O Tολιόπουλος παίζει για να αποδείξει πως έχει θέση στον Ολυμπιακό

O Βασίλης Τολιόπουλος έμεινε στάσιμος, αποχώρησε από τον Ολυμπιακό, αλλά φέτος κάνει τη χρονιά της ζωής του, στέλνοντας... μήνυμα πως έχει θέση και πάλι στο ΣΕΦ.

O Tολιόπουλος παίζει για να αποδείξει πως έχει θέση στον Ολυμπιακό

Το καλοκαίρι του 2015, η ΚΑΕ Ολυμπιακός αποφάσισε να επενδύσει στο ταλέντο του τότε 19χρονου γκαρντ, Βασίλη Τολιόπουλου, ο οποίος είχε διακριθεί με την Εθνική Εφήβων. Υπέγραψε συμβόλαιο 4 ετών και στις πρώτες του δηλώσεις είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό του: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ήρθα σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ξέρω ποια φανέλα θα φορέσω και πόσο μεγάλη είναι αυτή η πρόκληση για μένα. Θα κάνω ό,τι μου πει ο κόουτς για να βρω το ρόλο μου στην ομάδα και να ανταπεξέλθω στις μεγάλες υποχρεώσεις του Ολυμπιακού. Δεν με φοβίζει αυτή η πρόκληση. Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι θα βρεθώ δίπλα σε τόσο μεγάλους παίκτες. Είναι απίστευτο ότι θα είμαι στα ίδια αποδυτήρια με τον Βασίλη Σπανούλη τον οποίο έχω ως πρότυπο».

Ο τότε προπονητής των «ερυθρολεύκων», Γιάννης Σφαιρόπουλος, πίστεψε σε εκείνον, δούλεψε μαζί του, ενώ παράλληλα είχε ζητήσει και από τον γυμναστή της ομάδας, Ανδρέα Γκατζούλη, να βοηθήσει τον παίκτη ώστε να φτιάξει το κορμί του. Ο Βασίλης Τολιόπουλος όντως δούλεψε, βελτιώθηκε, έγινε περισσότερο επιθετικός, ενώ επέδειξε και σε ορισμένα ματς το αγωνιστικό του θράσος στην επίθεση. Άπαντες στο μεγάλο λιμάνι γνώριζαν πως έχουν να κάνουν με έναν αθλητή που έχει ικανότητες και ταλέντο. Στην πορεία, όμως, ο παίκτης έδειξε σημάδια στασιμότητας και δεν είχε εξέλιξη. Ο Έλληνας τεχνικός του έδινε ευκαιρίες σε ορισμένα ματς πρωταθλήματος, αλλά η εικόνα του δεν ήταν επιθυμητή. Το καλοκαίρι του 2019, με την ομάδα να βιώνει και ένα δύσκολο καλοκαίρι σε όλους τους τομείς, οι Πειραιώτες αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο.

Το γεγονός απογοήτευσε τον παίκτη. Ενδεχομένως να αισθάνθηκε πως αδικήθηκε πως δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε, αλλά από ένα σημείο και μετά έκανε και την αυτοκριτική του, καταλαβαίνοντας πως έκανε και ο ίδιος λάθη. Το γεγονός πως βρέθηκε σε νεαρή ηλικία στον Ολυμπιακό, ενδεχομένως και να τον εφησύχασε. Ίσως και να ένιωσε πως κάποια πράγματα του ήρθαν εύκολα. Ακολούθησε, ο Άρης, η διετία στην ΑΕΚ (2019-21), ένα πέρασμα από τον Ιωνικό, ο ΠΑΟΚ και πλέον ο Άρης και πάλι.

Φέτος έχει κάνει... μπαμ! Με τους «κιτρινόμαυρους» βιώνει την καλύτερη σεζόν της καριέρα του, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Έχει βρει ρυθμό στην επίθεση, δείχνει ηγετικά στοιχεία, παίρνει πάνω του κρίσιμες αποφάσεις και βιώνει αναμφίβολα την πιο ώριμη και μεστή σεζόν της καριέρας του στα 27 του χρόνια.

Στο ματς Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ έδειξε την κλάση του. Αν και είχε μόλις 7 πόντους μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, ακολούθως πάτησε... γκάζι, βγήκε μπροστά και σημείωσε 17 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο, σημειώνοντας και το νικητήριο καλάθι της αναμέτρησης. Το έχει κάνει και άλλες φορές φέτος, ολοκληρώνοντας το ματς με 24 πόντους. Στο EuroCup φέτος είναι από τους καλύτερους παίκτης της διοργάνωσης, έχοντας μέσον όρο 14,4 πόντους, με 37,7% στα τρίποντα, συν 3,5 ασίστ και 2,3 ριμπάουντ. Δείχνει αναγεννημένος.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος παίζει μπάσκετ για να αποδείξει πως δεν είναι ένα ακόμη ταλέντο της ελληνικής καλαθοσφαίρισης που πήγε χαμένο, που δεν είχε την επιθυμητή εξέλιξη. Αγωνίζεται για να δείξει στον εαυτό του πως το αγωνιστικό του ταβάνι είναι αρκετά υψηλό. Παλεύει για να πετύχει, για να διακριθεί με την ομάδα του τον Άρη, αλλά και για να αποδείξει πως έχει θέση σε ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας και φυσικά στον Ολυμπιακό. Γιατί αυτό θέλει. Να επιστρέψει στο ΣΕΦ και να προσφέρει όλα αυτά που περίμεναν στο μεγάλο λιμάνι από εκείνον. Γιατί υπήρχαν υψηλές προσδοκίες.

Σε μία εποχή που οι αξιόλογοι Έλληνες μπασκετμπολίστες όλο και λιγοστεύουν (με αποτέλεσμα οι ξένοι να αυξάνονται στα ρόστερ), ο Βασίλης Τολιόπουλος δείχνει πως αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία. Αποδεικνύει πως μπορεί να έχει και πάλι θέση στο ερυθρόλευκο ροτέισον. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, βέβαια, είναι αυτός που θα αποφασίσει.