Ολυμπιακός: Λίγο να φορτσάρει και θα κάνει το 2-0

Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης - Λίγο να φορτσάρει στη Βαρκελώνη θα κάνει άνετα το 2-0 κόντρα στη Μπαρτσελόνα. 

Ολυμπιακός: Λίγο να φορτσάρει και θα κάνει το 2-0

Το ταξίδι του Ολυμπιακού για τη Βαρκελώνη είχε στόχο να πάρει η ομάδα τουλάχιστον ένα διπλό. Οι Πειραιώτες το κατάφεραν με το... καλημέρα. Επικράτησαν (75-77) στο «σπίτι» των Καταλανών, έκαναν το επιθυμητό «μπρέικ», σημείωσαν το 1-0 στη σειρά και πλέον η πρόκριση θα περάσει από το ΣΕΦ. Και το σημαντικό για τους «ερυθρόλευκους» δεν είναι μόνο η νίκη αλλά και ο τρόπος. Είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, ήλεγχαν τον ρυθμό, έκαναν εκείνοι κουμάντο στο ματς, αναγκάζοντας τους Ισπανούς να είναι συνεχώς σε ρόλο κυνηγού, σε κατάσταση αντίδρασης.

Και όλα αυτά, παρακαλώ, χωρίς οι νταμπλούχοι Ελλάδας να πιάσουν πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης. Νίκησαν στη Βαρκελώνη έχοντας 19 λάθη, χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα (5/17-29,4%) και 9 χαμένες βολές (18/27). Με νοκ άουτ τον Κώστα Παπανικολάου, ανέτοιμο τον Νίκολα Μιλουτίνοβ και τους Άλεκ Πίτερς (1 πόντος, 0/2 σουτ σε 16 λεπτά) και Τόμας Ουόκαπ (χωρίς σκορ, 5 ασίστ, 4 λάθη σε 18 λεπτά) να κινούνται σε... ρηχά νερά. Τι δείχνει αυτό; Το βάθος και την ποιότητα στο ρόστερ, το ομαδικό πνεύμα του Ολυμπιακού, αλλά και τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του. Πήραν το διπλό σε μία έδρα η οποία ήταν η πιο δυνατή της Ευρωλίγκας καθώς μέχρι τότε η Μπαρτσελόνα είχε ρεκόρ 15-2 στο «Παλαoύ».

Το σημάδι στο «5»

Σας είχαμε τονίσει στο «ΦΩΣ» πριν από το πρώτο ματς πως ένας από τους στόχους του Ολυμπιακού στο παιχνίδι θα ήταν να επιβάλει την κυριαρχία του στη θέση «5», κάνοντας πρωταγωνιστή τον Μουσταφά Φαλ και περιορίζοντας τον Γιαν Βέσελι. Και το κατάφερε! Οι τέσσερις πρώτες επιθέσεις πήγαν στον Γάλλο σέντερ, ο οποίος κάρφωνε με μανία την μπάλα, κάνοντας ένα γρήγορο 0-6 στο σκορ. Το... μήνυμα ελήφθη.

Οι «ερυθρόλευκοι» αυτήν τη φορά φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα τρίγωνο επιθετικά, κυκλοφόρησαν γρήγορα την μπάλα, με αποτέλεσμα να μπορούν να βγάζουν πιο εύκολα τα επιθυμητά πικ εν ρολ, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τον Γάλλο σέντερ μέσα στη ρακέτα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να αναγκαστεί να καλύψει τη ρακέτα της και οι ψηλοί της να μη βγαίνουν έξω για να δίνουν βοήθειες στους περιφερειακούς.

Ο Μουσταφά Φαλ είχε ήδη 10 πόντους στην πρώτη περίοδο (5/5 δίποντα), με τον Γιαν Βέσελι παράλληλα να βγαίνει εκτός ρυθμού. Ο Τσέχος σέντερ αναγκάστηκε να παίξει σκληρά, χρεώθηκε-φορτώθηκε με φάουλ, ζορίστηκε απέναντι στα μεγάλα κορμιά του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να τελειώσει το ματς μόλις με 3 βολές, 0/3 δίποντα και 3 λάθη. Η «κόκκινη» άμυνα τον... κατάπιε.

Οι «κοντοί» που έκαναν τη διαφορά

Με τον Τόμας Ουόκαπ εκτός ρυθμού, διστακτικό στην επίθεση, αλλά και φορτωμένο με φάουλ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε την τριάδα των Ουίλιαμς-Γκος, Κάνααν και Μακ Κίσικ να δίνουν ο καθένας αυτό που έχουν: Ο φορμαρισμένος Γκος σούταρε με αυτοπεποίθηση, κρατούσε με σιγουριά την μπάλα και έτρεχε την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο (15 πόντοι). Ο αδίστακτος Κάνααν πίεζε αποτελεσματικά πάνω στην μπάλα και σούταρε σε κάθε ευκαιρία δίνοντας λύσεις στην επίθεση (14 πόντοι, 3/7 τρίποντα), σημειώνοντας και το τεράστιο τρίποντο (67-72) στο 37'.

Ο Μακ Κίσικ, ο οποίος έπαιξε σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο στη Βαρκελώνη, από την πλευρά του έδωσε φάσεις ένας με έναν και δημιούργησε ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα (9 πόντοι, 4/6 δίποντα). Δεν είναι μόνο οι πόντοι που έβαλε, αλλά και οι 4 ασίστ που έδωσε, διαβάζοντας κάθε μις-ματς στην αναμέτρηση. Έχει βελτιωθεί αρκετά και στο κομμάτι της δημιουργίας. Το μπάσιμο και ο αιφνιδιασμός του στην τελευταία περίοδο ήταν δύο σερί φάσεις (59-69 στο 35') που έδειξαν πως «ο Ολυμπιακός απόψε δεν χάνει». Μεγάλο κέρδος για τους Πειραιώτες το γεγονός πως πήρε και εκείνος μπρος στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.