Η ζωή του Σλούκα στον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Σλούκας πέρασε μία επταετία (2008-2015) στο μεγάλο λιμάνι * Το «ΦΩΣ» θυμάται τις όμορφες στιγμές, αλλά και τις δυσκολίες που έζησε, o πρώτος στόχος του Ολυμπιακού στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. 

Η ζωή του Σλούκα στον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Σλούκας βιώνει πλέον μία αγωνιστική κορύφωση. Αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων γκαρντ της Ευρώπης, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην περσινή σεζόν βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης. Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, έχοντας μέσον όρο 11,6 πόντους (42,2% τρίποντα, 48,2% δίποντα, 93,8% βολές), 6,1 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ, σε 29 λεπτά συμμετοχής, αγωνιζόμενος σε 25 ματς. Φέτος ολοκληρώνει την 5η συνεχόμενη σεζόν με τη Φενέρμπαχτσε, σε μία ιδιαίτερη αγωνιστική χρονιά. Πέρα από την έξαρση του κορονοϊού, η τουρκική ομάδα βρίσκεται σε αγωνιστική πτώση. Με το... ζόρι καταφέρνει να μπει στην οκτάδα.

Ολυμπιακός: Ορθάνοιχτη η πόρτα για Σλούκα

Σλούκας: «Έχω συμβόλαιο, αν φύγει ο Ομπράντοβιτς, αλλάζει η συζήτηση»

Παράλληλα, είναι δεδομένα τα οικονομικά της προβλήματα, θεωρείται σίγουρο πως θα μειώσει το μπάτζετ της ενόψει της νέας σεζόν και όλα δείχνουν πως ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Μία εξέλιξη που όπως τόνισε και ο 30χρονος γκαρντ δύσκολα θα τον κρατήσει στην Κωνσταντινούπολη. Είναι γεγονός πως ο αριστερόχειρας σουτέρ σκέφτεται ήδη νέους προορισμούς για την καριέρα του, με τον Ολυμπιακό να του έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση, τον εμπιστεύεται με... κλειστά μάτια και αποτελεί τον πρώτο στόχο των «ερυθρολεύκων» για τη θέση του γκαρντ στη νέα σεζόν, για να του δοθεί ο ρόλος του νέου ηγέτη, του μπροστάρη της νέας προσπάθειας που θα κάνει η ομάδα.

Στον Ολυμπιακό σε ηλικία 18 ετών, με κόουτς Γιαννάκη

Ο Κώστας Σλούκας, όμως, έχει σημαντικό παρελθόν στο μεγάλο λιμάνι. Ας θυμηθούμε την καριέρα και την πορεία του με τα ερυθρόλευκα. Ήρθε στον Πειραιά σε ηλικία μόλις 18 ετών, το καλοκαίρι του 2018, όντας επιλογή του τότε προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο «Δράκος» είχε μείνει εντυπωσιασμένος από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του με τις μικρές εθνικές ομάδες και οι Αγγελόπουλοι τον έκαναν δικό τους, αποκτώντας τον από τα εκπαιδευτήρια του Μαντουλίδη. Ως πιτσιρικάς, έχοντας δίπλα του παίκτες όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Λιν Γκριρ, ο Τζος Τσίλντρες, ο Νίκολα Βούιτσιτς και ο Γιάννης Μπουρούσης, δεν βρήκε χώρο στο ροτέισον, έχοντας διακριτικό ρόλο στην ομάδα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην ερχόμενη αγωνιστική σεζόν (2009-10), με τον Μίλος Τεόντοσιτς να πραγματοποιεί τη σεζόν της ζωής του, ενώ στο ρόστερ είχε προστεθεί και ο σπουδαίος Λίνας Κλέιζα. Πραγματοποίησε όμως το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα, παίρνοντας 5 λεπτά συμμετοχής κόντρα στη γαλλική Ορλεάν στο ΣΕΦ.

Δανεικός στον Άρη

Με την αποχώρηση του Παναγιώτη Γιαννάκη και τον ερχομό του Ντούσαν ‘Ιβκοβιτς στο ρόστερ, τα δεδομένα αλλάζουν. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει τη... μεταγραφή του αιώνα με την απόκτηση του Βασίλη Σπανούλη. Παράλληλα, υπάρχουν και οι Θοδωρής Παπαλουκάς, Μίλος Τεόντοσιτς και Τζαμόν Γκόρντον στους γκαρντ και δεν υπάρχει χώρος για εκείνον στο ροτέισον. Οι Πειραιώτες αποφασίζουν να τον παραχωρήσουν δανεικό στον Άρη (2010-2011) ώστε να βρει χρόνο συμμετοχής και να δείξει την αξία του. Παίζει σε 24 ματς, έχει χρόνο 23 λεπτά ανά παιχνίδι και υπάρχουν παιχνίδια που τα κερδίζει σχεδόν... μόνος του. Τελειώνει τη χρονιά έχοντας μέσον όρο 7,3 πόντους, 2,9 ασίστ και 2,6 ριμπάουντ. Αποκορύφωμα η επικράτηση κόντρα στον Ηρακλή, όταν και μέτρησε 17 πόντους και 6 ασίστ, δείχνοντας το ταλέντο του.

Επιστροφή στον Πειραιά και οι δυσκολίες με ‘Ιβκοβιτς

Έχοντας δείξει τη μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του, το ερχόμενο καλοκαίρι ο Κώστας Σλούκας επιστρέφει στον Ολυμπιακό. Η ομάδα είναι σε μεταβατικό στάδιο, με τους Πειραιώτες να τονίζουν πως θέλουν να φτιάξουν μία νεανική ομάδα, έχοντας για ηγέτες τούς Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη. Ο Ντούσαν ‘Ιβκοβιτς θα δώσει χρόνο, χώρο και ενεργούς ρόλους στους συνομήλικούς του, Κώστα Παπανικολάου, Βαγγέλη Μάντζαρη και Δημήτρη Κατσίβελη, αλλά με τον Κώστα Σλούκα είναι κάπως συγκρατημένος. Ναι μεν αναγνωρίζει πως έχει ταλέντο σε σκορ και δημιουργία, αλλά τον θεωρεί αργό και κακό στην άμυνα, σχολιάζοντας πως έχει και περιττά κιλά. Ο Σέρβος τεχνικός τον χρησιμοποιεί μόλις σε 2 ματς (από τα 10) στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας, γεγονός που έχει πληγώσει το ηθικό του αριστερόχειρα γκαρντ. Πεισμώνει όμως, δουλεύει, προσπαθεί περισσότερο, βελτιώνεται και δείχνει στον «Ντούντα» πως μπορεί να τον εμπιστευθεί.

Το πλάνο για τον Ολυμπιακό του 2021!

Ο Σέρβος τεχνικός το αναγνωρίζει και του δίνει ρόλο στο Τοπ 16. Πραγματοποιεί εξαιρετικό ματς στη νίκη κόντρα στην Εφές στο ΣΕΦ (15 πόντοι, 2/3 τρίποντα, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο), ενώ νωρίτερα έχει στείλει το ματς στην παράταση με σουτ από το κέντρο απέναντι στη Γαλατασαράι στην Τουρκία. Στο Τοπ 16 αριθμεί 7,7 πόντους (60% τρίποντα) και 2,5 ασίστ. Στα πλέι οφ είναι εξαιρετικός και στο 2-1 της σειράς κόντρα στη Σιένα (11 πόντοι, 3 ασίστ, 4 ριμπάουντ), με τον Ολυμπιακό να φτάνει στο φάιναλ φορ της Πόλης. Έχει καλό σουτ από μέση απόσταση, διαθέτει ευχέρεια σε σκορ και δημιουργία και πλέον παίζει μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ το 2012 η έλευσή του από τον πάγκο θα βοηθήσει τους «ερυθρόλευκους» να γυρίσουν το ματς. Έτρεξε την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο, μοίρασε ασίστ, έβαλε τρίποντο και ο Κώστας Σλούκας θα κατακτήσει την πρώτη Ευρωλίγκα της καριέρας του. Ακολούθως παίρνει και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, με τους Αγγελόπουλους να του ανανεώνουν το συμβόλαιο για την επόμενη τριετία.

Στα χέρια των Μπαρτζώκα και Σφαιρόπουλου

Την επόμενη σεζόν θα συνεργαστεί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος και τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Θα του δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και ξεκάθαρο ρόλο. Στην Ευρωλίγκα τέλειωσε την σεζόν με 5,2 πόντους (43,1% τρίποντα) και 1,2 ασίστ, φτάνοντας με τους Πειραιώτες στη δεύτερη σερί κατάκτηση του τροπαίου. Η επόμενη σεζόν του σε ατομικό επίπεδο θα είναι καλύτερη. Με 19 λεπτά συμμετοχής, αριθμεί 6,5 πόντους (48% δίποντα, 37,7% τρίποντα, 81,6% βολές) και 2,9 ασίστ, κάνοντας εξαιρετικό ματς απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία (17 πόντοι, 4 ασίστ), αν και η ομάδα του έχασε. Η σεζόν, όμως, τελειώνει χωρίς τρόπαιο για τον Ολυμπιακό, με τον Έλληνα τεχνικό να αποχωρεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο Κώστας Σλούκας, πλέον, θα συνεργαστεί με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του, καθώς ο αριστερόχειρας γκαρντ το καλοκαίρι του 2015 μένει ελεύθερος. Ο Έλληνας τεχνικός τον στηρίζει και τον εμπιστεύεται, με τον αριστερόχειρα γκαρντ να ανεβάζει την απόδοσή του, πραγματοποιώντας την καλύτερη σεζόν της καριέρας του: 6,7 πόντοι και 3,1 ασίστ, σε σχεδόν 18 λεπτά συμμετοχής. Κάνει και εξαιρετικό φάιναλ φορ στη Μαδρίτη, απέναντι σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ, έχοντας 10 πόντους και 2 ασίστ ανά αγώνα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα βοηθά τον Ολυμπιακό να φτάσει στον τίτλο απέναντι στον Παναθηναϊκό, έχοντας μέσον όρο στη διοργάνωση 8,4 πόντους (56,8% δίποντα, 35,4% τρίποντα), 4,6 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ. Έκανε και εξαιρετικό πρώτο τελικό απέναντι στους «πράσινους», με 16 πόντους και 3 ασίστ στο ΣΕΦ, δείχνοντας και ηγετικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Στα 25 του χρόνια, πλέον, αρκετοί τον φωνάζουν... «μικρό Σπανούλη».

Η αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Σλούκας έρχεται σε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Έχει «δεθεί» με την ομάδα και τους συμπαίκτες του, βρίσκεται σε ένα σύνολο που έχει παίξει τρεις τελικούς Ευρωλίγκας μέσα σε τέσσερα χρόνια, αλλά πλέον κοιτάζει τον ρόλο που θα έχει. Έχει εξαιρετική σχέση με τον Βασίλη Σπανούλη, μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο στα ταξίδια, αλλά αισθάνεται πως όσο έχει μπροστά του την κλάση και την ποιότητα του Λαρισαίου γκαρντ, δεν θα είναι σε θέση να αναδείξει το μέγεθος του ταλέντου του. Παράλληλα, έχει στενοχωρηθεί με την πρόταση που του είχε γίνει πριν από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το περιβάλλον του παίκτη, του προτάθηκε συμβόλαιο 1+1, σε αντίθεση με το 2+1 που είχε προταθεί στους Γιώργο Πρίντεζη και Βαγγέλη Μάντζαρη. Σε όλα αυτά, προσθέστε και μία διαφορά που δημιουργήθηκε στο οικονομικό, με αποτέλεσμα ο Θεσσαλονικιός γκαρντ να παρουσιάζεται συγκρατημένος.

Κάπου εκεί, κιόλας, ήρθε και το ενδιαφέρον του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και της Φενέρμπαχτσε. Του έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο, υψηλό συμβόλαιο και είπε το «ναι» στους Τούρκους. Καμία αντίρρηση πως έγιναν και λάθη επικοινωνιακά από τον παίκτη, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως ο Κώστας Σλούκας αποτελεί μέρος της ιστορίας του μπασκετικού Ολυμπιακού, έχοντας συνδυάσει το όνομά του με τη μεγάλη ομάδα των επιτυχιών για τη δεκαετία που μας πέρασε. Και οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στο μεγάλο λιμάνι ένα «δικό τους παιδί», πάνω στο οποίο πόνταραν και επένδυσαν με επιτυχία πριν από 12 χρόνια. Το πεπρωμένο του ήταν να γίνει ο επόμενος ηγέτης του Ολυμπιακού. Μένει να δούμε αν θα το κάνει πράξη φέτος...