Ελληνικό μπάσκετ με δύο λέξεις: «Ηλία, ρίχτο ...»

Δανειζόμαστε την επική ατάκα "Ηλία, ρίχτο" από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» προκειμένου να περιγράψουμε με δύο λέξεις τα όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό μπάσκετ. 

Ελληνικό μπάσκετ με δύο λέξεις: «Ηλία, ρίχτο ...»

Για όσους δεν έχουν δει την ταινία, είναι μια περίφημη ατάκα που είχε χαρίσει στον Γιώργο Αρμένη βραβείο Α' ανδρικού ρόλου.

Τι αναφέρει η διάτρητη προκήρυξη του ΕΣΑΚΕ, που προκάλεσε το αλαλούμ

Ο ηθοποιός υποδύεται τον Μάκη Τσετσένογλου, έναν επαρχιώτη με πολλά χρήματα που συχνάζει στο νυχτερινό κέντρο «Βιετνάμ». Σε κάποια σκηνή ο ίδιος καλεί τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, κι αφού έχει σπάσει όλο το μαγαζί, τον ρωτάει πόσο κοστίζει το μαγαζί, παίρνει την απάντηση «20 -25 εκατομμύρια» και τελικά προσφέρει 30 για να το κάνει δικό του.

Στη συνέχεια φωνάζει την ορχήστρα έξω από αυτό, ακολουθεί δραματικό τραγούδι, ο ίδιος βάζει φωτιά στην καμπαρτίνα του και δίνει εντολή στο συνεργείο: «Ηλία, ΡΙΧΤΟ».

Αρκετά όμως με το σενάριο της ταινίας, ας επιστρέψουμε στο ελληνικό μπάσκετ. Εκεί όπου γίνονται οι παρατυπίες η μια μετά την άλλη. Για να τα λέμε και να τα γράφουμε όλα: Ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει να μην μπαίνουν στα ματς τους τρεις συγκεκριμένοι διαιτητές και για οκτώ αγωνιστικές το πέτυχε. ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ από μέρους της ΚΕΔ. Όπως παρατυπίες είναι και το γεγονός ότι οι διαιτητές Γκόντας, Σχινάς, Φούφης, Κορομηλάς και Παπαπέτρου δεν βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στους πίνακες.

Ξαφνικά και έπειτα από επίσκεψη του προέδρου του Παναθηναϊκού, Μάνου Παπαδόπουλου και του μεγαλομέτοχου της πράσινης ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ως εκ θαύματος ο Αναστόπουλος κληρώνεται στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα. Μια κλήρωση μνημειώδης, αφού η πενταμελής Επιτροπή της ΚΕΔ είχε μετατραπεί λίγους μήνες πριν σε τριμελής έπειτα από παραίτηση δύο μελών της που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ και στη συνέχεια διεξάγονταν κληρώσεις από δύο μέλη αφού ο πρόεδρος, Στέλιος Συμεωνίδης πολλές φορές (όπως και την τελευταία αγωνιστική) δεν έδινε το «παρών».

Κανείς δεν έδωσε σημασία, οι ομάδες ομόφωνα απαίτησαν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα έχοντας απέναντί τους μόνο τον Ολυμπιακό ο οποίος ζήτησε άμεση λύση για το θέμα. Οι υπόλοιπες 13 ομάδες συνέχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα αφού δεν τους ενδιαφέρει προφανώς να συμμετέχουν σε ένα αξιοκρατικό πρωτάθλημα, αλλά να μην χρειαστεί να ξοδευτούν λίγο παραπάνω, πληρώνοντας επιπλέον συμβόλαια αν υπάρξει παράταση του πρωταθλήματος λόγω των συνεχόμενων παρατυπιών που παρατηρούνται.

Φτάσαμε στο σημείο ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ να υποβιβάζει τον Ολυμπιακό στην Α2 βάσει της προκήρυξης, όμως αυτή να μην είναι σαφής στο τι απογίνονται οι βαθμοί της ομάδας που υποβιβάζεται. Καθένας ερμηνεύει το Νόμο με τη δική του σκοπιά, κανείς όμως δεν θορυβείται ακόμα. Κάποιοι πανηγυρίζουν για τον υποβιβασμό της ομάδας στην Α2. Κάποιοι άλλοι κόπτονται για τα μειωμένα έσοδα που θα έχουν οι Πειραιώτες τη νέα σεζόν αφού υποτίθεται ότι θα χάσουν το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο με την Cosmote Tv.

Κανείς δεν αναρωτιέται πως διάβολο γίνεται να μην μπορούν να ερμηνεύσουν έναν κανονισμό. Κανείς δεν αναρωτιέται πως γίνεται να πηγαίνει ο νομικός εκπρόσωπος της ΚΕΔ στο ΑΣΕΑΔ, να ρωτάται από τον δικαστή τι ισχύει για τους ορισμούς και να μην έχει σαφή απάντηση. Κανείς δεν αναρωτιέται πως γίνεται να εμφανίζεται τη μια μέρα ανυπόγραφο ένα πρακτικό συνεδρίασης και την επόμενη να έχει υπογραφή. Και στην τελική, μερικές ώρες μετά ο υπογράφων να βγαίνει και να λέει ότι βρισκόταν 503 χλμ. μακριά από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Μετά από όλα τα παραπάνω και τόσα άλλα ακόμα που αν τα καταγράψουμε θα χρειαστούμε να γεμίσουμε τη... Βίβλο, είναι άξιο απορίας γιατί δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία η Πολιτεία. Είναι η ίδια Πολιτεία που παρενέβη στο ποδόσφαιρο και έφερε τα πάνω - κάτω. Στο μπάσκετ τι συμβαίνει και δεν λέει το απλό; «ΗΛΙΑ, ΡΙΧΤΟ», δεν πάει άλλο...

ΥΓ. Πολλοί γελάνε με τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2. Ας γελάσουν καλύτερα με τα όσα συμβαίνουν στο πρωτάθλημα της Μπάσκετ Λιγκ.

ΥΓ. 1 Καλύτερα σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Εκεί οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι πιο «επαγγελματικές» από αυτές που παρακολουθούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο ΕΣΑΚΕ υποβίβασε τον Ολυμπιακό στην Α2