Χανιά: Αποζημίωση 60.000 ευρώ σε καταδικασμένο για βιασμό

Αποζημίωση 60.000 ευρώ σε 71χρονο που παρέμεινε τέσσερα χρόνια στη φυλακή για την υπόθεση βιασμού 19χρονου.

 Χανιά: Αποζημίωση 60.000 ευρώ σε καταδικασμένο για βιασμό

Αποζημίωση ύψους περίπου 60.000 ευρώ επιδικάστηκε σε 71χρονο, ο οποίος είχε παραμείνει επί τέσσερα χρόνια στη φυλακή στο πλαίσιο της υπόθεσης κακοποίησης ενός 19χρονου με αναπηρία στα Χανιά.

Η υπόθεση πήρε νέα τροπή μετά την επανεξέταση των ιατροδικαστικών ευρημάτων και τις δικαστικές εξελίξεις που ακολούθησαν, με τον 71χρονο να δικαιώνεται ως προς την αποζημίωση για το διάστημα της κράτησής του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του zarpanews.gr, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στα Χανιά αποφάσισε να του καταβληθούν 40 ευρώ για κάθε ημέρα κράτησης, για το διάστημα από τη σύλληψή του το καλοκαίρι του 2021 έως την οριστική απαλλαγή του τον Δεκέμβριο του 2025. Συνολικά, το ποσό ανέρχεται περίπου στις 60.000 ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης είχαν οι νέες ιατροδικαστικές εξετάσεις, καθώς σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις ή ευρήματα που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς περί βιασμού, σε αντίθεση με τα ευρήματα της αρχικής εξέτασης.

Η υπεράσπιση αμφισβήτησε την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ακολουθηθεί το προβλεπόμενο πρωτόκολλο. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, πραγματοποιήθηκε νέα εξέταση στο Ηράκλειο.

Στη διαδικασία συμμετείχαν δύο ιατροδικαστές της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης, καθώς και δύο ιδιώτες τεχνικοί σύμβουλοι που είχαν οριστεί από τις δύο πλευρές.

Ο ιατροδικαστής Χανίων που είχε συντάξει την αρχική έκθεση κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, ωστόσο δεν παρέστη στο δικαστήριο λόγω Covid.

Η υπόθεση απέκτησε νέα διάσταση τον περασμένο Ιούλιο, όταν έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη ιατροδικαστική έκθεση περιλαμβανόταν, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, στις υποθέσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο της ποινικής δίωξης σε βάρος του ιατροδικαστή Χανίων.

Ο ίδιος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη, με τις αρχές να εξετάζουν συνολικά οκτώ υποθέσεις.

Στο μεταξύ, ο 71χρονος, μέσω της δικηγόρου του, έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην υπόθεση που αφορά τον ιατροδικαστή.

πηγή: news247.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110