Η απόπειρα δολοφονίας του Βασίλη Αυλωνίτη στη σκηνή - Ένας τεχνικός νεκρός

Όταν μπροστά σε 1.100 θεατές έγινε απόπειρα δολοφονίας του Βασίλη Αυλωνίτη και έπεσε νεκρός ο τεχνικός του θεάτρου Παναγιώτης Μωραΐτης. Η «περίεργη» δίκη που άρχισε στον Πειραιά και τελείωσε στη Χαλκίδα.

Η απόπειρα δολοφονίας του Βασίλη Αυλωνίτη στη σκηνή - Ένας τεχνικός νεκρός

Η σάτιρα ήταν πάντα δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη. Το βίωσε ο Βασίλης Αυλωνίτης σε ηλικία, μόλις 27 ετών. Μπροστά σε 1100 άτομα, κάποιος προσπάθησε να το σκοτώσει στη σκηνή του θεάτρου Περοκέ. Ο Αυλωνίτης γλίτωσε όχι όμως και ο τεχνικός του θεάτρου Παναγιώτης Μωραΐτης, ο οποίος έπεσε νεκρός.

Ήταν στις 22 Αύγουστου του 1931. Το Περοκέ ήταν κατάμεστο με 1.100 θεατές, και η βραδινή παράσταση άρχιζε κανονικά στις 10.30. Οι Αθηναίοι έσπευδαν να παρακολουθήσουν την επιθεώρηση «ΚΑΤΕΡΓΑΡΑ» και τον θίασο στο οποίο μετείχαν μεταξύ άλλων η μεγάλη θεατρίνα του μουσικού θεάτρου, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης της εποχής Ζαζά Μπριλλάντη, η καρατερίστα και μουσικός Σωτηρία Ιατρίδου, ο αδελφός της χορευτής, κωμικός, σκιτσογράφος και σκηνογράφος Σταύρος Ιατρίδης, ο ταλαντούχος Κυριάκος Μαυρέας και ο 27χρονος τότε Βασίλης Αυλωνίτης.

Δούκας προς Θανάση Βέγγο: «Παναθηναϊκάκιας είσαι ρε;» (vid)

Εθεωρείτο μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της εποχής και βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα νούμερα, στα οποία σατιριζόταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Σε ένα από αυτά, με τίτλο «Από τους Υπουργούς βγήκαν τα κολοκύθια», πρωταγωνιστής ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης. Βγήκε στη σκηνή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Τότε, ανέβηκαν στη σκηνή τέσσερα άτομα. Ο ένας κρατούσε περίστροφο. Ο Αυλωνίτης τρόμαξε, έκανε βήματα προς τα πίσω και σκόνταψε την ώρα που ακούστηκε ο πυροβολισμός. Πίσω του έπεφτε νεκρός ο 35χρονος Παναγιώτης Μωραΐτης, τεχνικός, ο οποίος είχε βγει προς τη σκηνή για να δει τι συμβαίνει. Ο Αυλωνίτης κρύφτηκε για λίγο στα καμαρίνια και λίγο αργότερα πήδηξε από ένα παράθυρο και έφυγε από το θέατρο.

Αυλωνίτης: Πόσες φορές χρειάστηκε να πει «Σπανοβαγγελοδημήτρης Νικόλας» ως... Γύλος (vids)

Από τις ανακρίσεις που ακολούθησαν θεωρήθηκε ουσιαστικά ότι υπαίτια ήταν σε μεγάλο βαθμό η σάτιρα και όχι μόνο οι δράστες. Δύο από τους δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, ενώ ως ηθικός αυτουργός θεωρήθηκε ο Παύλος Γύπαρης, ο οποίος υπήρξε καθοδηγητής και στη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη 12 χρόνια νωρίτερα. Τότε εκδόθηκε και ο γνωστός νόμος "περί Τύπου" που περιελάμβανε και το θέατρο στην επακόλουθη λογοκρισία.

Βελισσάριος Κοντογιάννης: Ο «μακαρίτης» της Βασιλειάδου έκανε καριέρα ως... κάδρο

Στο εδώλιο, εκτός από τον Π. Γυπάρη κάθισαν οι Α. Δικώνυμος, Μ. Σταφυλαράκης, Π. Παπαδοπετράκης και Δ. Μπαδογιάννης. Η δίκη χαρακτηρίστηκε «περίεργη». Ξεκίνησε στο Κακουργοδικείο Πειραιώς και ολοκληρώθηκε στη Χαλκίδα «προς αποφυγήν επεισοδίων». Τον Δεκέμβριο του 1932 καταδικάσθηκαν μόνον οι δύο από τους δράστες, οι Δικώνυμος και Σταφυλακαράκης σε 7ετή κάθειρξη.

Ο Βασίλης Αυλωνίτης, μέχρι το τέλος της ζωής του έφερε το βάρος ότι ήταν η αφορμή για αυτόν τον θάνατο και είχε δηλώσει: «Θα περάσουν πολλά χρόνια για να βγω σε αθηναϊκή σκηνή».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110