Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας φέτος έχει τους ιδανικούς γκαρντ

Η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ είναι εκείνη των γκαρντ και ο Γιώργος Μπαρτζώκας φέτος χαμογελά, καθώς έχει στο ρόστερ του τους «κοντούς» που θα ήθελε να έχει στον Ολυμπιακό. 

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας φέτος έχει τους ιδανικούς γκαρντ

Έχουμε τονίσει πως η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ είναι εκείνη των γκαρντ. Πολλές φορές ισχύει το «πες μου ποιους γκαρντ έχεις, να σου πω πού να φτάσεις». Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε την τελευταία διετία η ομάδα του Πειραιά ήταν το γεγονός πως στην περιφερειακή της γραμμή υστερούσε σε ποιότητα σε σύγκριση με άλλα κλαμπ.

Για παράδειγμα, στη σεζόν που πέρασε η Εφές είχε ντουέτο τους Σέιν Λάρκιν και Βασίλιε Μίτσιτς. Η Ρεάλ Μαδρίτης τους Φακούντο Καμπάτσο, Φαμπιέν Κοζέρ και Σέρχιο Γιουλ. Η Μπαρτσελόνα τους Κόρι Χίγκινς, Μάλκολμ Ντιλέινι και Τομά Ερτέλ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τους Μάικ Τζέιμς, Ντάνιελ Χάκετ και Νταρούν Χίλιαρντ. Η Φενέρμπαχτσε έπαιζε με Νάντο Ντε Κολό και Κώστα Σλούκα, η Χίμκι πόνταρε στην κλάση του Αλεξέι Σβεντ, ο Παναθηναϊκός είχε την ποιότητα του Νικ Καλάθη, ενώ και η Αρμάνι Μιλάνο έδωσε την... μπαγκέτα στον Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Και ο Ολυμπιακός; Με... μαθητευόμενους μάγους, τύπου Ουίλ Τσέρι και Ουέιντ Μπάλντγουιν. Προφανώς στο ρόστερ υπάρχει ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά είναι στα 38 του χρόνια...

Δεν είναι τυχαίο πως σε δηλώσεις που έκανε το περασμένο καλοκαίρι ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε επισημάνει την αναγκαιότητα η ομάδα να ενισχυθεί με τουλάχιστον έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ, με έφεση σε σκορ και δημιουργία, ο οποίος και θα μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας. Και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι, οι οποίοι του έχουν δώσει τα... κλειδιά στο χέρι, του έκαναν το χατίρι. Επανέφεραν στο μεγάλο λιμάνι τον Κώστα Σλούκα, ολοκληρώνοντας μία από τις κορυφαίες και σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις στην Ευρωλίγκα. Το «ερυθρόλευκο» ρόστερ διψούσε τα τελευταία χρόνια για έναν αθλητή με αυτά τα χαρακτηριστικά. Και με αυτήν την κίνηση η διοίκηση έφερε και ενθουσιασμό στο φίλαθλο κοινό. Έκανε ξανά δικό της ένα «παιδί της», που αποτελεί μέρος της σύγχρονης ιστορίας των «ερυθρολεύκων» αλλά και έναν Έλληνα μπασκετμπολίστα εγνωσμένης αξίας, με τον οποίο μπορεί πιο εύκολα να ταυτιστεί και να δεθεί το κοινό.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε σχέση με πέρσι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή των γκαρντ του Ολυμπιακού. Αποχώρησε ο... ξεζουμισμένος Τέιλορ Ρότσεστι, ο οποίος είχε έλλειψη αθλητικών προσόντων, κούνησε... μαντίλι ο ιδιόρρυθμος Ουέιντ Μπάλντγουιν, ενώ αποτέλεσαν παρελθόν τόσο ο Μπράντον Πολ όσο και ο Ντουάιντ Μπάικς. Παρέμεινε σταθερή αξία ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης, ενώ λαμβάνει μέρος στην προετοιμασία και ο Αντώνης Κόνιαρης. Ο 24χρονος πλέι μέικερ είχε εκφράσει την επιθυμία να πάει δανεικός (αισθανόμενος πως δεν υπάρχει πλέον χώρος για εκείνον στο ροτέισον), αλλά τελικά θα διεκδικήσει μία θέση στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ και λαμβάνει μέρος στην προετοιμασία.

Σλούκας - Τζένκινς στον «άσο», Χάρισον - Σπανούλης στο «2», συν «Λάρι»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ήδη στο μυαλό του μία πρώτη εικόνα για το πώς θα θελήσει να διαχειριστεί τη γραμμή των γκαρντ και το υλικό που έχει στα χέρια του. Αρκετά θα εξαρτηθούν και από την προετοιμασία και τα φιλικά. Ποιοι παίκτες θα ταιριάξουν καλύτερα μεταξύ τους, ενώ ενδεχομένως και αν κάποιος ξεχωρίσει να πάρει θέση μπροστά στο ροτέισον. Ο Έλληνας κόουτς, πάντως, έχει στο πλάνο του να δώσει τον ρόλο του βασικού πλέι μέικερ στον Κώστα Σλούκα. Να γίνει, δηλαδή, ο ηγέτης, ο μπροστάρης και ο παίκτης που θα παίρνει τις αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Έλληνας κόουτς έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην κλάση, στην ποιότητα και στον χαρακτήρα του αριστερόχειρα σουτέρ. Δίπλα του θα επιχειρήσει να τοποθετήσει το νέο... λαβράκι του. Ο λόγος για τον Αμερικανό σκόρερ Άαρον Χάρισον, ο οποίος φημίζεται για την έφεσή του στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι αλλά και για το εκτελεστικό του ένστικτο από την περιφέρεια.

Θεωρητικά, πίσω από τον Κώστα Σλούκα, θα έρχεται ο Τσαρλς Τζένκινς. Ένας παίκτης με ξεκάθαρη έφεση και ικανότητα στην άμυνα. Ένας σκληροτράχηλος γκαρντ, ο οποίος ειδικεύεται στο να αναλαμβάνει τις «ειδικές αποστολές». Έχει αδυναμία στο πικ εν ρολ, αλλά στην καλή του μέρα, αν βρει ρυθμό, μπορεί να «σκοτώσει» τον κάθε αντίπαλο. Πίσω από τον Άαρον Χάρισον θα έρχεται η κλάση, η εμπειρία αλλά και η ηγετική φυσιογνωμία του Βασίλη Σπανούλη. Είναι πλέον στα 38 και ένα από τα ζητούμενα είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση στον χρόνο συμμετοχής του στο παρκέ, ώστε να παραμείνει φρέσκος, γερός και δυνατός μέχρι το τέλος της σεζόν.

Τον ρόλο του πέμπτου γκαρντ θα αναλάβει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος βέβαια μπορεί να λειτουργήσει κυρίως στο «2». Ένα παιδί με περίσσιο αγωνιστικό θράσος αλλά και όρεξη να διακριθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Στα 27 του θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωλίγκας.

Όπως έχουμε πει, όμως, το ρόστερ της ομάδας έχει αρκετούς πολυθεσίτες και ανάλογα τις ανάγκες του κάθε αγώνα μπορούν να υπάρξουν διάφορα ντουέτα στο «ασόδυο». Μπορούν να βρεθούν μαζί στην πεντάδα οι Τσαρλς Τζένκινς και Κώστας Σλούκας, όπως και ο Βασίλης Σπανούλης με τον Άαρον Χάρισον. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε πως στη θέση «2» μπορεί να λειτουργήσει με άνεση και ο θεαματικός Σακίλ Μακ Κίσικ, ο οποίος τα πήγε περίφημα στη σεζόν που πέρασε ως σούτινγκ γκαρντ.