Σλούκας και Ολυμπιακός: Το «εις το επανιδείν» έγινε πράξη

Το δραματικό καλοκαίρι του 2015 που ο Κώστας Σλούκας αποχώρησε από τον Ολυμπιακό - Το παρασκήνιο και οι λόγοι που έφυγε, αλλά και η μεγάλη του επιστροφή στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Σλούκας και Ολυμπιακός: Το «εις το επανιδείν» έγινε πράξη

Ήταν 26 Ιουνίου του 2015 όταν ο Κώστας Σλούκας, έχοντας δίπλα του τον ατζέντη Παναγιώτη Καπάζογλου, κατεβαίνοντας από τα γραφεία των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλων είπε το περίφημο «Δεν θα μείνω».

Ένα ραντεβού που είχε διάρκεια τέσσερις (!) ώρες. Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού στην τελική τους πρόταση είχαν ανεβάσει την προσφορά τους στα 2.600.000 ευρώ για τρία χρόνια (έως το 2018), αλλά ο παίκτης στο τέλος απάντησε αρνητικά. Το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε πως ο Έλληνας γκαρντ είχε ξαφνιαστεί από την τελική προσφορά των «ερυθρολεύκων», καθώς δεν περίμενε πως θα ανέβαιναν τόσο πολύ, αλλά είχε δώσει ήδη τον λόγο του στους ανθρώπους της Φενέρμπαχτσε.

Καθώς προχωρούσε προς την έξοδο, ένας φίλαθλος που βρέθηκε εκεί κοντά του φώναξε «για τα λεφτά είναι όλα...», αλλά εκείνος τόνισε πως «δεν έπαιξαν ρόλο τα λεφτά». Για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για τον παίκτη Κώστα Σλούκα, ο λόγος αποχώρησής του από το μεγάλο λιμάνι το 2015 δεν ήταν οικονομικός. Το έλεγε και σε δηλώσεις του εκείνο το καλοκαίρι: «Θέλω να συνεχίσω στον Ολυμπιακό. Όμως, αυτό που θέλω είναι να έχω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και να βελτιώνομαι χρόνο με τον χρόνο, να μεγαλώνει ο ρόλος μου».

Ο Ντούντα, ο Μπαρτζώκας και ο Σφαιρόπουλος

Ο Κώστας Σλούκας πέρασε αρκετά δύσκολα επί εποχής Ντούσαν Ίβκοβιτς (2011-12). Σπουδαίος προπονητής, αναγέννησε τον Ολυμπιακό, αλλά για τους λόγους του δεν πίστευε ιδιαίτερα στο ταλέντο του Έλληνα γκαρντ, με αποτέλεσμα ο παίκτης να βρίσκεται είτε εκτός δωδεκάδας είτε εκτός αποστολής. Με αρκετό κόπο, από τα μέσα της σεζόν και μετά, άρχισε να τον εμπιστεύεται περισσότερο ο Σέρβος κόουτς. «Προπονητής-δάσκαλος, αλλά μαζί του πέρασα δύσκολα...» έχει να λέει.

Με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα τα πράγματα ήταν καλύτερα για εκείνον. Ο Έλληνας τεχνικός πίστεψε σε εκείνον, τον εμπιστεύθηκε και αρκετές φορές, όταν ο Σλούκας έδειχνε σε εξαιρετική κατάσταση και ο αρχηγός των Πειραιωτών δεν πατούσε καλά στο παρκέ, δεν δίσταζε να κρατά στον πάγκο τον Βασίλη Σπανούλη και να χρησιμοποιεί στο βασικό σχήμα τον Κώστα Σλούκα. Eίχε 14,4 λεπτά συμμετοχής (5,5 πόντοι, 1,6 ασίστ) στη σεζόν 2011-2012 (με Ίβκοβιτς) και στην αγωνιστική χρονιά 2013-2014 (με Μπαρτζώκα) ο χρόνος του έφτασε στα 19,2 λεπτά (6,5 πόντοι, 2,9 ασίστ), έχοντας ξεκάθαρα περισσότερο ενεργό ρόλο στο ροτέισον,

Όταν όμως αποχώρησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ήρθε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, από το TOP-16 της σεζόν (2014-15) και μετά, ο χρόνος του ελαφρώς μειωνόταν. Είχε 17 λεπτά στο TOP-16 (6,8 πόντοι, 2,9 ασίστ) και 16 λεπτά στα πλέι οφ (3,8 πόντοι, 4 ασίστ), ενώ στο φάιναλ φορ ανέβασε την απόδοσή του, με αποτέλεσμα ο Έλληνας τεχνικός να τον εμπιστευτεί περισσότερο στο παρκέ (10 πόντοι, 2 ασίστ). Σπουδαίος κόουτς ο Σφαιρόπουλος, άφησε το στίγμα του στον Ολυμπιακό, προσέφερε, αλλά ήταν της άποψης πως «ο Σπανούλης πάνω από όλους». Αποτέλεσμα; Ο Σλούκας ορισμένες φορές να μένει στο περιθώριο.

Οι τελικοί πρωταθλήματος του 2015 που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του Σλούκα να φύγει

Στους τελικούς του πρωταθλήματος του 2015, στους οποίους οι Πειραιώτες «σκούπισαν» τον Παναθηναϊκό με 3-0 νίκες, ο Κώστας Σλούκας ήταν ο MVP του αγώνα στο πρώτο ματς. Μέτρησε 16 πόντους (4/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 5/6 βολές) και 3 ασίστ, σε 23 λεπτά συμμετοχής, αλλάζοντας τον ρυθμό του αγώνα στη δεύτερη περίοδο. Η εμφάνισή του ήταν εντυπωσιακή, δείχνοντας πως βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Στη συνέχεια, όμως, ο τρόπος που αξιοποιήθηκε από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του τότε 25χρονου γκαρντ ώστε να αποχωρήσει.

Στο «μπρέικ» που έκανε μετά ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ (69-76), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον έβαλε στο παρκέ μόλις 11 λεπτά. Στο τρίτο ματς της σειράς, στο οποίο οι Πειραιώτες διέλυσαν τον Παναθηναϊκό (93-74) κατακτώντας το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, έπαιξε ξανά μόλις 11 λεπτά. Ναι μεν ήταν χαρούμενος για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά το γεγονός πως ο χρόνος του και ο ρόλος του μειώθηκαν, παρά την υψηλή του απόδοση στον πρώτο τελικό, ήταν κάτι που του έβγαλε απογοήτευση. Τον προβλημάτισε για το μέλλον του. Έκανε βέβαια και τρομερό παιχνίδι ο Βασίλης Σπανούλης (23 πόντοι, 5 ασίστ σε 29 λεπτά), με τον αριστερόχειρα γκαρντ να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως αλλαγή του.

Ξέρετε, ο Κώστας Σλούκας έχει τεράστιο σεβασμό στον Βασίλη Σπανούλη. Αποτελεί πρότυπό του, ενώ στην πορεία έγινε και φίλος με τον αρχηγό των «ερυθρολεύκων», καθώς υπήρξαν και συγκάτοικοι στο δωμάτιο. Δεν υπήρξε ποτέ κόντρα μεταξύ τους, με τους δύο άνδρες να διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, έχοντας αμοιβαία εκτίμηση.

Ο Σλούκας, όμως, κάπου εκεί αισθάνθηκε πως ναι μεν λατρεύει τον Σπανούλη, αποτελεί το είδωλό του, αλλά εμπέδωσε πως όσο τον έχει μπροστά του δεν μπορεί να αναδείξει το ταλέντο του. Αν θυμάστε, είχε κάνει και μία περίφημη δήλωση στην οποία τόνισε: «Έτσι όπως είναι δομημένος ο Ολυμπιακός, δεν είναι εύκολο για εμένα να βρω χώρο και μεγάλο ρόλο στην ομάδα». Μάλιστα, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν, είχε εκφράσει την επιθυμία να παίξει και μαζί με τον αρχηγό των Πειραιωτών στην πεντάδα, αγωνιζόμενος δηλαδή κυρίως στον «άσο» ως πλέι μέικερ, αλλά η φιλοσοφία του προπονητή ήταν πως «κουμπώνει» καλύτερα δίπλα στον Σπανούλη ο Βαγγέλης Μάντζαρης, οπότε δεν γινόταν.

Δεν πείστηκε από τον Σφαιρόπουλο

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, τόσο κατά τη διάρκεια της σεζόν όσο και στο τέλος της χρονιάς, είχε επικοινωνία με τον Κώστα Σλούκα. Του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε εκείνον, του τόνισε πως τον θέλει στην ομάδα, του επεσήμανε πως θα του αυξήσει τον χρόνο συμμετοχής, αλλά ο παίκτης έδειχνε συγκρατημένος απέναντί του.

Βλέπετε, είχε περάσει δύσκολα με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, δεν έβλεπε να τον εμπιστεύεται και ιδιαίτερα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, έβλεπε και τον Βασίλη Σπανούλη να παραμένει σε τρομερή κατάσταση και άρχισε να μπαίνει στο μυαλό του το σενάριο της αποχώρησης. «Δέθηκε» με την ομάδα και τους συμπαίκτες του, είχε ένα συναισθηματικό δέσιμο με τον Ολυμπιακό, αλλά άρχισε να πιστεύει πως για να εξελίξει το παιχνίδι του και να φτάσει ψηλά, θα το κάνει μόνο αν αποχωρήσει από το μεγάλο λιμάνι.

Η πρόταση ανανέωσης για 1+1

Βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, νωρίτερα είχε γίνει και μία αρχική πρόταση στον Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό, η οποία και τον είχε ενοχλήσει. Οι «ερυθρόλευκοι» τού είχαν προτείνει διετές συμβόλαιο (1+1), κάτι που τον απογοήτευσε. Ο λόγος; Νωρίτερα, το 2014, οι Πειραιώτες είχαν ανανεώσει πρόωρα τα συμβόλαια των Γιώργου Πρίντεζη και Βαγγέλη Μάντζαρη, υπογράφοντας για 2+1.

Έχει αδελφικές σχέσεις με τα παιδιά, κάνουν κολλητή παρέα, αγαπάει τους συμπαίκτες του, χάρηκε για εκείνους, αλλά αυτό που έλεγε ήταν το εξής: «Γιατί σε εκείνους 2+1 και σε εμένα 1+1; Δεν με εμπιστεύονται; Δεν πιστεύουν σε εμένα; Δεν προσέφερα και εγώ στις επιτυχίες;». Το ρεπορτάζ μας αναφέρει πως τόσο ο χρόνος συμμετοχής του όσο και η συγκεκριμένη πρώτη προσέγγιση ήταν λεπτομέρειες που τον πίκραναν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να αποχωρήσει.

Το επικοινωνιακό λάθος του Σλούκα

Μπορεί ο Κώστας Σλούκας να είχε τα δίκια του όσον αφορά την αρχική πρόταση για συνεργασία, συν τον χρόνο συμμετοχής του, αλλά επικοινωνιακά δεν χειρίστηκε σωστά την υπόθεσή του. Το γεγονός πως ρίσκαρε να μιλήσει με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ενώ στον Ολυμπιακό τον περίμεναν για ραντεβού, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, ήταν κάτι που τότε τον στιγμάτισε, με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθούν τόσο η διοίκηση όσο και ο φίλαθλος κόσμος.

Ήταν λάθος του και η δημοσιοποίηση του ραντεβού που είχε με τον προπονητή της Φενέρμπαχτσε, χάλασε την εικόνα του. Από την άλλη, βέβαια, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είχε δυσαρεστηθεί με ορισμένες καταστάσεις στον Πειραιά και έπρεπε να κοιτάξει και το μέλλον του μακριά από το μεγάλο λιμάνι.

Η ιστορία έγραψε πως τελικά πείστηκε από τα λεγόμενα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος στην πράξη τού έδωσε ενεργό χρόνο συμμετοχής και πρωταγωνιστικό ρόλο, φτάνοντας με τη Φενέρμπαχτσε να παίζει κάθε χρόνο στα φάιναλ φορ, σε τελικούς, κατακτώντας και τον τίτλο της Ευρωλίγκας το 2017. Πέρσι, μάλιστα, στο αποκορύφωμα της καριέρας του σε ατομικό επίπεδο (2018-19), βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις. Μέτρησε 11,8 πόντους (44,9% τρίποντα) και 4,8 ασίστ, σε 26,3 λεπτά συμμετοχής.

Ο Σλούκας άφησε για πάντα ανοιχτή την πόρτα για τον Ολυμπιακό

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως και ορισμένες λεπτομέρειες. Ο Κώστας Σλούκας «δέθηκε» με τον Ολυμπιακό, με τους συμπαίκτες του, με τους ανθρώπους της ομάδας και τη διοίκηση. Για εκείνον στην Ελλάδα υπήρχε και υπάρχει μόνον η ομάδα του Πειραιά. Έλεγε πως αν ήταν να υπάρξει θέμα επιστροφής στην πατρίδα του, θα το έκανε μόνο για τους «ερυθρόλευκους», για τον σύλλογο που τον ανέδειξε.

Γι’ αυτόν τον λόγο είπε τρεις φορές «όχι» στον Παναθηναϊκό, σε αντίθεση με άλλους συμπαίκτες του που είτε μπήκαν σε διαπραγματεύσεις με τους «πράσινους» είτε που έκαναν το μεγάλο βήμα. Για την πρόταση του «τριφυλλιού» το 2015 έκανε το σχόλιο «αστεία πράγματα», ενώ το 2017, παρά την υψηλή πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (6.000.000 ευρώ για 3 χρόνια), απάντησε αρνητικά. Και το περασμένο καλοκαίρι είπε νέο «όχι» στο τριφύλλι», συνεχίζοντας να ψάχνει πάντα τη χρυσή τομή επιστροφής του στο μεγάλο λιμάνι. Δεν συνέβη το 2017 ούτε και το 2019, αλλά όλα δείχνουν πως το 2020 θα είναι η χρονιά επιστροφής του στον Ολυμπιακό.

«Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν»

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση της αποχώρησής του από τον Ολυμπιακό το 2015, ο Κώστας Σλούκας έβγαλε μία ανακοίνωση στην οποία είχε τονίσει τα εξής: «Δεν θέλω να κάνω μια απλή δήλωση αποχαιρετισμού. Πάλεψα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου και κατέληξα στην απόφαση ότι αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το καλύτερο για την καριέρα και το αγωνιστικό μου μέλλον είναι να συνεχίσω μακριά από τον Ολυμπιακό. Είναι μια απόφαση που λήφθηκε αποκλειστικά και μόνο με αγωνιστικά κριτήρια. Δεν ήθελα ποτέ η όλη υπόθεση να μετατραπεί σε σίριαλ.

Δεν ήθελα και δεν έβαλα ποτέ τον Ολυμπιακό σε καμία διαδικασία πλειστηριασμού.
Δεν αμφισβήτησα σε καμία στιγμή την αγάπη της οικογένειας Αγγελόπουλου, την οποία περισσότερο από απλόχερα μου πρόσφεραν για 7 χρόνια, όπως και δεν θέλω κανείς να αμφισβητήσει την εκτίμηση και τον σεβασμό που τρέφω στους προέδρους κ. Γιώργο και κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλους, καθώς και στον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Πιστεύω ότι επί 7 χρόνια σε κάθε προπόνηση και κάθε αγώνα έδωσα τα πάντα, σωματικά και ψυχικά, για την ομάδα και θέλω να πιστεύω ότι έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στις επιτυχίες της.

Κρατάω μέσα μου όλες τις όμορφες στιγμές που έζησα με τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου, το τεχνικό επιτελείο και καθέναν ξεχωριστά σε αυτήν τη μεγάλη οικογένεια. Σε αυτούς, στους οποίους ένιωσα την ανάγκη να εξηγήσω και να αιτιολογήσω την απόφασή μου, το έκανα με τον σεβασμό και την ειλικρίνεια που αρμόζουν και απαιτούν η περίπτωση και τα πρόσωπα. Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν…».

«Δυστυχώς, αντίπαλοι για 40 λεπτά»

Τον Νοέμβριο του 2018, στην επιστροφή του στο ΣΕΦ, ο κόσμος του Ολυμπιακού τον χειροκρότησε στο γήπεδο. Βλέπετε, το ερχόμενο καλοκαίρι έμενε ελεύθερος και οι φίλαθλοι των «ερυθρολεύκων» ήθελαν να τον κάνουν να νιώσει πως... εδώ είναι το «σπίτι» του. Ακολούθως σημείωσε ένα κρίσιμο τρίποντο, το οποίο πανηγύρισε λίγο περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Στα αποδυτήρια κατάλαβε πως ελαφρώς παραφέρθηκε και τόνισε: «Σίγουρα το παράκανα λίγο με την αντίδρασή μου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν σέβομαι τον Ολυμπιακό. Εκτός από αυτό, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά ο κόσμος και όλοι είναι πως για 40 λεπτά δυστυχώς, δυστυχώς το τονίζω, είμαι αντίπαλος με τον Ολυμπιακό».

«Έφυγα από άποψη ρόλου από τον Ολυμπιακό»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ρωτηθεί για τους λόγους που αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2015 και στις δηλώσεις του ο Κώστας Σλούκας ήταν ξεκάθαρος πως οι λόγοι ήταν καθαρά αγωνιστικοί και όχι οικονομικοί: «Είμαι φιλόδοξος αθλητής και όχι φιλοχρήματος. Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και αυτό που κάνω. Τώρα για το τι με έπεισε να έρθω στη Φενέρμπαχτσε και να φύγω από τον Ολυμπιακό η αλήθεια είναι η εξής. Αρχικά, ήταν η συζήτηση με τον κόουτς (Σφαιρόπουλο) του Ολυμπιακού, που εγώ ήθελα κάτι παραπάνω από άποψη ρόλου. Ο Βασίλης (Σπανούλης) πέρναγε μία από τις καλύτερες περιόδους του τότε και ο κόουτς θεώρησε ότι ο ρόλος που είχα ήταν αρκετός».

Ολυμπιακός: «Κόκκινος» ξανά ο Σλούκας - Ελεύθερος από τη Φενέρμπαχτσε (pic)

Ολυμπιακός: Διέρρευσε φωτογραφία του Σλούκα να υπογράφει! (pic)

Ολυμπιακός: Σλούκας στα... κάγκελα - Έστειλε «μήνυμα» στη Φενέρμπαχτσε

Ολυμπιακός: Η αλήθεια για Σλούκα

Η τελευταία συνέντευξη του Κώστα Σλούκα ως παίκτη του Ολυμπιακού - Αυτά ήταν τα «θέλω» του (vid)

Η ζωή του Σλούκα στον Ολυμπιακό