Όταν ο Τζόρνταν έψαχνε τα παπούτσια παίκτη του Ολυμπιακού και η ατάκα «τι έκανε ο μπάσταρδος» (vids)

Η ιστορική αναμέτρηση των «ερυθρόλευκων» με τους Μπουλς και πως το παρκέ του Palais de Bercy βρέθηκε στο ΣΕΦ 

Όταν ο Τζόρνταν έψαχνε τα παπούτσια παίκτη του Ολυμπιακού και η ατάκα «τι έκανε ο μπάσταρδος» (vids)

Σαν σήμερα, το 1997, ο Ολυμπιακός, η πρώτη Ελληνική ομάδα που συμμετέχει στο 8ο McDonalds Open, κατακτά τη δεύτερη θέση χάνοντας στον τελικό που γίνεται στο Παρίσι από τους Chicago Bulls των Jordan, Pipen, Kukoc και McHale με 104-78. Στο μικρό τελικό η Ατένας Κόρντομπα κερδίζει την Ρασίγκ Παρί Σεν Ζερμέν με 88-78. Καλύτερη πεντάδα του τουρνουά: Jordan, Tarlac, Karnisovas, Oberto, Struelens.

Επρόκειτο για το τουρνουά που θεωρήθηκε η συνάντηση του μπασκετικού κόσμου. Από τη μία το ΝΒΑ, από την άλλη ο υπόλοιπος κόσμος. Μια ένδοξη στιγμή στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Οι ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν στο Palais de Bercy του Παρισιού ως πρωταθλητές Ευρώπης. Απέναντί τους θα έβρισκαν μεταξύ άλλων την πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής, Atenas Cordoba από την Αργεντινή, την διοργανώτρια Ρασίγκ Παρί Σεν Ζερμέν και φυσικά του Bulls ως πρωταθλητές ΝΒΑ.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με την Atenas Cordoba στον ημιτελικό, νίκησε με 89-86, πήγε στον τελικό κι εκεί βρήκε τον Τζόρνταν.

Ο τελικός έγινε με μεικτούς κανονισμούς και όσοι προέβλεπαν ότι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θα έπαιζε ζώνη στην άμυνα που απαγορευόταν στο NBA, γελάστηκαν. Δεν το έκανε ποτέ.

Φυσικά, ο Τζόρτνταν απέδειξε και πάλι γιατί άπαντες υποκλίνονταν και υποκλίνονται στο μεγαλείο του. Ειδικά με μια φάση στη δεύτερη περίοδο, στην οποία πέρασε τον μισό Ολυμπιακό, πέτυχε καλάθι και πήρε φάουλ από τον άλλο μισό. Το τελικό σκορ ήταν 104-78.

Το ματς απέκτησε μυθικές διαστάσεις. Με ιστορίες να κυκλοφορούν για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είναι αληθινές. Όπως οι ατάκες μεταξύ Τζόρνταν και Τόμιτς. Σίγουρα πάντως, ο πρώτος είπε κάποια στιγμή για τον δεύτερο: «Στην προσποίηση που του έκανα, νόμιζα ότι έχασε τα παπούτσια του! Αλλά όταν τον είδα να χαμογελά, χαμογέλασα κι εγώ». Ο Τόμιτς σχολίασε: «Πόσους πόντους μου έβαλε; Καλά, όμως δεν τα πήγα;». Ο μύθος λέει πάντως ότι ο Τόμιτς μετά από άστοχο σουτ του Τζόρνταν του είπε ότι θέλει βελτίωση...

To παρκέ του Bercy αμέσως μετά το τέλος του τουρνουά ξηλώθηκε και ταξίδεψε έως το ΣΕΦ, στο οποίο έμεινε για αρκετά χρόνια.

Άλλη μια ατάκα που έμεινε στην ιστορία ειπώθηκε αλλά δεν ακούστηκε εκείνη τη βραδιά. Για την ακρίβεια, τον αγώνα περιέγραφε ο Κώστας Μπατής και στο dvd που κυκλοφόρησε λίγο μετά το τουρνουά ακούγονταν και οι διάλογοι σπίκερς στα διαλείμματα. Εκεί όπου ο Μπατής ακούγεται να λέει «τι έκανε ο μπάσταρδος», για ένα από τα καλάθια του Τζόρνταν.

Για την ιστορία, δείτε ποιοι έπαιξαν σε εκείνο τον τελικό και τους πόντους:

Σικάγο Μπουλς (Φιλ Τζάκσον): Τζόρνταν 27, Μπράουν 12, Κερ 10, Λόνγκλεϊ 9, Γουένιγκτον 8, Κούκοτς 5, Γκόρενς 7, Κάφεϊ 6, Χάρπερ 6, Μπούσλερ 6, Μπαρέλ 4, Κλάιν 2, Μπουθ 2, Καλάμπρια, ΛαΡού.

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Καρνισόβας 19, Νάκιτς 16, Τάρλατς 14, Χόκινς 12, Καραπλής 6, Ρότζερς 4, Τόμιτς 3 , Ζεβρονσένκο 2, Μίχαλος 2, Βούκσεβιτς, Μπακατσιάς, Ζουρμπένκο, Πέττας.

Δείτε εδώ, όλο το ματς: