Ο νέος Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Πίεση πάνω στην μπάλα που απέφερε 9 κλεψίματα, ομαδικό μπάσκετ με 20 ασίστ έχοντας συνεισφορά 8 παίκτες, αλλά και διάθεση για περισσότερο γρήγορο μπάσκετ. Ο Νότης Ψιλόπουλος γράφει για τον νέο Ολυμπιακό.

Ο νέος Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Έξι μήνες αποχής από την αγωνιστική δράση ήταν πάρα πολλοί για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Είναι χαρακτηριστικό πως στο φιλικό κόντρα στον Ηρακλή οι παίκτες της ομάδας ανυπομονούσαν για το ματς και έκαναν σαν... μικρά παιδιά που επέστρεψαν στην αγωνιστική δράση, που μπήκαν και πάλι σε διαδικασία αναμέτρησης. Όχι μόνο οι νεότεροι, οι καινούριοι αθλητές της ομάδας, αλλά ακόμη και οι πιο έμπειροι, όπως ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης. Ποτέ ξανά άλλωστε στην καριέρα τους δεν είδαν τους εαυτούς τους να μένουν ουσιαστικά εκτός για τόσο μεγάλο διάστημα.

Οι Πειραιώτες μπήκαν και πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς, επικρατώντας του Ηρακλή (που είχε απουσίες) με σκορ 80-50. Ήταν το πρώτο τεστ, δόθηκε η δυνατότητα στους παίκτες να ξεμουδιάσουν και στον Γιώργο Μπαρτζώκα να δοκιμάσει σχήματα, παίκτες, αλλά και συστήματα. Δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τα προσεχώς, αλλά αναμφίβολα οι «ερυθρόλευκοι» μας έδειξαν μία πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις τους, για τη φιλοσοφία τους, αλλά και για αυτά που θα θελήσουν να πράξουν στο παρκέ.

Ολυμπιακός: Ο ξεκάθαρα βασικός πλέι-μέικερ Σλούκας και εικόνες από το φιλικό με Ηρακλή

Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από το παιχνίδι, αλλά και από το video που δημοσίευσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, είναι δεδομένη η επιθυμία των «ερυθρολεύκων» φέτος να παίξουν περισσότερο γρήγορα. Γενικότερα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να κάνει την ομάδα του πιο σύγχρονη και στο μπάσκετ των ημερών μας είναι πολύτιμα στοιχεία τόσο η αθλητικότητα, όσο και η ταχύτητα, όπως φυσικά και η ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός». Και όλα αυτά φέτος οι Πειραιώτες τα διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πέρσι.

Ο Έλληνας κόουτς δοκίμασε στο παρκέ πολλά και διάφορα σχήματα, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαμε γράψει. Πως το φετινό ρόστερ μπορεί να μεταλλάσσεται, ανάλογα με τις συνθήκες του εκάστοτε αγώνα, καθώς διαθέτει πολλούς παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε δύο ή ακόμη και τρεις θέσεις. Χάρισον και ΜακΚίσικ έπαιξαν τόσο στο «2», όσο και στο «3», όπως και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ στο «4», αλλά και στο «5».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει φέτος ο Ολυμπιακός να ποντάρει ακόμη περισσότερο στο λεγόμενο εύκολο καλάθι, δηλαδή στους πόντους μέσα από καταστάσεις (τόσο πρωτεύοντα, όσο και δευτερεύοντα) αιφνιδιασμού. Οι Πειραιώτες φέτος θέλουν να πιέσουν περισσότερο πάνω στη μπάλα, να πάρουν κατοχές και να τις αξιοποιήσουν στο γρήγορο τρανζίσιον. Κάτι που φάνηκε περίτρανα κόντρα στον Ηρακλή, αναγκάζοντας τον «Γηραιό» να υποπέσει σε πολλά λάθη, με τους «ερυθρόλευκους» να μετρούν 9 κλεψίματα! Τα 4 από αυτά τα έκανε ο «σκύλος» Τσαρλς Τζένκινς με την αστείρευτη ενέργεια. Ο άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές (που θα μαρκάρει τον καλύτερο κοντό του εκάστοτε αντιπάλου), ο οποίος έδειξε τα... δόντια του από νωρίς.

Ολυμπιακός-Ηρακλής 80-50: Ο νέος είναι ωραίος...

Ο Ολυμπιακός φέτος θέλει να παίξει γρήγορα τόσο στο ανοιχτό γήπεδο, όσο και στο «πέντε εναντίον πέντε». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιθυμεί ταχύτατη κίνηση της μπάλας, με τους παίκτες του να επιθυμούν να διαβάζουν το παιχνίδι του αντιπάλου και να τον χτυπούν στις αδυναμίες του. Στο κομμάτι της δημιουργίας δεν συνεισφέρουν μόνο δύο-τρεις παίκτες, αλλά όλη η ομάδα! Οι Πειραιώτες κόντρα στον Ηρακλή μοίρασαν 20 ασίστ και σε αυτό το κομμάτι είχαν συμμετοχή 8 παίκτες: Κώστας Σλούκας, Βασίλης Σπανούλης, αλλά και ο σκόρερ Άαρον Χάρισον, μοίρασαν από 4 ασίστ ο καθένας, ενώ συνεισφορά στην τελική πάσα είχαν και οι Σακίλ ΜακΚίσικ (3), Χασάν Μάρτιν (1), Σάσα Βεζένκοφ (1), Γιώργος Πρίντεζης (1) και Λιβιό Ζαν-Σαρλ (2). Δείγμα της καλής κυκλοφορίας της μπάλας, αλλά και της συμμετοχής των αθλητών σε αυτόν τον τομέα. Γρήγορες αποφάσεις, περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες.

Η... μπαγκέτα του μαέστρου δόθηκε ξεκάθαρα στον Κώστα Σλούκα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον τοποθέτησε στη βασική πεντάδα του Ολυμπιακού, χρησιμοποιώντας δίπλα του, τους Σακίλ ΜακΚίσικ, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Σάσα Βεζένκοφ και Οκτάβιους Έλις. Σαν βασικό σχήμα πιθανότατα να μπουν δίπλα του στη συνέχεια οι Χάρισον-Παπανικολάου-Πρίντεζης, αλλά το σίγουρο είναι πως ο 30χρονος γκαρντ θα είναι ο ιθύνων νους της ομάδας στην τρέχουσα σεζόν, ο νέος της ηγέτης, ο οποίος και θα την κατευθύνει μέσα στο γήπεδο. Πέτυχε 4 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ, αλλά δεν βρέθηκε στο παρκέ για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας μοίρασε τον χρόνο στους παίκτες του. Έδειξε, πάντως, να το απολαμβάνει. Έτρεξε την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο, έδωσε έξοχες ασίστ στους συμπαίκτες του και πήρε τα αγαπημένα του σουτ από μέση απόσταση.

Όσον αφορά τον Σακίλ ΜακΚίσικ; Έδειξε πως συνεχίζει από εκεί που τέλειωσε στην περασμένη σεζόν. Πρώτος σκόρερ της ομάδας με 15 πόντους, συνεχίζοντας να τελειώνει φάσεις στον αιφνιδιασμό και να δημιουργεί ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες.