Ολυμπιακός: Έμφαση στην άμυνα και στην έξτρα πάσα

Η στόχευση στην άμυνα, με την πίεση πάνω στη μπάλα, αλλά και η εντατική δουλειά πάνω στη κυκλοφορία της μπάλας, για την έξτρα πάσα. Το τρίποντο και η μπάλα στον... Σλούκα. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Έμφαση στην άμυνα και στην έξτρα πάσα

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του στο Μέτσοβο και επέστρεψε στη βάση του. Από αυτά που μάθαμε και τις πληροφορίες που πήραμε, οι Πειραιώτες έδωσαν μεγάλη έμφαση σε δύο τομείς. Κατ’ αρχάς στο κομμάτι της άμυνας και δεύτερον στην κυκλοφορία της μπάλας, ποντάροντας στην έξτρα πάσα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει πως στην ερχόμενη έναρξη της Ευρωλίγκας οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ισχυρούς αντιπάλους, σπουδαίες ομάδες και σύνολα με πρωτοκλασάτους παίκτες. Για τον Ολυμπιακό, λοιπόν, είναι αδιανόητο να προχωρήσει στη διοργάνωση και να διακριθεί, αν δεν διαθέτει σκληροτράχηλη άμυνα.

Σε πρώτο βαθμό, ο Έλληνας κόουτς ενίσχυσε το ρόστερ με αθλητικότητα και μέγεθος, ενώ απέκτησε και παίκτες με έφεση στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, όπως τους Τσαρλς Τζένκινς, Λιβιό Ζαν-Σαρλ, ενώ και ο Χασάν Μάρτιν αναμένεται να αποτελέσει... θεριό στην άμυνα για όποιον επιδιώξει να πλησιάσει στο «ερυθρόλευκο» καλάθι. Σε όλα αυτά, βέβαια, να μην ξεχάσουμε και τα χέρια-«δαγκάνες» του Σακίλ Μακ Κίσικ, ο οποίος έχει μεγάλη έφεση στο να κλέβει μπάλες και να τελειώνει φάσεις στον αιφνιδιασμό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, γήπεδο μπάσκετ και παπούτσια, κείμενο που λέει "wir"

Με διάθεση να... δαγκώνει στην άμυνα

Μπορεί η ομάδα του Ηρακλή στο περασμένο φιλικό στο Μέτσοβο να είχε απουσίες και σαφώς να υπολείπεται σε δυναμικότητα σε σχέση με τον Ολυμπιακό, αλλά οι Πειραιώτες έδειξαν ορισμένα ξεκάθαρα δείγματα γραφής της φιλοσοφίας τους, της νοοτροπίας τους, αλλά και των... άγριων διαθέσεών τους. Οι «ερυθρόλευκοι» πίεζαν ασφυκτικά στην άμυνα, ειδικά στην πρώτη πάσα.

«Δεν μπορούσαμε να... αναπνεύσουμε» έλεγαν ορισμένοι από τους παίκτες του Ηρακλή. Η άμυνα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα διάθεσης και επιθυμίας και ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε με ικανοποίηση όλους τους παίκτες του να έχουν το... μαχαίρι στα δόντια στον ανασταλτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Ολυμπιακός μέτρησε 9 κλεψίματα, με τα 4 από αυτά να ανήκουν στον «πορτοφολά» Τσαρλς Τζένκινς. Αυτό είναι ένα από τα δυνατά του σημεία και ενόψει της νέας σεζόν ο Αμερικανός γκαρντ θα κληθεί να αναλάβει αρκετές «ειδικές αποστολές», περιορίζοντας τον εκάστοτε ποιοτικό γκαρντ του αντιπάλου.

Ολυμπιακός: Με τη δύναμη της παρέας

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάνουν σπορ, γήπεδο μπάσκετ και παπούτσια

Στόχευση η έξτρα πάσα και το γρήγορο τρανζίσιον

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φημίζεται για την επιθυμία του ώστε οι ομάδες να έχουν καλή κυκλοφορία της μπάλας. Θέλει η μπάλα να περνά από πολλά χέρια και να βλέπει περισσότερες πάσες και λιγότερες ντρίμπλες. Προφανώς και το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει και στο «ένας εναντίον ενός», αναμφίβολα θα υπάρξουν και φάσεις που οι αθλητές θα λειτουργήσουν με το ένστικτο, παίρνοντας πρωτοβουλίες, αλλά κατά κύριο λόγο θέλει ο φετινός Ολυμπιακός να λειτουργήσει περισσότερο ομαδικά. Γρήγορη και καλή κυκλοφορία της μπάλας, κίνηση από τους παίκτες στο παιχνίδι του μισού γηπέδου, ψάχνοντας την έξτρα πάσα που θα φέρει το εύκολο καλάθι.

Ο Έλληνας κόουτς θέλει καλές συνεργασίες στην επίθεση και σωστό διάβασμα παιχνιδιού, για να βρεθεί και ο ελεύθερος παίκτης. «Παίξτε ομαδικά, παίξτε έξυπνα», συνηθίζει να λέει.

Παράλληλα, μάθαμε και (είδαμε) και από το βίντεο που δημοσίευσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός πως φέτος η ομάδα θέλει να τρέξει ακόμη περισσότερο. Μέσα από την καλή άμυνα, το κλέψιμο και το αμυντικό ριμπάουντ που θα έρθει, υπάρχει η στόχευση για γρήγορο παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, ώστε να τελειώνει τις φάσεις, είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Και έχει τους παίκτες για να το κάνει. Χάρισον, Μακ Κίσικ και Τζένκινς μπορούν να τρέξουν... σφαίρα στο ανοιχτό γήπεδο.

Το «πικ εν ρολ» θα αποτελέσει και φέτος έναν από τους βασικούς τρόπους ανάπτυξης των «ερυθρολεύκων»: η συνεργασία ψηλού-κοντού. Ο Κώστας Σλούκας είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη σε αυτή τη μορφή ανάπτυξης, όπως φυσικά και ο Βασίλης Σπανούλης, με τους Χασάν Μάρτιν και Οκτάβιους Έλις να έχουν αρχίσει να βρίσκουν χημεία μαζί τους στα σκριν, δεχόμενοι ακολούθως τις πάσες για να τελειώσουν τις φάσεις.

Ο Βασίλης Καββαδάς στο «ΦΩΣ»: «Ο Ολυμπιακός έχει προοπτική για Final Four»

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάνει ένα σπορ και γήπεδο μπάσκετ

Υπάρχει και το τρίποντο

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, από την πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό, και πριν από τη... μόδα των Ουόριορς στο ΝΒΑ, οι οποίοι άρχισαν να κατακτούν τίτλους ποντάροντας στα τρίποντα των Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον, τόνιζε πως το περιφερειακό σουτ είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η αλήθεια είναι πως οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρωλίγκα στον συγκεκριμένο τομέα. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στη 13η θέση στη σεζόν (2019-2020) που πέρασε (35,7% - πρώτη η Εφές με 42,1%), στην προηγούμενη (2018-2019) ήταν στην 11η θέση (35,3% - πρώτη η Φενέρ με 42,7%), ενώ στη σεζόν 2017-2018 οι Πειραιώτες ήταν τελευταίοι (!) στην Ευρωλίγκα. Μέτρησαν 33,4% στα τρίποντα, με τη Ζαλγκίρις πρώτη με 42,0%.

Το ιδανικό θα ήταν η ομάδα φέτος να φτάσει να σουτάρει με ένα ποσοστό κοντά στο 40%, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Ο Κώστας Σλούκας έχει καλό χέρι από την περιφέρεια, ο Άαρον Χάρισον είναι σουτέρ, ενώ και ο Κώστας Παπανικολάου πέρσι επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις πίσω από τα 6,75 μέτρα. Έχει δείξει μεγάλη βελτίωση στο περιφερειακό σουτ ο Σάσα Βεζένκοφ, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης φωνάζει σχεδόν πάντα «παρών» για τα μεγάλα σουτ. Η ομάδα θα δουλέψει και σε αυτό το κομμάτι.

Πλήρες ρόστερ, ξεκάθαροι ρόλοι

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα που στέκονται και γήπεδο μπάσκετ

Το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού δείχνει γεμάτο σε όλες τις θέσεις. Προσέξτε: Δεν λέμε πως η ομάδα διαθέτει το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας, αλλά αναμφίβολα το σύνολο είναι πλήρες! Αυτό είδαν και οι παίκτες του Ηρακλή. Έναν αντίπαλο που όσες αλλαγές και αν έκανε, συνέχιζε να έχει την ίδια ποιότητα και δυναμική. Δεν υπάρχει το φαινόμενο «έχουμε 5-6 σούπερ παίκτες και από πίσω το... χάος». Έμπαινε ο Σλούκας, έβγαινε ο Σπανούλης, καμία διαφορά. Μέσα Χάρισον - Έλις, έξω Τζένκινς - Μάρτιν, η δυναμική της ομάδας παρέμενε η ίδια. Οι Πειραιώτες έχουν τρεις παίκτες για κάθε πόστο, με τον καθένα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύο και τρεις θέσεις, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Μπαρτζώκας να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο παρκέ διάφορες πεντάδες, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε αγώνα.

Παράλληλα, μαθαίνουμε πως το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό, υπάρχει μία θετική αύρα, ενώ και οι παίκτες δείχνουν να έχουν αποδεχθεί τον ρόλο τους, βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Όχι μόνο οι καινούργιοι αθλητές, αλλά και οι παλαιότεροι που βρίσκονται χρόνια στον Ολυμπιακό. Υπάρχει η διάθεση, η «δίψα» και η επιθυμία από όλους, ώστε ο Ολυμπιακός να επανέλθει στις επιτυχίες και στις διακρίσεις. Και άπαντες αντιλαμβάνονται και έχουν εμπεδώσει πως αυτό θα έρθει μέσα (κυρίως) από την ομαδική προσπάθεια. Είναι νωρίς να μιλάμε για στόχους, αλλά ισχύει αυτό που είπε ο Γιώργος Πρίντεζης: «Ρεαλιστικός στόχος να παρουσιαστούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να καταφέρουμε να περάσουμε στα πλέι οφ για να διεκδικήσουμε μία πρόκριση σε φάιναλ φορ».

Ο νέος Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Η μπάλα στον Σλούκα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα που κάνουν σπορ και γήπεδο μπάσκετ

Είναι ξεκάθαρο πως ο Κώστας Σλούκας θα αποτελέσει ενόψει της νέας σεζόν τον βασικό πλέι μέικερ του Ολυμπιακού. Και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλησε από την αρχή να του δώσει τη φανέλα του «πενταδάτου». Θα είναι ο παίκτης που θα παίρνει μεγάλο μέρος των αποφάσεων μέσα στο παρκέ. Μαθαίνουμε πως απολαμβάνει αυτές τις πρώτες εβδομάδες επιστροφής του στον Πειραιά.

Συνεργάζεται με έναν προπονητή που θαυμάζει και εμπιστεύεται, παίζει ξανά μαζί με φίλους και παλιούς συμπαίκτες του και φορά μια φανέλα με την οποία γνώρισε μεγάλες στιγμές. Πλέον, βέβαια, έχει άλλον αέρα, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ήδη δείχνει στο παρκέ τη μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του κυρίως στη δημιουργία, αλλά και στην επίθεση. Έχει χαρίσει αρκετές θεαματικές και έξοχες ασίστ στους συμπαίκτες του, δείγμα από τα... προσεχώς που θα δούμε μαζί του με τους «ερυθρόλευκους».

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας φέτος έχει τους ιδανικούς γκαρντ