Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κίνα δώρισε εμβόλια για τους συμμετέχοντες αθλητές

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η Κίνα δώρισε δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους συμμετέχοντες αθλητές τόσο στους φετινούς Ολυμπιακούς του Τόκιο, αλλά και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κίνα δώρισε εμβόλια για τους συμμετέχοντες αθλητές
Photo Credits: Getty Images

Η Κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή προσέφερε δόσεις εμβολίου για τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/03) η ΔΟΕ.

Η διοργάνωση, αναβλήθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά προγραμματίστηκε εκ νέου για το προσεχές καλοκαίρι (23 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου). Λόγω της καθυστέρησης αυτής οι Χειμερινοί Αγώνες θα ξεκινήσουν περίπου έξι μήνες μετά τους θερινούς του Τόκιο.

«Η ΔΟΕ έχει λάβει μια ευγενική προσφορά από την Κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη διοργανώτρια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, για να διαθέσει πρόσθετες δόσεις εμβολίου στους συμμετέχοντες και στις δύο εκδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, του Τόκιο 2020 και του Πεκίνου 2022», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στη συνεδρίαση του Ολυμπιακού σώματος μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Γερμανός παράγοντας δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των δόσεων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ωστόσο, περιλαμβάνουν περισσότερους από 10.000 αθλητές, ενώ συνήθως δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν ως προπονητικό προσωπικό, μέσα ενημέρωσης, εθελοντές και αξιωματούχοι.

«Η κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι έτοιμη σε συνεργασία με τη ΔΟΕ για να διαθέσει αυτές τις πρόσθετες δόσεις... είτε μέσω συνεργασίας με διεθνείς εταίρους είτε απευθείας σε χώρες όπου έχουν συναφθεί συμφωνίες σχετικά με τα κινεζικά εμβόλια», δήλωσε ο Μπαχ.

Οι Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν εν μέσω αυστηρών μέτρων υγείας και της πιθανής απουσίας θεατών από το εξωτερικό, ενώ η ΔΟΕ προέτρεψε τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές να εμβολιάσουν τους αθλητές τους.

«Η ΔΟΕ θα πληρώσει για τις πρόσθετες δόσεις εμβολίων όχι μόνο για τις Ολυμπιακές αλλά και για τις Παραολυμπιακές ομάδες», είπε ο Μπαχ και πρόσθεσε: «Για καθεμία από αυτές τις δόσεις, η ΔΟΕ θα πληρώσει για δύο δόσεις περισσότερες που μπορούν να διατεθούν στον πληθυσμό στις αντίστοιχες χώρες».

Τέλος, θέλοντας να καθησυχάσει όσους Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ίσως επιφέρουν μεγαλύτερη διασπορά κορονοϊού στη χώρα τους, τόνισε: «Η ΔΟΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν εμβολιαστεί όσοι συμμετέχοντες φτάνουν ήδη στην Ιαπωνία. Μπορώ να σας ενημερώσω ότι ένας σημαντικός αριθμός Ολυμπιακών ομάδων εμβολιάστηκαν ήδη, σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες εμβολιασμού».

Πάντως, επίσημα, η ΔΟΕ δηλώνει ότι δεν θα επιβάλει υποχρεωτικά τον εμβολιασμό σε όσους πάρουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς.