O «Ολλανδός» Τσιμίκας

Ο Χρήστος Μεγγλίδης γράφει για το background μιας συνέντευξης που έγινε συζήτηση χωρίς επιχειρήματα από τη μεριά του. Δυστυχώς...

 

O «Ολλανδός» Τσιμίκας

Στο σημερινό φύλλο του «ΦΩΤΟΣ» έχει δημοσιευτεί μία συνέντευξη παράγοντα της Βίλεμ, σχετικά με την φετινή παρουσία του Κώστα Τσιμίκα στην ολλανδική ομάδα, με αφορμή την ανακοίνωση διά στόματος Πέδρο Μαρτίνς για την επιστροφή του 22χρονου μπακ στον Ολυμπιακό.

Ο εκπρόσωπος της Βίλεμ μίλησε φυσικά με τα καλύτερα λόγια για τον «ερυθρόλευκο» ποδοσφαιριστή και την συνεισφορά του στην επιτυχημένη προσπάθεια του ολλανδικού συλλόγου να αποφύγει τον υποβιβασμό, κάτι που άλλωστε αποτελούσε στόχο του από την έναρξη της σεζόν.

Η συνέντευξη «ξέφυγε» σε κάποια στιγμή και έγινε κουβέντα, όταν ρώτησα τον κ. Γιάνσεν αν πιστεύει ότι η πρόοδος του Τσιμίκα και οι εμπειρίες που απέκτησε θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει σε υψηλότερο επίπεδο, διεκδικώντας θέση στον Ολυμπιακό που κάνει πρωταθλητισμό και που παίζει κάθε χρόνο στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Με ευγένεια και δίχως να προσβληθεί για τη σύγκριση με τη δική του ομάδα, ο Ολλανδός παράγοντας άρχισε αυτός τις ερωτήσεις. Και ήταν καλά ενημερωμένος. «Βεβαίως ο Ολυμπιακός είναι μεγαλύτερο μέγεθος από την Βίλεμ, δεν υπάρχει αντίρρηση. Σίγουρα είναι διαφορετικό να κυνηγάς το πρωτάθλημα από το να μάχεσαι για τον υποβιβασμό. Όπως και να παίζεις στους ομίλους της Ευρώπης. Αν και απ' όσο ξέρω΄ο Ολυμπιακός δεν τα πήγε καλά στο πρωτάθλημα φέτος και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ, έχει προκριματικά».

Έως εδώ ήταν εύκολο. «Ναι, αλλά λογικά θα είναι μία παρένθεση, όπως έχει συμβεί κι άλλες φορές. Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του στους ομίλους και σίγουρα θα είναι ξανά έτοιμος ώστε να προσπαθήσει να ξεπεράσει τους εγχώριους ανταγωνιστές του και να πάρει ξανά τον τίτλο».

Ο Ολλανδός είχε και συνέχεια, δυστυχώς «στρίμωγμα στον τοίχο». «Δεν είναι, όμως, ίδιο το επίπεδο του ολλανδικού πρωταθλήματος με αυτό του ελληνικού. Μάθαμε κι εδώ όσα συνέβησαν στα γήπεδά σας φέτος, αλλά πέραν αυτών, η αλήθεια είναι πως το δικό μας πρωτάθλημα είναι σαφώς πιο δυνατό. Από τη στιγμή που ο Τσιμίκας τα κατάφερε να σταθεί περίφημα στην Ολλανδία, δεν βλέπω το λόγο να έχει πρόβλημα στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Το ευχάριστο της παραδοχής για το δίκαιο του Ολλανδού παράγοντα είναι ότι πράγματι ο Τσιμίκας έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού και οι Πειραιώτες θα κερδίσουν έναν δικό τους ποδοσφαιριστή σε πλήρη ετοιμότητα. Το...δυσάρεστο είναι ότι πράγματι το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πλέον χαμηλό, τόσο στις διεθνείς βαθμολογίες, όσο και στις σκέψεις των ανθρώπων του ποδοσφαίρου στο εξωτερικό. Ακόμη και στην Ολλανδία, εκεί όπου η Εθνική τους ομάδα είναι σε πολυετή πτώση και στο πρωτάθλημα παραμένει μια τετράδα ομάδων (Αϊντχόφεν, Άγιαξ, Άλκμααρ, Φέγενορντ) πολύ πάνω από τις υπόλοιπες.