Η «Μήδεια του Καλαμακίου»

Το 1961 η Αμερικανίδα Νίτα Μπέικερ, σύζυγος λοχία που υπηρετεί στη βάση των ΗΠΑ στο Ελληνικό, στραγγαλίζει τα τρία μικρά παιδιά τους και αποπειράται να αυτοκτονήσει, όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της την απατά με Ελληνίδα τηλεφωνήτρια της βάσης.

Η «Μήδεια του Καλαμακίου»

Το βράδυ της 27ης Μαΐου του 1961 η Μπέικερ άνοιξε ήσυχα την πόρτα του δωματίου που κοιμόταν η δίχρονη κόρη της, Κίτι, στο Καλαμάκι. Με ψυχραιμία και κυνισμό, τύλιξε ένα κορδόνι γύρω από τον λαιμό του παιδιού και το έσφιξε μέχρι που σιγουρεύτηκε ότι ήταν νεκρό. Με την ίδια αποφασιστικότητα μπήκε στο δωμάτιο των άλλων δύο παιδιών της. Η Σουζάνα ξεψύχησε από τα χέρια της χωρίς να ακουστεί, αλλά ο μικρός Τζο ξύπνησε και την κοίταξε στα μάτια.

Ο μικρός αντιστάθηκε και έγδαρε τα χέρια της, αλλά η μητέρα του κατάφερε να τυλίξει σφιχτά το κορδόνι γύρω από τον λαιμό του. Η Νίτα περπάτησε μέχρι την κουζίνα και βρήκε το κοφτερό μαχαίρι που έψαχνε. Το έφερε στον λαιμό της και πίεσ μέχρι που ένιωσε το ζεστό αίμα στο δέρμα της. Τρόμαξε, τα δάχτυλά της παρέλυσαν και το μαχαίρι έπεσε στο πάτωμα. Μετά από λίγη ώρα έφτασε στο σπίτι ο πατέρας των παιδιών, ο Τζολ Μπέικερ, με έναν φίλο του.

Είχε ξεχάσει τα κλειδιά του, αλλά η Νίτα είχε βάλει μια εφημερίδα στην πόρτα για να μην κλείσει. Μπήκαν στο ήσυχο σπίτι και είδαν τη Νίτα λιπόθυμη στην κουζίνα, καλυμμένη με αίματα. Πανικόβλητος, ο Μπέικερ πήγε στο δωμάτιο των παιδιών του. Όλα φαίνονταν ήρεμα, τα παιδιά κοιμόντουσαν. Ο γιος του ήταν μπρούμυτα και ο πατέρας του τον χάιδεψε στοργικά. Τότε είδε ότι ο Τζο δεν ανέπνεε. Τον γύρισε και είδε το παγωμένο πρόσωπό του και το νεκρό βλέμμα του. Έτρεξε στη Σουζάνα και στην Κίτι. Το ίδιο κι αυτές…

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1961 οι ένορκοι του Κακουργιοδικείου Αθηνών έκριναν ότι η Νίτα Μπέικερ ήταν ψυχικά ασθενής και έπρεπε να κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική. Τελικά καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη, αλλά πήρε χάρη το 1963 και επέστρεψε στην Αμερική...

ME MIA MATIA...
1679:
Θεσμοθετείται στην Αγγλία το Habeas Corpus, που καθιερώνει την προστασία των πολιτών από την αυθαιρεσία της εξουσίας.
1821: Ο Ψαριανός πυρπολητής Δημήτριος Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού στη Λέσβο. Οι Έλληνες, που ως εκείνη την ημέρα αναλογίζονταν με φόβο την άνιση αναμέτρηση με τον τουρκικό στόλο, αναθαρρούν και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους (Η Ναυμαχία της Ερεσσού).
1937: Εγκαινιάζεται η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο.
1942: Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί στήνουν ενέδρα σε κεντρικό σημείο της Πράγας και τραυματίζουν σοβαρά τον αρχηγό της Γκεστάπο, Ράινχαρτ Χέιντριχ. Θα πεθάνει λίγες μέρες αργότερα («Επιχείρηση Ανθρωποειδές»).
1960: Ο Τούρκος στρατηγός Τζεμάλ Γκιουρσέλ ανατρέπει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας Τζελάλ Μπαγιάρ και τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος εκτελείται. Η χώρα θα επιστρέψει στη δημοκρατική νομιμότητα έναν χρόνο αργότερα.
1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες γιατρών από την Αθήνα αλλά και άλλες χώρες, ενώ ο Γιώργος Σωτηρχόπουλος, σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας, ανακαλύπτεται αναίσθητος σε λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.
1988: Σκοτώνεται σε τροχαίο στην Εθνική Οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης η Τζένη Γκάλη, σύζυγος του Νίκου Γκάλη.
1992: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-0 τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, στον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου, και σε συνδυασμό με το 1-1 της Τούμπας στέφεται κυπελλούχος Ελλάδας.
1994: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 63-51 τον Ηρακλή στον τελικό Κυπέλλου μπάσκετ που διεξάγεται στο ΣΕΦ.
2010: Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, γνωστό και ως «Σχέδιο Καλλικράτης».
2015: Οι ελβετικές αρχές συλλαμβάνουν 14 άτομα, που εμπλέκονται με τη ΦΙΦΑ, στο ξενοδοχείο «Baur au Lac» της Ζυρίχης όπου είχαν συγκεντρωθεί για το ετήσιο συνέδριο. Όλοι αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες εκβιασμού, δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.