«Απόδραση» στην Αίγινα

Για τους κατοίκους της Αττικής η Αίγινα υπήρξε, παραδοσιακά, μια προσιτή από κάθε άποψη λύση, είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για μεγαλύτερη διαμονή.

«Απόδραση» στην Αίγινα

To καλοκαίρι πλέον είναι εδώ, όχι μόνο από άποψη θερμοκρασιών αλλά και ημερολογιακά, καθώς διανύουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου και αφού οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι το ορόσημο των έξι εκατομμυρίων εμβολιασμών (όχι δύο δόσεων, πάντως...) ξεπεράστηκε, για πολλούς ωρίμασαν οι συνθήκες για ένα ταξιδάκι-απόδραση. Για τους κατοίκους της Αττικής η Αίγινα υπήρξε, παραδοσιακά, μια προσιτή από κάθε άποψη λύση, είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για μεγαλύτερη διαμονή. Άλλωστε, υπάρχει και η γνωστή ταινία «Διακοπές στην Αίγινα» (με Βουγιουκλάκη, Μπάρκουλη, Κωνσταντάρα, μεταξύ άλλων) του 1958 για του λόγου το αληθές.

Εξάλλου, το νησί του Αργοσαρωνικού έχει πλούσια γκάμα προσφοράς προς τον επισκέπτη του. Όχι μόνο παραλίες (Αγία Μαρίνα, Πέρδικα, Βάγια π.χ.) για τους επίδοξους λουόμενους ή τον ναό της Αφαίας Αθηνάς (για τους έχοντες αρχαιολογικές ανησυχίες), αλλά και το νεοκλασικό σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη. Βρίσκεται στην περιοχή Πλακάκια σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι βόρεια και, παρότι δεν είναι ανοιχτό στο κοινό για τους εκατομμύρια εγχώριους και μη θαυμαστές του Κρητικού λογοτέχνη, αποτελεί τόπο οιωνεί προσκυνήματος στη μνήμη του.

Όσοι πάλι, πέραν της πνευματικής τροφής, ψάχνουν γαστριμαργικές εμπειρίες έκαναν την τύχη τους! Δεν θα σας πούμε εμείς ότι είναι σχεδόν υποχρεωτικό να φύγετε με σακούλες από τα διάσημα φιστίκια που φέρουν το όνομα του νησιού (με αλάτι ή χωρίς, αφού περί ορέξεως ξέρετε τι λένε...) ή που να πάτε για φαΐ στο λιμάνι και στην ψαραγορά...

Υπάρχει και μια «άλλη» Αίγινα, λιγότερο γνωστή. Περισσότερο εναλλακτική. Στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους, του ψηλότερου βουνού του νησιού, βρίσκεται σε μια κοιλάδα ο αρχαίος Ελαιώνας, με διάσπαρτες ελιές ηλικίας άνω των 500 ετών! Το θαύμα της ζωής ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας, αφού συνυπάρχουν με τους φιδίσιους υπεραιωνόβιους κορμούς οι νέοι βλαστοί, απτή απόδειξη της συνέχειας της φύσης. Ιδανικό μέρος για πικνίκ, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Ο Ελαιώνας προσεγγίζεται, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, είτε από την παραθαλάσσια περιοχή του Μαραθώνα (50’) είτε από το ορεινό χωριό Παχειά Ράχη (μισή ώρα).