Μπράβοι στον Βαμβακάρη: «Μωρή πουτ... Συριανή μας έγραψες στ' αρχ... σου»

Άγριες νύχτες του ρεμπέτικου πριν από τον πόλεμο. Οι διαβόητοι Κατελάνοι φοβερίζουν τον Μάρκο στο μαγαζί του Βλάχου, το "Δάσος".

Μπράβοι στον Βαμβακάρη: «Μωρή πουτ... Συριανή μας έγραψες στ' αρχ... σου»

Την σκηνή περιγράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου: Μια φορά πότε ακριβώς δεν το θυμάμαι καλά, αλλά πάντως πριν από τον πόλεμο, ήρθανε [οι Κατελάνοι] στο "Δάσος" στο Βοτανικό που δουλεύαμε όλοι εκεί. Και θέλανε να ζητήσουνε το λόγο του Μάρκου, γιατί του είχανε πει να πάει κάπου να παίξει, σε ένα αρραβώνα κάποιου συγγενή τους - και ο Μάρκος τους είπε θα πάει και δεν πήγε. Αυτοί πάντα οπλοφορούσανε!

Σεβάς Χανούμ: Η όμορφη που ήθελε να κάνει τον Καζαντζίδη χασικλή (pics - vids)

Μόλις μπήκανε μέσα και τους είδε ο Μάρκος κιτρίνισε από τον φόβο του! Μόλις κάτσανε λέει ο ένας: "Μωρή πουτ@ν@ Συριανή μας έγραψες, στ' @ρχίδι@ σου, αλλά τώρα θα σου τα δώσουμε να τα φας!" Κατέβηκα από το πάλκο και πήγα κοντά τους να ηρεμήσω τα πράγματα. Εμένα με σεβόντουσαν. Τους μίλησα λίγο, αλλά στο μεταξύ ήρθε κοντά ο Μπουχός, που ήταν μπράβος του μαγαζιού.

Διαβάστε ακόμα: Το πρώτο μπουζουξίδικο εν Ελλάδι

Μόλις τον είδανε ξεματιαστήκανε! Όχι παίζουμε! Ξέρεις τι σήμαινε Μπουχός; Είχε κάνει 20 χρόνια φυλακή και μόλις είχε βγει. Αυτός καταδικάστηκε τρεις φορές σε ισόβια, αλλά όλο έπαιρνε χάρη. Δεξιός κι αυτός, μπράβος ενός πολιτικού. Εκεί τα 'πανε μεταξύ τους κι έληξε το θέμα. Ο Μπουχός θα τους σκότωνε και τους τρεις ή θα τονε σκοτώνανε αυτοί. Όποιος προλάβαινε. Αυτά γινόντουσαν τότε. Ο θάνατός σου η ζωή μου. Γιάννης Παπαϊωάννου, "Ντόμπρα και σταράτα", εκδόσεις Κάκτος.

Για την Ιστορία, το "Δάσος" ήταν το πρώτο πραγματικό μπουζουξίδικο εν Ελλάδι και ανήκε στον Αντώνη Βλάχο, τον Μενιδιάτη νταή και άνθρωπο του δεξιού παρακράτους, στον οποίο το ρεμπέτικο οφείλει πολλά καθώς ήταν ο πρώτος που αμφισβήτησε την κυριαρχία των σμυρνέικων και παραδοσιακών με τα σαντουροβιόλια και τους αμανέδες. Το "Δάσος" λειτούργησε πρώτη φορά το 1936 κι έκλεισε το 1940 με την κήρυξη του πολέμου.