«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…»: Το τραγικό τέλος της φωνής του 141

Ποια ήταν η Πιπίτσα Παΐσου, η βελούδινη φωνή πίσω από το 141 του ΟΤΕ που έλεγε την ώρα. Το τραγικό της τέλος και η αυτοκτονία του άντρα της.

«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…»: Το τραγικό τέλος της φωνής του 141

Η φωνή που επί 40 ολόκληρα χρόνια ενημέρωνε όσους τηλεφωνούσαν στο 141 του ΟΤΕ για την ώρα με το χαρακτηριστικό «στον επόμενο τόνο θα είναι...», είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες στις χώρες λόγω της χαρακτηριστικής, βελούδινης χροιάς της.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τη γυναίκα πίσω από την θρυλική φωνή και ακόμα λιγότεροι το τραγικό της τέλος. Το όνομα εκείνης Καλλιόπη -Πιπίτσα- Παΐσιου.

Γεννημένη το 1924, υπήρξε μια από τις πρώτες εκφωνήτριες του ραδιοφώνου. Παράλληλα υπήρξε εκφωνήτρια στον πρόδρομο της ΥΕΝΕΔ, την Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Στο ραδιόφωνο της εποχής είχε γίνει γνωστή ως η «Βελούδινη Φωνή».

Το 1960, η Καλλιόπη Παΐσιου χρησιμοποιήθηκε ως εκφωνήτρια, για τη εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου τηλεφωνικού συστήματος εκφώνησης της ώρας, που εγκαθιστούσε ο ΟΤΕ ως υπηρεσία εξυπηρέτησης συνδρομητών, στο γνωστό τηλεφωνικό νούμερο 141. Επελέγη ανάμεσα σε 10 υποψήφιες εκφωνήτριες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 παντρεύτηκε με τον Τάκη Παΐσιο, μουσικό και μετέπειτα λογιστή. Το ζεύγος έζησε μαζί 67 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων στα Βριλήσσια.

Το τραγικό της τέλος ήρθε στις 19 Μαρτίου 2010. Η Καλλιόπη Παΐσιου, κατάκοιτη μετά από εγκεφαλικό, δολοφονήθηκε από τον 90χρονο σύζυγό της στο σπίτι τους, πέντε μέρες αφού βγήκε από το νοσοκομείο και χωρίς ελπίδα να επανέλθει. Στο σημείωμα που άφησε ο Παΐσιος, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, αναφέρει ότι στην πράξη του τον οδήγησε «η απελπισία, η θλίψη και η αγάπη για τη γυναίκα του».