Ο Βέγγος αποθεώθηκε για το κλάμα του. Του έπαιρναν το σπίτι. Ποιος τον έσωσε

Ο ρόλος του επέβαλε να κλάψει. Το κοινό αποθέωσε τον Θανάση Βέγγο. Όμως ο «καλός μας άνθρωπος» έκλαιγε για άλλο λόγο: «Μου παίρνουν το σπίτι και δεν ξέρω πού να βολέψω τη Μίνα και τα παιδιά…». Ο ρόλος του καλού του φίλου. 

Ο Βέγγος αποθεώθηκε για το κλάμα του. Του έπαιρναν το σπίτι. Ποιος τον έσωσε

Δεν ήταν απλή περίπτωση ηθοποιού ο Θανάσης Βέγγος. Ο άνθρωπος που έκανε την Ελλάδα να γελά είχε κλάψει πολύ. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βέγκος και όπως είχε πει, το έγραφε με "γγ" όταν έγινε ηθοποιός γιατί φαινόταν καλύτερα στο μάτι. Έχει παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από αυτές ως πρωταγωνιστής. Έχει σκηνοθετήσει, πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα, ακόμα επτά ταινίες. Θα μείνει πάντα γνωστός ως «ο καλός μας άνθρωπος».

Η σπάνια συνέντευξη

Σε μια συνέντευξη που δόθηκε στη Μαρία Κατσουνάκη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

Ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Λαζαρίδης έχει αφηγηθεί το εξής περιστατικό: «Στις δοκιμές του Τρελού του Λούνα Παρκ (1970) ο Θανάσης έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει τις τρεχάλες πάνω στη σκηνή για να τον παρακολουθήσει και ο θεατής.

«Δάσκαλε, αδύνατο να φρενάρω. Είμαι ηθοποιός ανοιχτής θάλασσας, κατάλαβέ το», έλεγε στον Μιχαηλίδη, τον σκηνοθέτη του.
«Κι όμως Θανάση μου, στη σκηνή του μονολόγου που λες για τη ζωή σου πρέπει να κάτσεις σ’ αυτό το σκαμνάκι και να συγκεντρωθείς. Αλλιώς, δεν βγαίνει συγκίνηση».

Πράγματι στην πρόβα τζενεράλε ο Θανάσης κάθεται στο σκαμνάκι του μονολόγου και δίνει ρεσιτάλ. Κλαίγοντας τελείωσε. Όρθιοι χειροκροτούσαν. Τρέχει συγκινημένος και ο Μιχαηλίδης στα παρασκήνια. «Είδες Θανάση μου που είχα δίκιο;».

«Δάσκαλε: Δεν βγήκε από το σκαμνάκι η συγκίνηση. Σκεφτόμουν ότι αύριο έρχονται κλητήρες και μου παίρνουν το σπίτι και δεν ξέρω πού να βολέψω τη Μίνα και τα παιδιά…»».

Βέγγος: «Ο-λυ-μπι-α-κά-ρα είπα» - Τι έλεγε το 1966 - Δύο παίκτες με τους οποίους έπαιζε «γκαζάκια»

Η εταιρία και η χρεοκοπία

Ο Θανάσης Βέγγος υπήρξε ιδρυτής της εταιρείας «ΘΒ Ταινίες Γέλιου». Μέσω αυτής γύριζε τις ταινίες που ο ίδιος ήθελε αλλά καταστράφηκε οικονομικά. Για να ολοκληρώσει τις ταινίες του, προπωλούσε μετοχές, που συχνά ξεπερνούσαν το 100% της πραγματικής αξίας. Βρέθηκε να χρωστά παντού. Πήρε δανεικά. Άρχισαν να τον κυνηγούν οι δανειστές, η εφορία, άπαντες. Το συμβάν που προαναφέρθηκε αφορούσε το σπίτι του στην Κυψέλη. Σε αυτό ζούσαν ο ίδιος και η οικογένειά του. Τελικά το έχασε.

Αποφάσισε να δηλώσει χρεοκοπία. «Η στιγμή που ξεβίδωσα την πινακίδα με το όνομα της εταιρείας από τον τοίχο, δεν περιγράφεται. Ένιωθα σαν να ξηλώνω τα όνειρα μου. Όλα», έχει πει ο ίδιος.

Γιατί δεν πεινάς ρε Γιαννάκη; (vid)

Ο φίλος του Ντίνος

Αυτός που τον έσωσε ήταν ο Ντίνος Κατσουρίδης. Πρόκειται για τον Κύπριο μοντέρ, διευθυντή φωτογραφίας και από το 1960 σκηνοθέτη. Ο άνθρωπος που είχε εργαστεί σε όλα τα πόστα μιας ταινίας υπήρξε συνεργάτης του Βέγγου σε πολλές ταινίες και έγινε φίλος του. Ανέλαβε τα οικονομικά του, έβαλε κι αυτός χρήματα και ο Βέγγος ύστερα από κάποια χρόνια έπαψε να χρωστά.