Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς...

“Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.”

Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς...

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Άβρααμ Λίνκολν, τον 16ο πρόεδρο των ΗΠΑ και ταιριάζει γάντι με τη φετινή ομάδα του Παναθηναϊκού και τα όσα ακούγαμε από τον ιδιοκτήτη της ομάδας μέχρι πριν λίγο καιρό.

Περίεργο πράγμα ο αθλητισμός. Εκεί που είσαι «καβάλα στο άλογο» και νιώθεις ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο, έρχεται ξαφνικά ένα γερό σοκ και χάνεις τη Γη κάτω απ' τα πόδια σου. Κάπως έτσι γράφεται το σενάριο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ φέτος, αφού μετά τις δύο νίκες επί του Ολυμπιακού για Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα στο ξεκίνημα της σεζόν, άπαντες στο «πράσινο στρατόπεδο» νόμιζαν ότι έχουν το πάνω χέρι.

Οι υποτιμητικές δηλώσεις για τον Ολυμπιακό έδιναν και έπαιρναν και το κλίμα ευφορίας καλά κρατούσε... Όμως όπως είπαμε και στην εισαγωγή του κειμένου, “μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.”

Ε, ο Παναθηναϊκός στη διάρκεια της σεζόν, έπαθε ακριβώς αυτό το πράγμα. Μετά τις δυο εμφατικές του νίκες επί του Ολυμπιακού, έρχονταν τα άσχημα αποτελέσματα το ένα πίσω από το άλλο και πλέον η ομάδα της Αθήνας φιγουράρει στην 11η θέση της κατάταξης της Euroleague, κυνηγώντας ομάδες όπως η Αρμάνι Μιλάνο και η Μπάγερν Μονάχου, προκειμένου να πλασαριστούν στην πρώτη οκτάδα και να διεκδικήσουν στα playoffs μια θέση στο Final Four. Δύσκολο εγχείρημα, όμως ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα, κάτι που θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί καλά στο ΟΑΚΑ πριν αρχίσουν να διατυμπανίζουν την ανωτερότητά τους έναντι του Ολυμπιακού.

Από εκεί λοιπόν που το κλίμα που έβγαινε προς τα έξω ήταν ότι οι «πράσινοι» κυριαρχούν έναντι του Ολυμπιακού, φτάσαμε στην αλλαγή του προπονητή και τον προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις των «πρασίνων» για το ρόστερ του και τις δυνατότητές του!

Το ντέρμπι ήταν περίπατος...

Έπειτα από τέτοιες εμφατικές νίκες δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Χρειάζεται μόνο σύνεση και λογική, προκειμένου η ομάδα που έχει ανακτήσει για τα καλά την ψυχολογία της, να μην την χάσει. Οι θριαμβολογίες είναι περιττές και το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να βάλει το κεφάλι κάτω, να συνεχίσει στους ρυθμούς που παίζει και στο τέλος να έχει καταφέρει τον πρώτο του στόχο που είναι η είσοδος στα playoffs και το όσο το δυνατόν καλύτερο λανσάρισμα στην τελική κατάταξη. Το παράδειγμα του ΠΑΟ που ανέφερα παραπάνω είναι νομίζω ενδεικτικό για το πώς η έπαρση μπορεί να σε καταστρέψει...

Ο αγώνας της Παρασκευής 4/1 κύλησε νομίζω ιδανικά για τους Πειραιώτες που ήταν απόλυτα διαβασμένοι. Κυριάρχησαν σε όλους τους τομείς, «έπνιξαν» με το επιθετικό τους παιχνίδι τον αντίπαλο και κατάφεραν να φύγουν νικητές χωρίς να αγχωθούν ούτε λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ επέστρεψε στην σκληρή για αυτόν κανονικότητά του. Η ομάδα είναι εμφανέστατο ότι θέλει αρκετές αλλαγές για να... «τσουλήσει» και να γίνει ανταγωνιστική στο επίπεδο της Euroleague.

Εκεί όπου ο Ολυμπιακός αποτελεί φόβητρο για κάθε αντίπαλο και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από όλους τους φορείς και τους συλλόγους.

Βλέπετε, η νοοτροπία των δύο ομάδων είναι εντελώς διαφορετική. Στον Πειραιά έχουν συνηθίσει να βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο, την ώρα που οι «πράσινοι» τα τελευταία χρόνια έχουν την τακτική του... αντάρτικου πόλεως. Γιούργια δηλαδή, με δηλώσεις που όταν τις σκέφτονται καλύτερα εξαφανίζονται και αντιδράσεις που ναι μεν προκαλούν σάλο, όμως με μια δεύτερη ματιά καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι το μόνο που κάνουν είναι κακό στην ομάδα τους...

Για αυτό, τις περισσότερες φορές που τα πράγματα δεν βαίνουν όπως θέλει κάποιος, είναι καλύτερα να... μασάει, παρά να μιλάει!

ΥΓ. Είναι πραγματικά άξιες αναφοράς οι δηλώσεις του Ρικ Πιτίνο για τον Μιλουτίνοφ. Ο νέος κόουτς του Παναθηναϊκού δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στη χώρα μας και μάλλον συμπεριφέρεται φυσιολογικά επειδή δεν έχει τη δική μας νοοτροπία. Ας παραδειγματιστούν όλοι από την αναγνώριση για τον σέντερ του Ολυμπιακού, ο οποίος στα ελληνικά ντέρμπι αποχωρεί από το παρκέ με συνοπτικές διαδικασίες, έπειτα από περίεργες αποφάσεις των διαιτητών...