Άγγελος Βλαχόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Μιλάω με τον πρόεδρο για να ξαναγυρίσω στον Ολυμπιακό!»

Το μεγάλο «κανόνι» της Εθνικής πόλο, Άγγελος Βλαχόπουλος, μιλάει για όλα στο «ΦΩΣ». Ακόμα και για το πώς ένας ΠΑΟΚτσής έγινε Ολυμπιακός! 

Άγγελος Βλαχόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Μιλάω με τον πρόεδρο για να ξαναγυρίσω στον Ολυμπιακό!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Συνέντευξη είναι ό,τι ρωτήσεις. Άμα δεν ρωτάς αυτά που πρέπει, τι συνέντευξη να βγει; Ο Άγγελος Βλαχόπουλος όμως έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις. Και για την ντροπή με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις στο πόλο του Ολυμπιακού και για τον Τσιτσιπά για όσα κατά καιρούς έχει πει. Και για το πώς ένας ΠΑΟΚτσής έγινε Ολυμπιακός! Μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ της Εθνικής πόλο απέναντι στη Ρωσία, που έδωσε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και δήλωσε μετά το ματς ότι αυτήν τη νίκη την αφιερώνουν στους Έλληνες που δοκιμάζονται με τον κορονοϊό, στους Έλληνες που έχουν χάσει τις δουλειές τους και ψάχνουν φαγητό από την Εκκλησία. Στο τελευταίο ματς, εξάλλου, δεν έπαιξε, ήταν τραυματίας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 23/2/2021

Τα μάτια σου ήταν υγρά στη δήλωση μετά τον ημιτελικό.

Δεν το κατάλαβα εκείνη τη στιγμή, ήμουν φορτισμένος.

Εσύ τα τελευταία χρόνια παίζεις στο εξωτερικό, αλλά σε βλέπω από τα σόσιαλ ότι είσαι ευαισθητοποιημένος για το τι γίνεται στην Ελλάδα.

Παίζω τα τελευταία πέντε χρόνια έξω, αλλά παρακολουθώ καθημερινά τι γίνεται στη χώρα μου. Με ενδιαφέρει η ελληνική κοινωνία, όχι μόνο τα αθλητικά. Το αθλητικό κομμάτι είναι η δουλειά μας, αλλά πιο σημαντικό είναι όλο το υπόλοιπο!

Είστε μόνο αθλητές; Ή πρέπει να είστε και πρότυπα;

Όχι, δεν είμαστε μόνο αθλητές...

Υπάρχει μια άποψη από συναδέλφους μου ότι για μεγάλους αθλητές όπως ο Τσιτσιπάς δεν έχει σημασία τι λέει, πρέπει να τον κοιτάμε μόνο ως αθλητή και να τον υμνούμε. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;

Το έχω παρακολουθήσει πολύ το θέμα και τα σχόλια του κόσμου. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μπορεί να είσαι καλός αθλητής, μπορεί να είσαι μεγάλο ταλέντο και να φαίνεται πόσο έχεις δουλέψει στο αντικείμενό σου, αλλά δεν επιτρέπεται να λες τέτοια πράγματα. Δεν μου αρέσουν καθόλου οι δηλώσεις που έχει κάνει ο Τσιτσιπάς. Διαφωνώ.

Είσαι ο άνθρωπός μου.

Μπορεί να είναι από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο, αλλά είναι κι αυτό μια δουλειά. Όπως ο άλλος μπορεί να είναι μέσα στους καλύτερους λογιστές. Δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγαίνει και να λέει ότι θέλει. Και σημασία δεν έχει μόνο τι λες, αλλά και πού το λες, πότε το λες... Πρέπει να σκέφτεσαι σε τι κατάσταση είναι ο κόσμος... Πρέπει να σκέφτεσαι ότι κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα δυσκολεύονται να αγοράζουν τα απαραίτητα για να φάνε. Πρέπει να σκέφτεσαι ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και ότι από την οικονομική κρίση πολλών χρόνων περάσαμε στην πανδημία. Και πρέπει να τα σκέφτεσαι αυτά είτε είσαι 22 χρόνων είτε είσαι 32, δεν νομίζω ότι είναι θέμα ηλικίας. Γιατί δεν έγιναν μια και δυο τέτοιου είδους δηλώσεις...

Έχεις τον σεβασμό μου, μπράβο σου. Πού ήταν καλύτερα στο εξωτερικό; Στην ιταλική Ποσίλιπο, στην Έγκερ ή τώρα στην ιταλική Μπρέσια;

Πέρασα φανταστικά στην Ουγγαρία. Γενικώς έχω συνηθίσει το εξωτερικό.

Καλύτερες εγκαταστάσεις πού βρήκες; Σύγκρινέ μου τον Ολυμπιακό και την Εθνική με το εξωτερικό.

Με μεγάλη διαφορά οι προπονητικές συνθήκες είναι καλύτερες στην Ουγγαρία.

Και η Έγκερ δεν είναι μεγάλη πόλη, δεν είναι Βουδαπέστη.

Όχι, είναι μια μικρή πόλη, αλλά είχαμε 3-4 πισίνες, ξύλινη πισίνα με σάουνα μέσα, με τζακούζι, με γυμναστήριο, ολοκαίνουργια, ιατρικές εγκαταστάσεις, τα είχε όλα.

Όλα όσα δεν έχει το Παπαστράτειο. Όλα όσα δεν έχει ο Ολυμπιακός. Εδώ προπονούνται στην ανοιχτή δημοτική πισίνα στα Βοτσαλάκια στην παραλία.

Τα ξέρω, είναι ντροπή η μεταχείριση που έχει ο Ολυμπιακός στους άντρες και στις γυναίκες, ένας σύλλογος που είναι μόνιμα στα ημιτελικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που παίζει τελικούς και φέρνει ευρωπαϊκές κούπες, που δεν έχει μόνο μεγάλους πολίστες αλλά και μεγάλους κολυμβητές. Γενικώς το πόλο το αδικούν κατάφωρα.

Δεν είναι μόνο οι παίκτες και οι προπονητές, μέχρι και τον Διαθεσόπουλο είχα βγάλει που έλεγε το Παπαστράτειο «τηγάνι»! Και ότι γελάνε οι ξένοι.

Πραγματικά οι ξένοι μιλάνε άσχημα για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα, όσο και αν έχει προσπαθήσει ο κ. Διαθεσόπουλος. Είναι θέμα κράτους. Τι να πω, η Εθνική γυναικών τώρα έπρεπε να κάνει γυμναστήριο στον Άγιο Κοσμά που δεν υπήρχαν βάρη. Βλέπουμε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας να έχουν φτιαχτεί κολυμβητήρια, αλλά όχι στον Ολυμπιακό. Θα έπρεπε να παραχωρηθεί μια έκταση στον Ολυμπιακό να φτιάξει το κολυμβητήριό του και να του δοθεί μια οικονομική βοήθεια για να το χτίσει. Ο Ολυμπιακός είναι πυλώνας του πόλο και της κολύμβησης στη χώρα.

Θεσσαλονικιός είσαι.

Ναι.

Πού μεγάλωσες;

Στο Ωραιόκαστρο.

Τι ομάδα ήσουν;

ΠΑΟΚ.

Πρόσεξε τώρα. Αν δεν θέλεις την ερώτηση, δεν θα τη βάλω. Δεν θέλω να σε φέρω σε δύσκολη θέση. Η καριέρα σου στον Ολυμπιακό σε επηρέασε; Έγινες και Ολυμπιακός;

Να το βάλεις, η αλήθεια είναι: έγινα Ολυμπιακός, μου αρέσει η νοοτροπία αυτού του συλλόγου, ταυτίζομαι με όσα είναι ο Ολυμπιακός! Και σίγουρα υποστηρίζω τον Ολυμπιακό.

Στον Ολυμπιακό έγινες παικταράς νομίζω. Δεν ήρθες από τη Βουλιαγμένη παικταράς, όπως είχε έρθει η Ασημάκη από τη Βουλιαγμένη σταρ.

Στον Ολυμπιακό βελτιώθηκα πάρα πολύ. Κυρίως σε θέμα νοοτροπίας. Αυτήν τη νοοτροπία του νικητή που έχει ο Ολυμπιακός. Το να δίνεις το 100%, είτε παίζεις με την πρώτη ομάδα στην Ευρώπη είτε παίζεις με τη δέκατη. Πράγματι στον Ολυμπιακό έκανα το… μπαμ, όταν ήρθα στα 23 μου.

Γιατί σε λένε «κακό δαίμονα» των Ρώσων; Σε επηρεάζει ψυχολογικά; Είχες προαίσθημα ότι θα τους διαλύσεις πάλι;

Όχι. Προσπάθησα να συγκεντρωθώ κυρίως στην άμυνα, διότι αυτό είχαμε πει, ότι η άμυνα θα φέρει τη νίκη και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην επίθεση κάποια πράγματα μου βγαίνουν ασυναίσθητα πλέον. Στην άμυνα όμως πρέπει να έχεις μελετήσει τον αντίπαλο, από πού σουτάρει, αν κάνει μπασίματα, τα πάντα.

Τώρα πόσων χρόνων είσαι;

29 στα 30.

Θα σε δούμε στον Ολυμπιακό να κλείσεις την καριέρα σου;

Γιατί να κλείσω την καριέρα μου και να μη γυρίσω νωρίτερα! Είμαι κάθε χρόνο σε επαφή με τον πρόεδρο Μιχάλη Κουντούρη για να γυρίσω πίσω, αλλά λόγω κορονοϊού και της διακοπής των πρωταθλημάτων είπαμε να ξαναμιλήσουμε του χρόνου.

Θυμάμαι όταν σου είχε γίνει η τρελή πρόταση από τους Ιταλούς για να σε πάρουν, μετά τα… όργια που είχες κάνει με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ, είχα ρωτήσει τον Κουντούρη κατ’ ιδίαν «έχεις λεφτά για να τον κρατήσεις;». Και μου είχε απαντήσει «αρχ…. έχω». Ήταν μεγάλη η διαφορά.

Εκείνη η χρονιά ήταν αγαπημένη στην καριέρα μου. Αγγίξαμε την κορυφή της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό, παίξαμε τελικό, στον ημιτελικό είχα βάλει το γκολ της νίκης στο τελευταίο δευτερόλεπτο, Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν μια χρονιά αξέχαστη.

Ποιος παίκτης σε είχε βοηθήσει πιο πολύ στον Ολυμπιακό στην εξέλιξή σου;

Ο Πάβιτς. Ήταν το Νο 1 για όλους μας. Και ο Μανώλης Μυλωνάκης. Τους είχα ως πρότυπα. Η έλευση του Πάβιτς έκανε τη διαφορά στην ομάδα.

Περιστατικό αξέχαστο με τον κόσμο του Ολυμπιακού;

Πολλά. Το πρώτο όμως ήταν στη Βουδαπέστη που ήρθαν με πολλά πούλμαν από την Αττική, πήγαν Βελιγράδι και μετά Βουδαπέστη, μιλάμε για 1.200 άτομα που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν, εκδρομή απίστευτη για Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο!

Πώς εξηγείται το ότι ως χώρα είμαστε τόσο δυνατοί στο πόλο;

Υπάρχει μια παράδοση λόγω της σκληρής δουλειάς που γίνεται εδώ και λόγω της αγάπης που έχουμε σε αυτό το άθλημα. Έχουμε μια παράδοση από τους προηγούμενους με πολλές προκρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Φέτος ήταν πιο δύσκολο γιατί τα τέσσερα εισιτήρια έγιναν τρία, αλλά τα καταφέραμε.

Και έρχονται καλά ταλέντα από κάτω.

Ναι, η νέα γενιά που έρχεται από πίσω μας μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες!

Ποιο είναι το όνειρό σου ως αθλητή;

Ένα ολυμπιακό μετάλλιο! Δεν θεωρώ ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά, αλλά δεν είμαστε και κοντά.

Ποιον συμπαίκτη σου στην Εθνική θαυμάζεις πιο πολύ;

Είναι πολλά τα παιδιά που θαυμάζω. Έναν που θα ξεχωρίσω είναι τον Στέλιο Αργυρόπουλο.

Γιατί;

Για τη ζωή του, για τον σεβασμό και την αγάπη που έχει στο άθλημα, για τη δουλειά που ρίχνει και ανταμείβεται μέσα από την προπόνηση. Και είναι εξαιρετικό παιδί. Για εμένα -όπως σου έλεγα πιο πριν για τον Τσιτσιπά- το τι είσαι ως αθλητής έξω από τα σπορ είναι ακόμα πιο σημαντικό.