία μας είχαν αφήσει υποσχέσεις ότι φέτος θα βλέπαμε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα!

Πλέον, έπειτα από 19 αγωνιστικές αυτό έχει γίνει σαφές σε όλους, αφού όποιος κοιτάξει την κατάταξη προσεκτικά, θα παρατηρήσει ότι στην πρώτη οκτάδα βρίσκονται ομάδες όπως η Εφές, η Μπάγερν Μονάχου και η Αρμάνι, που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν και πρωταγωνίστριες στη διοργάνωση.

Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις ελληνικές ομάδες και ειδικά τον Παναθηναϊκό ο οποίος φέτος βιώνει ένα στραπάτσο δίχως προηγούμενο. Αρκεί να τονίσουμε ότι στους τελευταίους 11 αγώνες τους, οι «πράσινοι» μετράνε 8 ήττες και 3 νίκες, αριθμός που είναι αφύσικος για μια ομάδα που θέλει να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Ευρώπης.

Η νέα ήττα της ομάδας του Ρικ Πιτίνο, αυτή την φορά από την Ζαλγκίρις στο Κάουνας, την φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πλέον ο Παναθηναϊκός χρειάζεται την απόλυτη υπέρβαση προκειμένου να πάρει ένα από τα οκτώ εισιτήρια που οδηγούν στα playoffs της Euroleague.

Κι όλα αυτά σε μια χρονιά που ξεκίνησε καλά για τον σύλλογο που μπορεί να καυχιέται ότι έχει έξι ευρωπαϊκά τρόπαια, όμως από την άλλη έχει μείνει τις τελευταίες έξι σεζόν εκτός Final Four και οδεύει ολοταχώς προς την έβδομη...

Η έπαρση του Παναθηναϊκού μετά τις δύο του νίκες επί του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα στο πρώτο μισό της σεζόν, δεν λειτούργησε καθόλου καλά για την ομάδα. Οι «πράσινοι» βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και στο άμεσο μέλλον τα «χαστούκια» ήταν και ηχηρά και διδακτικά. Πλέον η ομάδα του Πιτίνο βρίσκεται στην 12η θέση και όπως ανέφερα παραπάνω αναζητά την υπέρβαση προκειμένου να συνεχίσει και μετά την regular season στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός και το 3/5 που πρέπει να κάνει

Αντίθετα είναι τα συναισθήματα που βιώνουν στο λιμάνι του Πειραιά οι παίκτες του Μπλατ. Σε μια χρονιά που οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν τον προπονητή τους και όλους τους ξένους τους πλην των Στρέλνιεκς και Μιλουτίνοφ, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να κάνει ότι έκανε και τα προηγούμενα χρόνια: Μαζεύει νίκες στην regular season και βάζει τα θεμέλια προκειμένου να πιάσει τον πρώτο του στόχο που είναι τα playoffs και στη συνέχεια να πάει σε ένα ακόμα Final Four διεκδικώντας το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Για να φτάσουν φυσικά στο σημείο που βρίσκονται τώρα οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν από χίλια - μύρια κύματα, δέχθηκαν σκληρή κριτική ακόμα και από τους οπαδούς της ίδιας τους της ομάδας, όμως όταν έπρεπε εμφάνισαν το γνωστό τους πρόσωπο και έδειξαν ότι διαθέτουν μια ομάδα από ατσάλι, έτοιμη να αντεπεξέλθει σε κάθε κατάσταση.

Πλέον, ο Ολυμπιακός έχει μια πολύ δύσκολη πεντάδα αγώνων με Φενέρ (εκτός), Μπαρτσελόνα (εντός), Μακάμπι (εκτός) Εφές (εκτός) και ΤΣΣΚΑ (εντός). Αν καταφέρει να κάνει τρεις νίκες σε αυτά τα ματς, τότε θα έχει πάρει σίγουρα το εισιτήριο της οκτάδας, ενώ θα μπορεί να μιλάει και με άνεση για την τετράδα η οποία θα του δώσει το πλεονέκτημα έδρας στο Final Four.

Καταλαβαίνει κανείς ότι τα συναισθήματα στις δύο ομάδες είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Την ώρα που στον Παναθηναϊκό επικρατεί αγανάκτηση από τους οπαδούς και προβληματισμός στη διοίκηση, στον Πειραιά έχει ριζώσει η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά. Μια αυτοπεποίθηση που είναι προϊόν χρόνιας δουλειάς, με κατακτήσεις τροπαίων και συμμετοχές σε τελικούς των Final Four και μια σιγουριά που πηγάζει από την δουλειά που γίνεται στον Πειραιά.

Φυσικά, επειδή το παρελθόν μας έχει δείξει ότι «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς», όλα αυτά θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να αποδειχθούν και στο παρκέ...