Βελισσάριος Κοντογιάννης: Ο «μακαρίτης» της Βασιλειάδου έκανε καριέρα ως... κάδρο

Ο ηθοποιός Βελισσάριος Κοντογιάννης είναι το «μυστικό» του Φίνου με το τσιγκελωτό μουστάκι, ο «μακαρίτης» της Γεωργίας Βασιλειάδου που αν και... κάδρο, ζωντανεύει στην ταινία «Θησαυρός του μακαρίτη».

Βελισσάριος Κοντογιάννης: Ο «μακαρίτης» της Βασιλειάδου έκανε καριέρα ως... κάδρο

Ο «Θησαυρός του μακαρίτη» είναι ελληνική κωμική ταινία του 1959, παραγωγής Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου. Το σενάριο γράφτηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τον Πολύβιο Βασιλειάδη. Πρωταγωνιστούν οι Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης, Νίκος Ρίζος και η Ξένια Καλογεροπούλου.

Η Γεωργία Βασιλειάδου σε αυτήν την ταινία τραγουδά το τραγούδι «Ο κυρ Μέντιος», και είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στον κινηματογράφο, αν και η κωμικός ξεκίνησε την καριέρα της ως λυρική τραγουδίστρια.

Στην ίδια ταινία βλέπουμε τη φωτογραφία του μακαρίτη που ζωντανεύει στο φινάλε. Το συγκεκριμένο κάδρο χρησιμοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια ως ντεκόρ σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ.

Στην ταινία ακούμε τη Γεωργία Βασιλειάδου ως χήρα του Χαράλαμπου να λέει: «Και του ‘λεγα μην τρως Χαράλαμπε. Μην τρως. Θα σκάσεις, Χαράλαμπε. Α μπα το φαΐ δεν βλάφτει. Δεν βλάφτει, δεν βλάφτει, να ο Χαράλαμπος! Από άνθρωπος με τα ούλα του, κατάντησε κορνίζα».

Περί... ξεματιάσματος (vid)

Ο ηθοποιός Βελισσάριος Κοντογιάννης

Ο Χαράλαμπος της ταινίας ήταν ο ηθοποιός Βελισσάριος Κοντογιάννης, ο οποίος έγινε γνωστός ως... κάδρο ενώ έπαιξε σε μόλις επτά ταινίες της Finos Film. Πρόκειται για τις: «Η Ωραία Των Αθηνών» (1954), «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954), «Το Αμαξάκι»(1957), «Ο Θησαυρός Του Μακαρίτη» (1959), «Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο»(1959), «Το Κλωτσοσκούφι» (1960) και «Ο Ατσίδας» (1962).

Σε περισσότερες πάντως φιγουράρει ως... κάδρο με το τσιγκελωτό μουστάκι του, «κρεμασμένος» σε κάποιον τοίχο. «Η φωτογραφία του μακαρίτη που ζωντανεύει στο φινάλε της ταινίας "Ο Θησαυρός του Μακαρίτη", χρησιμοποιήθηκε στα επόμενα χρόνια ως ντεκόρ σε πολλές ταινίες της Finos Film», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της θρυλικής εταιρείας παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνος γι' αυτή την επιλογή ήταν ο σκηνογράφος Μάρκος Ζέρβας.

«Μη σε ξανακούσω και πεις κοντό τον κοντό» (vid)

Ο Βελισσάριος Κοντογιάννης ως κάδρο ήταν ο πατέρας του Μαυρογιαλούρου (Λάμπρου Κωνσταντάρα) στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο», ο «θείος Τάκης» με τεράστια περιουσία στο «Η κυρία του κυρίου», αλλά και μέρος του σκηνικού στις κινηματογραφικές παραγωγές «Εχθρός του λαού» με τον Νίκο Κούρκουλο, «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», «Ο Αστερισμός της Παρθένου» και πολλές ακόμα.