Τεντόγλου: Παρκουρίστας, κιθαρίστας, μπουζουκτσής και... πρωταθλητής Ευρώπης

Αυτός είναι ο 20άρης που για χάρη του χθες φωταγωγήθηκε η πόλη των Γρεβενών

Τεντόγλου: Παρκουρίστας, κιθαρίστας, μπουζουκτσής και... πρωταθλητής Ευρώπης

Ποιος είναι ο Μίλτος Τεντόγλου εντός γηπέδων είναι κάτι που πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν. Άλλωστε φρόντισε να συστηθεί με ένα μετάλλιο και μάλιστα χρυσό από χθες το βράδυ ακόμα και σε όσους αγνοούσαν την ύπαρξή του. Γεννημένος το 1998, ο αθλητής του ΓΕ Γρεβενών, σε ηλικία 20 ετών έγινε ο νεαρότερος Έλληνας που κατακτά την κορυφή της Ευρώπης στο αγώνισμά του σε επίπεδο ανδρών και αναμφίβολα ανήκει στους ανερχόμενους Ευρωπαίους αθλητές και μια από τις ελληνικές ελπίδες για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Προηγούμενες διακρίσεις του σε διεθνές επίπεδο ήταν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παίδων (Κ18) και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ίδιας κατηγορίας.

Είναι η τρίτη φορά που Έλληνας άλτης του μήκους ανέβηκε στο βάθρο των νικητών σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που σκαρφαλώνει στην υψηλότερη θέση. Τα άλλα δύο ελληνικά μετάλλια έχουν κατακτήσει ο Λούης Τσάτουμας (ασημένιο) το 2014 και ο Κώστας Κουκοδήμος (χάλκινο) το 1994 στο Ελσίνκι.

Το ατομικό του ρεκόρ στο μήκος είναι 8.30μ, ενώ καλύτερη φετινή του επίδοση είναι το 8.25μ που σημείωσε στον τελικό του Βερολίνου.

Κι όλα αυτά μάλλον τυχαία. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στα Γρεβενά, όπου έκανε παρκούρ. Καμία σχέση με στίβο δηλαδή. Όλη μέρα παρκούρ με τους φίλους του, κυρίως στο γήπεδο των Γρεβενών. Ο επιστάτης τον έδιωχνε για να μην χτυπήσει, αυτός έφευγε και λίγο αργότερα επέστρεφε και σχεδόν κάθε μέρα γινόταν η ίδια δουλειά.

Ώσπου η μοίρα έφερε στον δρόμο του τον Βαγγέλη Παπανίκο, τον πρώτο προπονητή του. Τον είδε να κάνει παρκούρ, τον πλησίασε και του είπε να πάει την επόμενη μέρα να κάνει κάποια δοκιμαστικά άλματα. Πήγε για πλάκα και όλα πήραν τον δρόμο τους. Έκανε και λίγο έπταθλο και ύψος αλλά τελικά το ταλέντο του ήταν στο μήκος.

Στην Αθήνα βρέθηκε πριν από δύο χρόνια και όπως έχει πει, έχασε την ηρεμία των Γρεβενών. Βρήκε βέβαια άλλα πράγματα καλύτερα από το γήπεδο των Γρεβενών με το κοκκινόχωμα.

Στο Βερολίνο έπαιζε μάλλον εντός έδρας. Η μητέρα του -εκπαιδευτικός- με την οποία ζει τα τελευταία χρόνια ήταν φυσικά στην εξέδρα. Αλλά στη Γερμανία ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ο πατέρας του, ο οποίος έχει εκεί ένα εστιατόριο.

Μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα του είναι καλλιτεχνική. Πήγε σε μουσικό σχολείο και παίζει κιθάρα, μπουζούκι και λίγο πιάνο. Λατρεύει τον κινηματογράφο, σερφάρει λίγο στο Διαδίκτυο και δεν τρελαίνεται με τα social media.

Χθες το βράδυ, με απόφαση του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, σε ένδειξη τιμής για τον πρωταθλητή Ευρώπης, φωταγωγήθηκε το δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης.

Δείτε ΕΔΩ το άλμα με το οποίο έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης ο Μίλτος Τεντόγλου.