Ο καλύτερος τρόπος να πλένουμε φρούτα και λαχανικά
Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς - απλώς φροντίστε να τα πλένετε πρώτα σωστά.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία η κατανάλωση ωμού κρέατος ή ωμών ψαριών, πολλοί θεωρούν τα φρούτα και τα λαχανικά «ασφαλή». Αλλά κάθε χρόνο, 1 στους 10 ανθρώπους αρρωσταίνει τρώγοντας μη ασφαλή τρόφιμα – και περίπου το 46% αυτών των περιπτώσεων τροφιμογενών νοσημάτων προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.
Το γεγονός είναι ότι τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα καλλιεργούνται στην ύπαιθρο, όπου μπορεί να τα αγγίξει οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε, μεταξύ άλλων έντομα και πουλιά. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη βρομιά, τα άπλυτα προϊόντα μπορεί να περιέχουν μια ποικιλία δυνητικά επιβλαβών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων, ιών και φυτοφαρμάκων.
Τα φρέσκα προϊόντα μπορεί επίσης να μολυνθούν κατά τη συσκευασία, την προετοιμασία ή την αποθήκευση. Ακόμα και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια με υδροπονία μπορεί να εξακολουθούν να φιλοξενούν μικρόβια και φυτοφάρμακα.
Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των τροφίμων. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε;
Πρώτον, πλύνετε τα χέρια σας. Αυτό θα εμποδίσει τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα σας να μολύνουν τα προϊόντα που πλένετε.
Ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να πλύνετε τα φρέσκα προϊόντα είναι με το χέρι, κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Τρίψτε τα φρούτα και τα λαχανικά με τα χέρια σας για να απομακρύνετε τη βρομιά, τα φυτοφάρμακα και ορισμένα επιφανειακά μικρόβια. Πλύνετε μέχρι η επιφάνεια να μην φαίνεται πλέον βρόμικη. Αν πρόκειται να μουλιάσετε τα προϊόντα σε νερό, κανετέ το σε καθαρό μπολ και όχι στον νεροχύτη – ο οποίος μπορεί να είναι γεμάτος μικρόβια.
Ποτέ μην πλένετε τα προϊόντα με απορρυπαντικό ή χλωρίνη, καθώς η φλούδα ορισμένων φρούτων και λαχανικών είναι πορώδης και μπορεί να απορροφήσει τις χημικές ουσίες. Αυτό θα μπορούσε όχι μόνο να αλλάξει τη γεύση και την υφή τους, αλλά και να τα καταστήσει μη ασφαλή για κατανάλωση.
Υπάρχουν κάποιες ασφαλείς χημικές μέθοδοι για τον καθαρισμό των φρούτων και των λαχανικών σας. Το ξύδι και η μαγειρική σόδα μπορούν και τα δύο να χρησιμοποιηθούν για το πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων. Μπορούν να μειώσουν τα βακτήρια και τα φυτοφάρμακα στα προϊόντα.
Για πλύσεις με ξύδι, χρησιμοποιήστε μόλις μισό φλιτζάνι ξύδι ανά φλιτζάνι νερό, μουλιάζοντας τα προϊόντα ενώ ανακατεύετε περιστασιακά για δύο έως τρία λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με φρέσκο κρύο νερό για τουλάχιστον ένα λεπτό.
Ένα μειονέκτημα της χρήσης ξυδιού, ωστόσο, είναι ότι το οξικό οξύ που περιέχει μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και την υφή -ιδιαίτερα των μαλακών φρούτων- αν μουλιάσετε περισσότερο από δύο έως τρία λεπτά και δεν ξεπλύνετε αρκετά καλά.
Για τη μαγειρική σόδα, περίπου 0,84 γραμμάρια μαγειρικής σόδας ανά 100 χιλιοστόλιτρα νερού έχει αποδειχθεί ότι σταματούν την ανάπτυξη μικροβίων στα φρέσκα προϊόντα. Η εμβάπτιση για 15 λεπτά σε μαγειρική σόδα έχει αποδειχθεί επίσης ότι αφαιρεί σχεδόν όλα τα ίχνη φυτοφαρμάκων από τα φρέσκα προϊόντα.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα χρειάζεστε μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ανά φλιτζάνι κρύου νερού για να πλύνετε τα προϊόντα. Η ποσότητα αυτή θα απομακρύνει μικρόβια και φυτοφάρμακα χωρίς να αλλοιώσει τη γεύση των προϊόντων. Μουλιάστε τα φρούτα και τα λαχανικά σε καθαρό μπολ για 15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Καθώς η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική, το μούλιασμα για περισσότερο από 15 λεπτά και το μη καλό ξέπλυμα μπορεί να σπάσει τη φλούδα των ευαίσθητων φρούτων και λαχανικών, επηρεάζοντας την υφή και τη γεύση τους.
Έρευνα που συνέκρινε την επίδραση του πλυσίματος των μήλων μόνο με νερό σε σχέση με την εμβάπτιση σε μαγειρική σόδα διαπίστωσε ότι το νερό ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με τη μαγειρική σόδα στην απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στα φρέσκα προϊόντα είναι σε μη επικίνδυνα επίπεδα.
Αλλά μια πρόσφατη μελέτη που χρησιμοποίησε μήλα διαπίστωσε ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν βαθύτερα από τη φλούδα. Έτσι, εκτός από το πλύσιμο, οι συγγραφείς συνιστούν να ξεφλουδίζετε τα μήλα πριν από την κατανάλωση για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τα ίχνη των φυτοφαρμάκων στα οποία μπορεί να εκτεθείτε.
Ένα μειονέκτημα του ξεφλουδίσματος είναι ότι χάνετε πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι φλούδες των φρούτων και των λαχανικών. Και, από την άλλη, πολλά φρούτα και λαχανικά δεν μπορούν να αποφλοιωθούν (όπως τα σταφύλια ή το μαρούλι).
Έτσι, με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, το νερό και μόνο εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για το πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων. Δεν υπάρχει κανένα πραγματικό πλεονέκτημα στη χρήση ξυδιού ή μαγειρικής σόδας.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν με σκληρή φλούδα, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και τα ριζώδη, μπορείτε να τα τρίψετε με μια βούρτσα μέχρι να φαίνονται καθαρά. Τις ντομάτες μπορείτε απλά να τις ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νεό για περίπου 30 δευτερόλεπτα, τρίβοντας απαλά με τα χέρια σας.
Για να πλύνετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά –όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο ή το λάχανο– χωρίστε τα σε φύλλα ή μπουκετάκια και ξεπλύνετε μεμονωμένα κάτω από τη βρύση, τρίβοντας με τα χέρια σας για έως και ένα λεπτό. Δεδομένου ότι το μαρούλι τρώγεται συνήθως ωμό, είναι ασφαλέστερο να απορρίπτετε τυχόν κατεστραμμένα εξωτερικά φύλλα, καθώς αυτά είναι πιο πιθανό να είναι μολυσμένα με βακτήρια.
Για τα φρούτα, το νερό είναι και πάλι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπλύνετε τους μολυσματικούς παράγοντες. Για τα πυρηνόκαρπα φρούτα, τα μήλα και τα αγγούρια, ξεπλύνετε σε κρύο, τρεχούμενο νερό για έως και ένα λεπτό για να απομακρύνετε τη βρωμιά, τα μικρόβια και κάθε επικάλυψη κεριού.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό των κερασιών, των σταφυλιών, των φραουλών και άλλων μούρων καθιστά τα φρούτα αυτά ιδιαίτερα ευπαθή. Η διαβροχή των μούρων θα αυξήσει την ανάπτυξη τυχόν μικροβίων που υπάρχουν και θα μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να τα αποθηκεύετε άπλυτα στο ψυγείο και να τα πλένετε την ώρα που θα τα φάτε. Αφαιρέστε τυχόν αλλοιωμένα ή μουχλιασμένα μούρα πριν τα καταψύξετε.
Τα φρούτα και λαχανικά που δεν πρόκειται να τα φάτε αμέσως, θα πρέπει να τα σκουπίζετε με μια στεγνή χαρτοπετσέτα ή να τα βάζετε σε μια σαλατιέρα για να απομακρύνετε την υγρασία και να μειώσετε την ανάπτυξη μικροβίων. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα σε δοχείο με καπάκι στο ψυγείο. Είναι επίσης καλή ιδέα να καθαρίζετε τους νεροχύτες, τις επιφάνειες και τα σκεύη της κουζίνας πριν πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας.
Σημειώστε ότι καμία μέθοδος πλυσίματος στο σπίτι δεν μπορεί να απομακρύνει ή να σκοτώσει πλήρως όλα τα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Μόνο το μαγείρεμα με θερμότητα πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου μπορεί να το κάνει αυτό.
Πηγή: iatropedia.gr