Πώς ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε 3 σερί φορές στα ματς με τον Ολυμπιακό!

Ο Στέφανος Λεμονίδης αναλύει τα αίτια της ανόδου του Παναθηναϊκού και της πτώσης του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει τρεις συνεχόμενες φορές το "τριφύλλι" σε ισάριθμα ματς βόλεϊ ανδρών.

Πώς ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε 3 σερί φορές στα ματς με τον Ολυμπιακό!

Πριν από 24 ημέρες το σκορ στα σπορ του ερασιτέχνη Ολυμπιακού με τα αντίστοιχα του Παναθηναϊκού ήταν στο 50-0 και οι περισσότεροι ήταν σίγουροι για το 51-0 στον πρώτο τελικό του Λιγκ Καπ στο Ρέντη, αλλά από τις 13 Φεβρουαρίου άρχισε η αντίστροφή μέτρηση με τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν τρεις σερί φορές, δυο νίκες και ένα χρυσό σετ που του έδωσε τρόπαιο μετά από 10 χρόνια!

Τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες και φτάσαμε στην επικράτηση του Παναθηναϊκού στο βόλει ανδρών;

Πρώτα απ όλα ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε με τον αρχηγό της εθνικής Μαυροβουνίου Τσάτσιτς, που μπορεί να έχει προβλήματα στην υποδοχή, είναι όμως καλός σε επίθεση, σερβίς, μπλοκ.

Ένα το κρατούμενο λοιπόν, με τον Ανδρεόπουλο να έχει πλέον μια επιπλέον αλλαγή στην ομάδα του, με τριπλέτα Ανδρεόπουλο τζούνιορ, Ράπτη, Τσάτσιτς, πέραν του Πανταλεόντα στους κεντρικούς. Έχει επομένως 9 παίκτες, που ναι μεν μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα αν τραυματισθεί ο Γιάκομπσεν, ο Στάροβιτς και ο Ζήσης, οι υπάρχοντες όμως είναι ένας και ένας.

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος ήταν και ο τελευταίος προπονητής που κέρδισε τον Ολυμπιακό του Δημήτρη Καζάζη στις 21 Μαρτίου 2015 για το πρωτάθλημα και όπως και να το κάνουμε τα ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο βόλεϊ έχουν άλλη βαρύτητα από τα … νεόκοπα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν έχτισε ένα μικρό σερί, με δυο νίκες στο Ρέντη 3-2, 3-1 και την κατάκτηση ενός χρυσού σετ (παρά την ήττα με 3-2) στο Μαρούσι, που τον κάνουν πλέον αξιόπιστο αντίπαλο, αν οι δυο ομάδες συναντηθούν στους τελικούς των πλέι οφς. Kαι λέμε αν, γιατί ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ερίζουν για τη δεύτερη θέση και όποιος από τους δυο επικρατήσει θα παίξει στον τελικό των πλέι οφς με τον Ολυμπιακό (αντιμετωπίζει λογικά στους ημιτελικούς τον Φοίνικα Σύρου)

Και πάμε στον Ολυμπιακό, για τον οποίο από το καλοκαίρι είχαμε επισημάνει ότι δεν υπάρχει πλέον ο παίκτης-ηγέτης, που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του, που θα τελειώσει την επίθεση στο 24-23, όπως οι Σμιτ, Αλεξίεφ, Ραουβέρντινκ τα δυο τελευταία χρόνια.

Στον Πειραιά πάντως δεν ανησυχούν και δεν θέτουν θέμα προπονητή ως το φάιναλ φορ του Κυπέλλου την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σύρο με αντίπαλο αρχικά την Κηφισιά και αν προκριθεί στον τελικό με τον νικητή ΠΑΟΚ-Φοίνικα Σύρου(το κείμενο γράφτηκε πριν από την αναβολή του φάιναλ φορ). Ο Μουνιόθ λοιπόν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διοίκησης και θα επανεξετασθεί το θέμα μετά τα ματς της Ερμούπολης. Ο Ολυμπιακός πάντως τα δυο τελευταία χρόνια έχανε τα Κύπελλα από τον ΠΑΟΚ στη Ρόδο και την Ιεράπετρα με τον Ισπανό στον πάγκο του και μετά κατακτούσε το πρωτάθλημα.

Οι εμμονές του Μουνιόθ

Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι οι εμμονές του Μουνιόθ σε τρία σημαντικά θέματα

1. Η διπλή αλλαγή Φίνγκερ-Τερβαπόρτι με τους Στιβαχτή-Ασπιώτη, που τις περισσότερες φορές δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, τουναντίον βγάζει την ομάδα από τη ροή της.

2. Η χρησιμοποίηση του άπειρου Τζιάρβα σε αμυντικό λίμπερο, αντί του Κοκκινάκη τον λίμπερο της Εθνικής που διακρίνεται σε άμυνα και υποδοχή και η αντικατάσταση, τού κόβει τον ρυθμό.

3. Η τακτική προσέγγιση απέναντι στον Στάροβιτς, με το κλείσιμο της ευθείας. Έτσι ο Σέρβος κάνει πάρτι με διαγώνια χτυπήματα, όταν άπαντες γνωρίζουν ότι μειονεκτεί σε επιθέσεις στην ευθεία.

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που στηρίζεται στο σερβίς, κι αν πιάσει διαλύει τον αντίπαλο. Μόνο με το σερβίς όμως δεν μπορείς να κερδίσεις ένα ματς, αλλά αυτό που προβλημάτισε στο τελευταίο ματς με τον Παναθηναϊκό ήταν η έλλειψη διάθεσης και ενέργειας των περισσοτέρων παικτών.