Δεν...είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τις διαφορές μιας εισήγησης στην επιτροπή δεοντολογίας και μιας απόφασης, πόσα στάδια και σκοπέλους πρέπει να περάσει  η ιστορία μας για να υποβιβασθεί ο Ολυμπιακός. Την αθώωση του ΟΦΗ από την επιτροπή εφέσεων, το εμπόδιο του CAS στους ευσεβείς πόθους και την αναμενόμενη αθώωση του Ολυμπιακού στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, μετά την αλλαγή κατάθεσης του Τάκη Φύσσα.

Δεν...είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε

Πάλι υποβιβάζεται ο Ολυμπιακός, κι αν αθροίσουμε όλα τα… γνωστά πρωτοσέλιδα εφημερίδων και sites την τελευταία δεκαετία, τότε θα έπαιζε στη Γ Πειραιά, μαζί με την Οδηγήτρια, τη Δάφνη Ταμπουρίων και τους Σαλαμινομάχους. Κι όμως είναι ακόμη στο Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί οι ευσεβείς πόθοι και οι προαναγγελίες υποβιβασμού, είναι πολύ βιαστικοί και αποσκοπούν μόνο στην επικοινωνία και τον κατευνασμό των οπαδών του ΠΑΟΚ που “βράζουν” με το -7 , εξαιτίας των αλαζονικών χειρισμών της οικογένειας Σαββίδη στην πολυιδιοκτησία με την Ξάνθη.

ΕΠΟ: Αυτή είναι ολόκληρη η εισήγηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας

“Πολύ κακό για το τίποτα” ή αν θέλετε “δεν... είναι έτσι, αφού έτσι νομίζετε” για να δανειστούμε λίγο Σαίξπηρ και να παραφράσουμε τον Πιραντέλο. Ας δούμε όμως ψύχραιμα τι είναι όλη αυτή η ιστορία, που αναμένεται να αποδειχθεί νέα πομφόλυγα, όπως και οι προηγούμενες.

Πρώτα απ όλα μιλάμε για μια εισήγηση στην επιτροπή δεοντολογίας, ούτε καν απόφαση, που δεν αποτελεί προϊόν μελέτης και έρευνας (δεν πήρε καταθέσεις, δεν ζήτησε το απόκομμα της νέας κατάθεσης Φύσσα («Εγώ δεν μίλησα καθόλου για τον Ολυμπιακό. Πήγα να πω αυτά πού μου μετέφερε ο προπονητής. Το σκορ δείχνει ότι ο Ατρόμητος το πάλεψε το παιχνίδι, μέχρι το τέλος») όπως κακώς ισχυρίζονται, αλλά μια ρουτινιάρικη εργασία μιας δικαστή, που με κλειστά τα δικαστήρια, βρήκε χρόνο να ασχοληθεί μαζί της.

Τι κρίμα, αντί να υποβιβαστεί… πάλι Champions League

Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 5 εν ενεργεία Πρωτοδίκες και δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να λάβει την απόφασή της. Η πρόεδρος εφόσον κρίνει ότι χρήζει έρευνας η εισήγηση, θα καλέσει τους “κατηγορούμενους” και τους μάρτυρες, τον Ολυμπιακό, τον Ατρόμητο, τον Φύσσα, τον Σα Πίντο να καταθέσουν τις απόψεις τους. Εκεί ο Ολυμπιακός θα επικαλεσθεί το ποινικό δικαστήριο που αποτελείται από εφέτες και την αλλαγή κατάθεσης του Φύσσα που ανασκεύασε τα πάντα και ουσιαστικά είπε “δεν είδα, δεν ξέρω”. Μπορεί ο Φύσσας να χαρακτηριστεί αναξιόπιστος, γιατί αλλάζει τις καταθέσεις του σαν τα πουκάμισα ή και να μη πάει καν στην επιτροπή δεοντολογίας , επειδή όπως τόνισε “ότι ήταν να πω, τα είπα στα ποινικά δικαστήρια”. Σε αυτή την περίπτωση η υπόθεση θα πάει στο συρτάρι.

Τα highlights του περιβόητου παιχνιδιού, Ολυμπιακός - Ατρόμητος 2-1 (vid)

Μπορεί μετά την κατάθεση του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου, αλλά και του Φύσσα, να ψηφίσει κατά της καταδίκης και η εισηγήτρια κ. Σπανού, που προφανώς δεν παρακολουθεί την ποδοσφαιρική πραγματικότητα και επικαιρότητα. Απλά πήρε ένα βούλευμα και χωρίς έρευνα αποφάσισε να εισηγηθεί υποβιβασμό, αφού έτσι προβλέπεται…

Η επιτροπή δεοντολογίας εξάλλου, που αποτελείται από πρωτοδίκες, δεν μπορεί να μη πάρει υπόψιν της την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου που αποτελείται από εφέτες. Τότε θα μιλάμε για δικαστικό πραξικόπημα. Θα περιμένει τουλάχιστον την πρωτόδικη καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση από το τριμελές, για να μην εκτεθεί.

Γιατί δεν ασχολούνται καν στον Ολυμπιακό με την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας (vid)

Αν πάλι η επιτροπή δεοντολογίας κάνει δεκτή την εισήγηση της κ. Σπανού, υπάρχει και η επιτροπή εφέσεων που αποτελείται κι αυτή από τακτικούς εφέτες δικαστές, που είναι δύσκολο να καταδικάσουν Ολυμπιακό και Ατρόμητο, επειδή ο Φύσσας είπε κάτι ατεκμηρίωτο. Ο ΟΦΗ για να μη ξεχνιόμαστε καταδικάστηκε πρωτοδίκως από την επιτροπή δεοντολογίας, αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά στην εφέσεων, για υπόθεση δωροδοκίας.

Αν το αφήγημα περάσει και αυτόν τον σκόπελο, ο Ολυμπιακός μπορεί να προφύγει στο CAS, με δικαίωμα μεγάλων αποζημιώσεων, σε περίπτωση δικαίωσης του, όπως συνέβη πρόσφατα με την περίπτωση της Φενερμπαχτσέ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σχετική ενημέρωση για την υπόθεση θα υπάρξει και προς την ΟΥΕΦΑ, όπως και ότι το καλοκαίρι του 2015. Τότε Ολυμπιακός είχε δικαιωθεί στο CAS όταν είχε γίνει έφεση από τον Παναθηναϊκό, επειδή η πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ δεν είχε τιμωρήσει τον Ολυμπιακό με προσωρινό αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Παναθηναϊκός είχε κινηθεί πειθαρχικά εναντίον του Ολυμπιακού για τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλλει ο ανακριτής Ανδρεάδης, με έρευνα για εμπλοκή του Ολυμπιακού και του ιδιοκτήτη του στην υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων. Το CAS όμως δεν δικάζει με βάση τις έρευνες και τα βουλεύματα, αλλα με αποφάσεις δικαστηρίων, όπως την αναμενόμενη αθωωτική του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, μετά την αλλαγή κατάθεσης του Φύσσα.

Η Κυβέρνηση πάντως δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει με νόμο όπως συνέβη στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης για να τροποποιήσει ποινές εφόσον αυτές επιβληθούν, ή αθωώσεις, διότι αυτή η περίπτωση προέκυψε από εισήγηση κρατικού φορέα όπως είναι η ΕΕΑ. Εκεί η εισήγηση ήταν δεσμευτική και ας μη ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ καταδικάστηκε από 3 δικαστήρια, ενώ στην περίπτωση του Ολυμπιακού μιλάμε απλά για μια εισήγηση…

Να σημειώσουμε τέλος ότι η υπόθεση του ματς Ολυμπιακός-Ατρόμητος είναι piece of cake, σε σχέση με αυτή του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια, όπου αθωώθηκε πανηγυρικά η Βέροια. Τώρα υπάρχει ένα «μύθευμα» του Φύσσα, που ανέκρουσε πρύμνα όταν βρέθηκε στο δικαστήριο, ενώ τότε υπήρχαν καταγγελίες ποδοσφαιριστών της Βέροιας.