«Έτερος εγώ»: Η δολοφονία στην Κηφισιά - Γιατί η ταινία αποσύρθηκε από τις κινηματογραφικές αίθουσες

Η ταινία «Έτερος Εγώ» που αποσύρθηκε από τις αίθουσες λόγω της σύνδεσής της με μια δολοφονία στην Κηφισιά - Η περίεργη ερώτηση στον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια από άνδρα που θεωρήθηκε ύποπτος.

«Έτερος εγώ»: Η δολοφονία στην Κηφισιά - Γιατί η ταινία αποσύρθηκε από τις κινηματογραφικές αίθουσες

Η ταινία «Έτερος Εγώ» γυρίστηκε το 2016. Πρόκειται για ελληνική κινηματογραφική αστυνομική ταινία θρίλερ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια. Πρωταγωνιστούν ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Φρανσουά Κλουζέ, ο Μάνος Βακούσης και η Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Ένα αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου με πέντε δολοφονίες με κοινό χαρακτηριστικό τα αρχαία ρητά του Πυθαγόρα. Ένας καθηγητής εγκληματολογίας αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο που συνδέει μεταξύ τους τις δολοφονίες. Σύμμαχοί του γίνονται η θεωρία του Πυθαγόρα κι ένας Καθηγητής μαθηματικών.

Η δολοφονία στην Κηφισιά

Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους στις 19 Ιανουαρίου 2017. Όμως τον Μάρτιο, με αφορμή μια δολοφονία οδηγού ταξί στην Κηφισιά, μια απόπειρα δολοφονίας οδηγού ταξί στην ίδια περιοχή και μια ερώτηση σε συζήτηση με το σκηνοθέτη μετά την προβολή της ταινίας σε κινηματογράφο της πρωτεύουσας, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανακοίνωσε την απόσυρση της ταινίας.

Ουσιαστικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας, με την απόσυρση της ταινίας από τους κινηματογράφους, θέλησε να συνδράμει την αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του οδηγού ταξί στην Κηφισιά.

Συγκεκριμένα, στις 10 Φεβρουαρίου 2017, ένας οδηγός ταξί βρέθηκε νεκρός στο κάθισμα του αυτοκινήτου στην Κηφισιά. Λίγες ημέρες αργότερα, έγινε απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου συναδέλφου του στην ίδια περιοχή.

Η περίεργη ερώτηση

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, είχε μιλήσει στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, «Φως στο Τούνελ». Τότε είχε αποκαλύψει ότι μετά την προβολή του «Έτερος Εγώ» σε κεντρικό κινηματογράφο της Αθήνας, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, δέχθηκε μια ιδιαίτερη ερώτηση από έναν άνδρα, που ταίριαζε στα χαρακτηριστικά εκείνου που αναζητούσε η Αστυνομία.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, σε συζήτηση για την ταινία είχε ρωτήσει το Σωτήρη Τσαφούλια: «Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό, όταν γράφατε το σενάριο, πως θα μπορούσε να εμπνεύσει κάποιον να κάνει κάτι αντίστοιχο στην πραγματική ζωή;».

Ο δημιουργός, είχε απαντήσει: «Όχι, κάτι τέτοιο δεν πέρασε από το μυαλό μου, όταν έγραφα το σενάριο, διότι δεν κάνω ρεπορτάζ. Κάνω μυθοπλασία. Αν υπήρχε αυτή η σκέψη στους δημιουργούς, δεν θα είχαν γυριστεί τόσες και τόσες ταινίες, όπως η "Σιωπή των αμνών", το "Seven" και άλλες». Αμέσως μετά ο άντρας που είχε κάνει την ερώτηση αποχώρησε από τη συζήτηση.

Η ανακοίνωση

Ο σκηνοθέτης αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από τους κινηματογράφους και στην ανακοίνωσή του ανέφερε: «Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθώ τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του δολοφόνου του οδηγού ταξί στη Κηφισιά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, θεατές που παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας σε κινηματογράφο στην Αθήνα, στις 7/2/2017, ενημέρωσαν, πως ένας άντρας, που ταιριάζει με την περιγραφή που δόθηκε στη δημοσιότητα για τον φερόμενο ως δράστη, μου έκανε μια συγκεκριμένη ερώτηση στη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, με κάλεσαν να επιβεβαιώσω την πληροφορία που έλαβαν και να παραδώσω ό,τι υλικό υπήρχε από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, προκειμένου να συνδράμω τις έρευνες, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκα, ευχόμενος ο άνθρωπος που έκανε την ερώτηση το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου να εμφανιστεί, προκειμένου να αποδειχθεί πως η σύνδεση του δράστη με την ταινία, είναι απλά μια τραγική σύμπτωση.

Υπό το φως, λοιπόν, των τελευταίων εξελίξεων, αποφάσισα να αποσύρω την ταινία από τους κινηματογράφους, όχι φυσικά διότι αναγνωρίζω κάποια σύνδεσή της με τον δράστη της Κηφισιάς. Άλλωστε, όπως δήλωσα, η πραγματική ζωή και η μυθοπλασία είναι δυο δρόμοι παράλληλοι που δεν συναντιούνται ποτέ, αλλά προκειμένου να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις οι δικές μου και των συνεργατών μου στην προσπάθειά μας να συνδράμουμε τις έρευνες.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη που δείξατε στο Έτερος εγώ, λυπάμαι ειλικρινά που η επαφή μας μέσω της ταινίας διακόπτεται τόσο ξαφνικά και εύχομαι σε όλους σας υγεία και ό,τι καλύτερο σε όλους τους τομείς της ζωής σας».

Μετά το... Youtube

Το 2018 η ταινία ανέβηκε στο Youtube. Το καλοκαίρι του 2019 προβλήθηκε η σειρά "Έτερος εγώ: Χαμένες ψυχές" από την Cosmote TV. Η ίδια σειρά προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star τον Φεβρουάριο του 2020. Ο δεύτερος κύκλος της σειράς, με τίτλο "Έτερος Εγώ: Κάθαρσις", έκανε πρεμιέρα στην Cosmote TV στις 11 Δεκεμβρίου 2020, ενώ ανακοινώθηκε και τρίτος κύκλος, με τον τίτλο "Έτερος Εγώ: Νέμεσις". Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελληνική σειρά μυστηρίου «Έτερος Εγώ» είναι πιθανό να ανέβει στη δημοφιλή πλατφόρμα ταινιών Netflix.