Η συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος

Το καλοκαίρι του 1905 ήταν ιδιαίτερα θερμό από πλευράς γεγονότων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Αθήνα συγκλονίζεται από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Θεόδωρου Δεληγιάννη, ενώ η σταφιδική κρίση προκαλεί τριγμούς στην εγχώρια οικονομία. Στις 14 Ιουνίου διαδραματίζεται άγρια σύρραξη στο Άγιον Όρος μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών με 80 τραυματίες.

Η συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος

Η ελληνική Μονή του Σταυρού είχε νοικιάσει μια σκήτη σε έναν Ρώσο μοναχό με το όνομα Παντελεήμων, παρέχοντάς του το δικαίωμα εγκατάστασης εκεί μόνον του ιδίου. Εκείνος όμως παρέβη τη συμφωνία χτίζοντας και άλλα κελιά, στα οποία επέτρεψε να εγκατασταθούν και άλλοι ομοεθνείς του μοναχοί. Όταν όμως ζητήθηκε από τη διοίκηση της μονής να την εκκενώσει, αρνήθηκε.

Οι Έλληνες μοναχοί επιχείρησαν να τον βγάλουν έξω διά της βίας, με αποτέλεσμα να σπεύσουν για να συνδράμουν τον Παντελεήμονα οι υπόλοιποι ομοεθνείς του. «Επηκολούθησε τότε αιματηρή συμπλοκή», σύμφωνα με την εφημερίδα «Εμπρός», «συνεπεία της οποίας υπήρξε ο τραυματισμός 11 Ελλήνων μοναχών και 4 Ρώσων. Ένεκα των εκτρόπων τούτων, τας οποίας επροκάλεσαν οι Ρώσοι μοναχοί, οι τουρκικαί αρχαί έστειλον στρατό επί τόπου προς επαναφοράν της τάξεως».

Λίγες ημέρες αργότερα, σε νεότερο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα, γινόταν γνωστό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ακυρώσει τη συμφωνία της Μονής του Σταυρού, θέτοντας ως όρο οι δύο πλευρές να διευθετήσουν το θέμα δικαστικά. Καμία όμως συνεννόηση δεν επετεύχθη και η δυσαρέσκεια των Ελλήνων μοναχών μεγάλωνε λόγω των νέων οικοδομών «τας οποίας οι Ρώσοι ανήγειραν άνευ αδείας».

Αναπόφευκτα, λοιπόν, σημειώθηκε η σύρραξη ανάμεσα σε Έλληνες και Ρώσους μοναχούς για την ανάκτηση της σκήτης. Πρωτεργάτης αυτού του «σκανδάλου» ήταν ο «διαβόητος Ρώσος κελιώτης Παντελεήμων», ο οποίος στα τέλη Ιουνίου μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους του Πατριαρχείου και να πετύχει μια ικανοποιητική προς τα συμφέροντά του λύση.

Η δε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να λάβει περισσότερα και πιο διευκρινιστικά στοιχεία από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, έτσι ώστε να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις. Οι εντάσεις ανάμεσα σε Έλληνες και Ρώσους μοναχούς διήρκεσαν και το επόμενο διάστημα, για να οδηγηθούν σε ύφεση προς το τέλος του φθινοπώρου.

ME MIA MATIA...

1789: Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί Bourbon, επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.

1925: Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε αντίποινα η δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρα θα κλείσει το γήπεδο για έξι μήνες.

1928: Γεννιέται ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αργεντινός γιατρός και επαναστάτης.

1980: Η Ελλάδα δίνει τον δεύτερο αγώνα της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Ιταλία. Αντιμετωπίζει στο «Ολίμπικο» της Ρώμης την Τσεχοσλοβακία και ηττάται 3-1. Τα γκολ σημειώνουν οι Πάνενκα (5’), Αναστόπουλος (13’), Βίτσεκ (26’) και Νέχοντα (62’).

1982: Τελειώνει ο Πόλεμος στα Φόκλαντ, με την παράδοση των δυνάμεων της Αργεντινής.

1987: Το έπος της Εθνικής μπάσκετ. Κερδίζει την ΕΣΣΔ 103-101 στο ΣΕΦ και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

1992: Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας στην υδατοσφαίριση μετά από 21 χρόνια.

1995: Πεθαίνει ο σπουδαίος Ιρλανδός μουσικός της ροκ, Ρόρι Γκάλαχερ.

2005: Ο Ασάφα Πάουελ από την Τζαμάικα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. με 9.77 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Super Grand Prix της IAAF Τσικλητήρεια.

2008: Η Ελλάδα ηττάται από τη Ρωσία με 1-0 και αποκλείεται από το Γιούρο 2008.

2018: Πεθαίνει η σύζυγος του προέδρου της ομοσπονδίας άρσης βαρών και ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, Αναστασία. Από τις 3/1/2016, που είχε διαγνωστεί με όγκο στο κεφάλι, έδινε μάχη με τον καρκίνο. Προκειμένου να είναι στο πλευρό της, ο Πύρρος Δήμας είχε εγκαταλείψει την πολιτική. Η εκλιπούσα υπήρξε παρουσιάστρια τηλεοπτικών αθλητικών εκπομπών στην κρατική τηλεόραση.

2020: Το 16χρονο αστέρι της γαλλικής ορειβασίας και αναρρίχησης βράχου, Λους Ντουαντί, σκοτώνεται μετά από πτώση από γκρεμό των γαλλικών Άλπεων.

2021: Ο 25χρονος Τσέχος επιθετικός της Λεβερκούζεν, Πάτρικ Σικ, σκοράρει στον αγώνα Σκωτία - Τσεχία για τους ομίλους του Γιούρο το πιο μακρινό (49,7 μέτρα σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ) γκολ στην Ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και Παγκοσμίων Κυπέλλων.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110