Formula 1: Βάζει πωλητήριο η Williams, πιθανή η αποχώρηση Βολφ από τη Mercedes

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν τις τελευταίες ώρες γύρω από τις ομάδες της Williams και της Mercedes εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός

Formula 1: Βάζει πωλητήριο η Williams, πιθανή η αποχώρηση Βολφ από τη Mercedes

Ο κορονοϊός έχει αλλάξει δραματικά τα σχέδια όλων των ομάδων της Formula 1. Τα έσοδα που έχουν χαθεί εξαιτίας της πανδημίας έχουν φέρει σε δυσμενή θέση όλες τις ομάδες της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ και ειδικότερα εκείνων που βρίσκονται στις χαμηλές θέσεις.

Η κρίσιμη χρονιά της Williams

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Williams, η οποία τα τελευταία χρόνια τερματίζει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Τα προβλήματα για την ιστορική ομάδα του πρωταθλήματος ήταν πολλά και τώρα με την εμφάνιση του ιού έγιναν ακόμα περισσότερα.

Φόβοι για χρεοκοπία της Racing Point και της Williams

Τρανή απόδειξη η αποχώρηση του βασικού χορηγού της (Rokit) που αποτελούσε την κύρια πηγή εσόδων της ομάδας. Σαν να μην έφτανε αυτό η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε απώλειες ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Γι' αυτό το λόγο η πάλαι ποτέ κραταιά βρετανική ομάδα αποφάσισε να βγάλει στο «σφυρί» το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της προκειμένου να γλυτώσει τη χρεοκοπία.

Η Formula 1 στη δίνη του κορονοϊού

Κύκλοι της ομάδας υποστηρίζουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος αγοραστής, ωστόσο τόνισαν ότι πρώτα θα εξετάσουν όλα τα βιώσιμα σενάρια προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η λύση της πώλησης.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν άντληση νέων κεφαλαίων για την επιχείρηση, πώληση μειοψηφικού μεριδίου ή πώληση πλειοψηφικού μεριδίου, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πώλησης ολόκληρης της εταιρίας. Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις σχετικά με το βέλτιστο αποτέλεσμα, για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η εταιρία ανακοινώνει την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας πώλησης».

Αποχωρεί ο Βολφ και στο βάθος Στρολ

Το 2013 ο Τότο Βολφ είχε αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1. Έκτοτε η γερμανική ομάδα μετρά έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών. Ωστόσο φέτος το συμβόλαιο του με τους πρωταθλητές ολοκληρώνεται και δεν είναι διαόλου απίθανο να αποχωρήσει από τη θέση που κατέχει.

Αγόρασε την Force India ο Λορένς Στρολ

Συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Αυστριακός που κατέχει το 30% των μετοχών της Mercedes θα αποχωρήσει από την ομάδα, η οποία από την πλευρά της σκέφτεται να πουλήσει ένα μερίδιο της στον φίλο του Βολφ και πρόεδρο της Racing Point, Λόρενς Στρολ. Ο Καναδέζος δισεκατομμυριούχος απέκτησε πρόσφατα το 25% των μετοχών της Aston Martin και από το 2021 η Racing Point θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της.

Η Aston Martin αποχωρεί από τη Red Bull και πάει στη Racing Point

Τα σενάρια αναφέρουν πως η Daimler (κατέχει το 70% των μετοχών της Mercedes) θα παραδώσει τις μετοχές της στον Στρολ με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Aston Martin. Έτσι ο Βολφ και ο Στρολ θα έχουν την προεδρία της ομάδας κάτι που σημαίνει το τέλος της εργοστασιακής συμμετοχής της Mercedes στη Formula 1.

Σε περίπτωση που τα σενάρια βγουν αληθινά τότε η Racing Point συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες στο να μετατραπεί σε θυγατρική ομάδα, όπως η Toro Rosso με τη Red Bull. Ένα άλλο σενάριο αναφέρει πως ο Στρολ θα την πουλήσει στον Ρώσο μεγαλοεπιχειρηματία Ντιμίτρι Μαζέπιν, ο οποίος θα δώσει το ένα από τα δύο μονοθέσια στον γιο του που είναι οδηγός.