«Παραγγελιά», άλλο τραγούδι ζήτησε στην ταινία ο Κοεμτζής!

Ποιο ήταν το "μακρύ ζεϊμπέκικο" που ζήτησε ο Κοεμτζής και ποιο το κινηματογραφικό τραγούδι στην ταινία "Παραγγελιά" του Παύλου Τάσιου;

«Παραγγελιά», άλλο τραγούδι ζήτησε στην ταινία ο Κοεμτζής!

Ταινία βγαλμένη από τα σωθικά της επικαιρότητας, η δημιουργία του Παύλου Τάσιου άφησε το έντονο αποτύπωμά της σε μια εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος πάσχιζε να βρει μια καινούργια ταυτότητα. Το χρονικό του γκραν φονικού από την φαλτσέτα του Νίκου Κοεμτζή για μια παραγγελιά που θα χόρευε ο αδερφός του Δημοσθένης γίνεται ένα φαντασμαγορικό όχημα με το οποίο μυθοποιούνται πρόσωπα και καταστάσεις στους χαλεπούς καιρούς της επταετίας. Η κρίσιμη σκηνή που υποτίθεται ότι μας μεταφέρει στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας» στην Κυψέλη του 1973 δεν ντύνεται με την αυθεντική μουσική του συμβάντος, για λόγους που μόνο ο σκηνοθέτης γνωρίζει. Προφανώς το «Αντιλαλούν οι φυλακές» παραπέμπει περισσότερο στο λούμπεν προλεταριάτο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Στη θέση του Τάσου Αθανασιάδη τραγουδά ο Γιώργος Καμπουρίδης και αντί για τις «Βεργούλες» ερμηνεύει κατά παραγγελία των κινηματογραφικών Κοεμτζήδων το «Αντιλαλούν οι Φυλακές». Τουλάχιστον είναι και τα δύο τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 τραγούδησε υποδειγματικά σε δεύτερη εκτέλεση ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για λογαριασμό της Columbia. Να θυμίσουμε ότι ο Παύλος Τάσιος προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σκηνικό αρχαίας τραγωδίας επιστρατεύοντας την σύζυγό του Κατερίνα Γώγου που την εποχή εκείνη έκανε περισσότερη αίσθηση ως ποιήτρια παρά ως ηθοποιός.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε για το θέμα μας το μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο