Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τριάντα χρόνια από τον τελικό της Α1 με τις... ζαρτιέρες και τις κότες

Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, το ΣΕΦ είχε φορέσει τα γιορτινά του, καθώς ο Ολυμπιακός επρόκειτο να στεφθεί Πρωταθλητής Ελλάδας μετά από 15 χρόνια.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τριάντα χρόνια από τον τελικό της Α1 με τις... ζαρτιέρες και τις κότες

Ήταν 11 Μαΐου του 1993 και η σειρά των τελικών της Α1 μπάσκετ ανάμεσα στους ερυθρόλευκους και τον Παναθηναϊκό ήταν στο 2-1 υπέρ των ερυθρόλευκων.

Το πρωτάθλημα... έγινε σίγουρο για τον Ολυμπιακό, μετά την απόφαση του προέδρου του Παναθηναϊκού, Παύλου Γιαννακόπουλου, να μην «κατέβει» η ομάδα του στο γήπεδο. Η ενέργεια αυτή ήταν απόφαση της διοίκησης των «πρασίνων», ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση του διαιτητή Παπαδημητρίου στον προηγούμενο τελικό, όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε μέσα στη Γλυφάδα με 77-72 κάνοντας το μπρέικ (1-2 νίκες).

Η ομάδα του Ολυμπιακού σε ένα άνευ προηγουμένου εσωτερικό διπλό χωρίστηκε σε πεντάδες (τους άσπρους και τους κόκκινους κατόπιν απόφασης του Ιωαννίδη) και το παρκέ του κατάμεστου ΣΕΦ μετατράπηκε σε… καμπαρέ, γεμίζοντας από χορεύτριες με ζαρτιέρες και περούκες!

Μάλιστα οπαδοί του Ολυμπιακού φόρεσαν πράσινες φανέλες, προσποιούμενοι τους παίκτες του Παναθηναϊκού και λίγο πριν από το τζάμπολ τοποθέτησαν στο παρκέ μερικές κότες, πικάροντας τον αιώνιο αντίπαλο ότι δείλιασε να κατέβει να αγωνιστεί.

Ο τέταρτος τελικός των πλέι οφ κατακυρώθηκε 20-0 υπέρ του Ολυμπιακού, ο οποίος πήρε το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας (είχε τερματίσει 4ος) και χωρίς να κερδίσει στο ΣΕΦ! Η πρώτη του νίκη σημειώθηκε στο Περιστέρι λόγω τιμωρίας της φυσικής του έδρας, η δεύτερη στη Γλυφάδα και η τρίτη... άνευ αγώνος!

Τα αποτελέσματα των πλέι οφ (τελικοί) 1992-93

3/5/1993: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 62-51

5/5/1993: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 89-74

8/5/1993: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77

11/5/1993: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 20-0