Ο Υπουργός το έσκασε με όλα τα προικιά του

Είναι γνωστός και ως ο «Έλληνας Γκαίμπελς». Πνευματικός πατέρας της μεταξικής δικτατορίας, Προπαγανδιστής με Π κεφαλαίο, ο Θεολόγος Νικολούδης πέρασε στην Ιστορία με αρνητικό πρόσημο.

Ο Υπουργός το έσκασε με όλα τα προικιά του

Και δεν είναι ο μόνος από εκείνη τη φουρνιά των «πεφωτισμένων» ηγετών της χώρας, ένας άλλος είναι ο διαβόητος Μανιαδάκης, που έπεφταν από τη μια γκάφα στην άλλη τη στιγμή που η μεγάλη Ιστορία του κόσμου αναζητούσε άντρες με ανάστημα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της.

Ο Νικολούδης είναι βασικό πρόσωπο στο ημερολογιακό μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη. Ο ποιητής ήταν υφιστάμενός του στο κρίσιμο διάστημα πριν και μετά την γερμανική εισβολή και τον υπονομεύει διακριτικά στο συναξάρι των αναμνήσεών του.

Ας σημειωθεί ότι ο Νικολούδης και οι όμοιοί του ήταν οι πρώτοι που κατέφυγαν στην αντιαεροπορική ασφάλεια που παρείχε το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», καθώς και οι πρώτοι που το έσκασαν στην Μέση Ανατολή.

Ο εν λόγω κύριος την άνοιξη του 1941 πέρασε από το τελωνείο της Αλεξάνδρειας 50 κασόνες με όλη του την πραμάτεια. Την ίδια στιγμή στα πλοία της διαφυγής δεν υπήρχε χώρος για όσους κινδύνευαν πραγματικά από τους Γερμανούς!

Στη συνέχεια προωθήθηκε ως πρεσβευτής στην Πραιτόρια της Νοτίου Αφρικής κι έζησε σ’ ένα θερμοκήπιο ειρήνης, προτού επιστρέψει στην ελεύθερη Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου.