Χάρης Παυλίδης: «Δικαιώθηκα με τον Τσίριτς, κάθε μέρα συζητούσαμε»

Εξηγεί γιατί αναφέρθηκε σε εκείνον ο Τσίριτς και αναλύει τον ευρωπαϊκό θρίαμβο των κοριτσιών. «Είναι απίστευτα αυτά που ζούμε στην Κίνα με το πιο σκληρό λοκντάουν στον κόσμο»! 

Χάρης Παυλίδης: «Δικαιώθηκα με τον Τσίριτς, κάθε μέρα συζητούσαμε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Χάρης Παυλίδης ήταν σε συνεχή επαφή με τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού, τον Τσίριτς, είδε τα ματς από την Κίνα, βοηθούσε τον Τσίριτς γιατί ξέρει απέξω και ανακατωτά όχι μόνο τον Ολυμπιακό αλλά και τις αντίπαλες ομάδες. Μου έδωσε μία ωραία συνέντευξη από την Κίνα και γέλαγα μέχρι δακρύων με αυτά που μου περιέγραψε ότι περνάει εκεί...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 5/4/2022

Να ξεκινήσουμε από τον ημιτελικό. Πώς είδες τον Ολυμπιακό;

Φοβερή εμφάνιση, φοβερή εμφάνιση πραγματικά. Η ομάδα έδειξε ότι ήταν έτοιμη, ψυχολογικά, σωματικά και πνευματικά. Και τα δύο ματς ουσιαστικά τα καθάρισε από το πρώτο οκτάλεπτο!


Μιλήσαμε μετά τον ημιτελικό και μου είπες ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει το ευρωπαϊκό σίγουρα!

Σου το είχα πει και από την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη που κάναμε όταν έφυγα. Ήξερα τη χημεία που έχει αυτή η ομάδα, το ταλέντο. Όταν μάλιστα στη συνέχεια πήραμε το φάιναλ φορ στον Πειραιά, έγινα ακόμα πιο σίγουρος. Και να σου πω κάτι για τη δυναμική αυτής της ομάδας. Είχαμε παίξει Σούπερ Καπ με την Κίρισι, η οποία για εμένα είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, όχι η Σαμπαντέλ. Αποβλήθηκε η Κίρισι λόγω Ρωσίας. Την είχαμε νικήσει εύκολα, φαινόταν και μόνο από αυτό ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει το ευρωπαϊκό.


Στον τελικό τώρα ποιο ήταν το κλειδί;

Τα πρώτα τρία λεπτά. Μπήκαμε και προηγηθήκαμε 3-0, έφυγε το άγχος από τα κορίτσια. Μετά ήταν τυπική διαδικασία, ήμασταν συνέχεια μπροστά. Δεν πιάσαμε την απόδοση του ημιτελικού στην επίθεση, αλλά ήταν πολύ καλή η άμυνα, δεν πληρώσαμε τα λάθη της επίθεσης. Για εμένα είχε τελειώσει το ματς από το πρώτο οκτάλεπτο.


MVP;

Του τελικού ή του φάιναλ φορ;


Ό,τι θες.

Η Χρυσή ήταν πολύ καλή και στον ημιτελικό και στον τελικό όσο έπαιξε, η Βάσω επίσης, η Νικόλ επίσης. Αλλά θα πω MVP τη Μυριοκεφαλιτάκη! Και στα δύο ματς, ειδικά στον τελικό, ξεκόλλησε την ομάδα όταν χρειάστηκε.


Είχες συνεργασία με τον Τσίριτς; Γιατί αναφέρθηκε σε εσένα στις δηλώσεις του μετά τον τελικό;

Συνέχεια ήμασταν σε επαφή! Σου το είχα πει σε εκείνη τη συνέντευξη όταν έφυγα, είναι φίλος μου. Και δικαιώθηκα. Πολλοί ίσως νόμιζαν ότι τον πρότεινα στη θέση μου επειδή είμαστε φίλοι. Αποδείχτηκε όμως ότι είναι και πολύ καλός προπονητής. Και το βράδυ του Σαββάτου πριν από τον τελικό συζητούσαμε. Είμαστε φίλοι, συζητάμε κάθε μέρα.


Άλλαξε κάτι ή έκανε το έξυπνο να μην αλλάξει τίποτα;

Το είχε δηλώσει όταν ήρθε, ότι η ομάδα έτσι όπως ήταν και όπως ρόλαρε δεν είχε νόημα να αλλάξει κάτι. Άφησε την ομάδα να στηριχθεί σε αυτό στο οποίο είναι η δύναμή της. Στην άμυνα ακολούθησε ακριβώς αυτά που κάναμε και στην επίθεση, ξέχωρα από τα συστήματα, το ταλέντο παίζει μεγάλο ρόλο. Ο Ολυμπιακός έχει παίκτριες με μεγάλο ταλέντο.


Επειδή είμαστε τελειομανείς, αν ήταν να γίνει μια μεταγραφή το καλοκαίρι, πού τη χρειάζεται η ομάδα;

Δεν νομίζω ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να αλλάξει πολλά μέσα από μεταγραφές. Μη χαλάσει και η χημεία της ομάδας. Σίγουρα θα βελτιωθούμε, διότι οι μικρές κάθε χρόνο γίνονται καλύτερες, και σου είχα πει ότι έχουμε τις καλύτερες μικρές που είχαμε ποτέ. Αν ήταν να πάρουμε μια παίκτρια, θα θέλαμε δεξιά στη θέση 1 και 2 που να βοηθάει και στην άμυνα. Αλλά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει Ελληνίδα για να κάνει αυτήν τη δουλειά ως μεταγραφή στον Ολυμπιακό.


Τι ρόλο έπαιξαν οι τερματοφύλακες του Ολυμπιακού και του Εθνικού για το ότι πήραν και οι δύο ελληνικές ομάδες τα ευρωπαϊκά τρόπαια; Και η Τζόνσον ήταν σούπερ.

Στο πόλο από τον τερματοφύλακα ξεκινάνε όλα! Αν έχεις καλό τερματοφύλακα, τα άλλα φτιάχνονται. Είναι το Α και το Ω για την άμυνα. Βγήκε η Χρυσή, μπήκε η Ιωάννα και δεν φάνηκε διαφορά, ήταν το ίδιο καλή! Η δε Τζόνσον έχει φτιάξει έναν μύθο γύρω από το όνομά της και οι αντίπαλες τη φοβούνται στην Ευρώπη. Ήταν πολύ καλή πραγματικά, τα είδα τα ματς, όμως όλα τα κορίτσια του Εθνικού πήγαν πολύ καλά. Συγχαρητήρια και στον Εθνικό, έκαναν τρομερά παιχνίδια.


Έκανες σκάουτινγκ για τον Τσίριτς στις αντίπαλες του Ολυμπιακού;

Με τον «Τσίρο» συζητάμε κάθε μέρα, διότι το παιδί δεν ήταν εξοικειωμένο με τις αντίπαλες του Ολυμπιακού, με κάποιες λεπτομέρειες και συνήθειές τους που εμείς γνωρίζουμε απέξω και ανακατωτά. Ποιες παίκτριες μπορούν να μας κάνουν τη ζημιά όταν καίει η μπάλα, την ψυχολογία τους, πολλά… Επειδή είναι έξυπνο παιδί, μέχρι και το βράδυ πριν από τον τελικό μιλούσαμε και συμφωνήσαμε ότι αν κλείσουμε τη Φόρκα και τη Μάικα, καμία άλλη δεν μπορούσε να μας κάνει τη ζημιά. Και είδες, δεν έκαναν τίποτα αυτές οι δύο και το πήραμε εύκολα.


Τι σημαίνει για το ελληνικό πόλο να παίρνουν οι δύο ελληνικές ομάδες τα ευρωπαϊκά τρόπαια, το μεγάλο και το μικρό;

Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο του γυναικείου πόλο στην Ελλάδα. Έχει τρομερές παίκτριες σε όλες τις ηλικίες! Πρέπει να το προσέξουν από την πολιτεία αυτό το άθλημα, είναι κρίμα να έχουμε τόσο καλές παίκτριες, τόσο καλές ομάδες, και να παίρνουν προσοχή μόνο για δύο μέρες, τη μέρα του τελικού και την επόμενη.


Έβαλε μια γκολάρα η Μαργαρίτα Πλευρίτου κάνοντας το 7-4 όπου κοίταγε αλλού και σούταρε αιφνιδιάζοντας την τερματοφύλακα.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πόσο βοηθάει το σκάουτινγκ. Οι αντίπαλες έπρεπε να το περιμένουν αυτό, γιατί είναι κάτι που το συνηθίζει η Μαργαρίτα. Ήταν εκπληκτικό το σουτ. Έχει βάλει πολλά τέτοια.


Τι κάνεις στην Κίνα αυτές τις μέρες;

Είμαι στο ξενοδοχείο καραντίνα δύο εβδομάδες, την πιο σκληρή καραντίνα που υπάρχει στον κόσμο! Όχι αυτό που είχαμε στην Ελλάδα. Την Τετάρτη θα βγούμε και θα πάμε για άλλη μια εβδομάδα καραντίνα στο αθλητικό κέντρο όπου βρίσκεται η Εθνική Κίνας. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Πείνα πολλή, δεν τρώγονται τα φαγητά που μας φέρνουν...


Συγγνώμη που γελάω.

Με τους συνεργάτες μου, τον Χατζηδάκη και τον Σαλάχα, απαγορεύεται να έχουμε επαφή, μας έβαλαν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία, μιλάμε μόνο τηλεφωνικά.


Πες μου κι άλλα. Περίγραψέ μου τη ζωή σου αυτές τις πρώτες μέρες στην Κίνα.

Είμαστε κλεισμένοι στο ξενοδοχείο, ποιο ξενοδοχείο, για την ακρίβεια είμαστε κλεισμένοι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Δεν έχουμε ούτε κάρτα για να βγούμε, δεν έχουμε κλειδί. Δεν μπορείς να βγεις από το δωμάτιο να πας ούτε μέχρι το ασανσέρ! Αν βγεις, δεν μπορείς να ξαναμπείς, χτυπάει συναγερμός.


Φυλακή.

Απομόνωση.


Δηλαδή, να πας να περπατήσεις για να ξεμουδιάσεις δεν μπορείς;

Αγόρι μου, τίποτα σου λέω! Τίποτα. Ξέρεις τι θα πει ότι έξω δεν κινείται τίποτα; Δεν περνάει έξω ούτε ένα αμάξι! Πρέπει να το δείτε αυτό το πράγμα, είναι σαν βομβαρδισμένη πόλη. Δεν περνάει ούτε... πουλί!


Πες μου κάνα άλλο περιστατικό που έζησες στην Κίνα παράξενο αυτές τις πρώτες 12 μέρες.

(γελάει δυνατά και μας πιάνει νευρικό γέλιο). Τι περιστατικό να σου πω… Είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ στο δωμάτιο κλεισμένοι. Ειλικρινά σου μιλάω, δεν πάω ούτε μέχρι το ασανσέρ. Μια φορά πήγα να βγω από το δωμάτιο και με πήρανε μέσα! Η... μέρα της Μαρμότας! Κοιμόμαστε, ξυπνάμε, κοιμόμαστε.


Και πώς περνάς τον χρόνο σου;

Ταινίες, αγώνες πόλο της Κίνας, παιχνίδια, τηλέφωνο με την οικογένεια και με φίλους.


Σε ποια πόλη υπάρχει αυτό το σκληρό λοκντάουν;

Στη Σαγκάη.


Μιλάμε για το μεγάλο λιμάνι της Κίνας, που είναι και οικονομικό κέντρο. Γιατί έτσι;

Ανέβηκαν τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό, και μη φανταστείς κάτι τρομερό, 5.000 κρούσματα σε μία πόλη 24 εκατομμυρίων!


Το αθλητικό κέντρο στο οποίο θα πάτε την Τετάρτη πού βρίσκεται;

Είναι μία ώρα απόσταση από εδώ.


Και τι θα κάνετε εκεί;

Θα είμαστε κλεισμένοι μέσα μετά από καραντίνα άλλης μιας εβδομάδας και θα κάνουμε προπονήσεις. Εν τω μεταξύ, για να έρθουμε εδώ που είμαστε σε σκληρό λοκντάουν, έχουμε κάνει ήδη 5 pcr test και 20 εξετάσεις!


Ωραία ζωή… Τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου πότε θα τους δεις;

Άγνωστο!


Τι τρως;

Ξηρά τροφή. Ό,τι έχουμε πάρει από την Ελλάδα. Και ό,τι τρώγεται από αυτά που μας δίνουν εδώ. Κάνουμε οικονομία σε αυτά που πήραμε από την Ελλάδα για να μας φτάσουν, τρώμε μία φορά την ημέρα.


Survivor.

Κανονικό Survivor. Η πειθαρχία που υπάρχει εδώ είναι κάτι το ασύλληπτο.


Το μετάνιωσες;

Όχι, ήταν συνειδητή επιλογή.