Αποκαλυπτικός Γιάννης Πετράκης για το πρόβλημα του Κούτρη και την... ανάσταση του

Αποκλειστικές δηλώσεις του Γιάννη Πετράκη στο «ΦΩΣ των Σπόρ» για τον Λεονάρντο Κούτρη.

Αποκαλυπτικός Γιάννης Πετράκης για το πρόβλημα του Κούτρη και την... ανάσταση του

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Γιάννης Πετράκης είναι ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» του Κούτρη, φαντάστηκα ότι μπορεί να είχαν μιλήσει όταν ο Κούτρης έμεινε εκτός ευρωπαϊκής λίστας του Ολυμπιακού, το έψαξα. Είναι αποκαλυπτικός και διδακτικός, πώς πρέπει να σκέφτονται σε αυτήν την ηλικία οι παίκτες. Έδωσε τις σωστές συμβουλές στο παιδί, με εκτίμηση στον Μαρτίνς, είδαμε λοιπόν έναν Κούτρη απέναντι στον Βόλο καταπληκτικό! Στο χέρι του είναι, η καριέρα του καθενός είναι στα χέρια του. Διαβάστε και την ανάλυση του καλού προπονητή για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, και την Τότεναμ.

Γίνε σαν τον Λεονάρντο

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/9/2019

Μιλήσατε τον προηγούμενο καιρό με τον Κούτρη; Ξέρω τη σχέση που έχετε, έχει εκφραστεί κι εκείνος δημόσια για εσάς στο παρελθόν.

Είναι επιλογή μου να έχω επαφή με ορισμένα παιδιά που πέρασαν από τα χέρια μου, δεν είναι η μόνη φορά που μίλησα με τον Λεονάρντο. Έβλεπα ότι δεν ήταν καλά ψυχολογικά, είχα δει το πρόσωπό του από την κάμερα σε ένα ματς του Ολυμπιακού που ήταν εκτός ομάδας και τον πήρα τηλέφωνο.

Πότε;

Λίγο πριν πάει ο Ολυμπιακός στη Ρωσία να παίξει τη ρεβάνς.

Τι του είπατε και τι σας είπε;

Ο Λεονάρντο έβλεπε μπροστά του μόνο τα πράγματα που τον έφερναν σε δύσκολη θέση και τον στεναχωρούσαν...

Δηλαδή;

Ότι δεν παίζει, ότι έχασε τη θέση του στην Εθνική, ότι ο Τσιμίκας πάει πολύ καλά, ότι δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα για τον ίδιο... Για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο πρέπει να του δώσεις να καταλάβει ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, πρέπει να βλέπει στον εαυτό του τη λύση και όχι να μεταφέρει τις ευθύνες αλλού... Αυτό όμως το κάνουν σπάνια οι άνθρωποι, χάνουν τον έλεγχο, και μεταφέρουν την ευθύνη αλλού. Τον ρώτησα «ποιος προπονητής σε έβαζε να παίζεις στον Ολυμπιακό; Ο Μαρτίνς, ο ίδιος προπονητής που έχεις και τώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε πίστευε. Άρα κάτι δεν κάνεις καλά. Και θα σου πω τι δεν κάνεις καλά».

Πείτε όσα του είπατε.

Του είπα «επιθετικά είσαι σπουδαίος αλλά έχεις κάποιες αδυναμίες στο αμυντικό κομμάτι. Μόνο εσύ μπορείς να βάλεις στόχο να δουλεύεις κάθε μέρα για να βελτιωθείς. Όταν είσαι στον Ολυμπιακό, και σε κάθε μεγάλη ομάδα, είναι κανόνας ότι θα έχεις κι άλλο καλό παίκτη να ανταγωνιστείς στη θέση σου. Πρέπει να είσαι καλά ψυχολογικά. Αν είσαι... σκουντούφλης και είσαι άσχημα ψυχολογικά, δεν μπορείς να αποδώσεις. Πρέπει να δεις τις αδυναμίες σου και να χαίρεσαι που έχεις τόσο καλό παίκτη να ανταγωνιστείς σαν τον Τσιμίκα ο οποίος έχει βελτιωθεί και είναι καλύτερος από εσένα αμυντικά, ενώ εσύ είσαι καλύτερος από εκείνον επιθετικά. Αυτό που έχεις εσύ δεν φτιάχνεται εύκολα από άλλους στη θέση σου, ενώ αυτό που έχει εκείνος μπορείς να το φτιάξεις πιο εύκολα».

Πού θέλει βελτίωση;

Θέλει πιο σωστές τοποθετήσεις, να μην παίζει παρορμητική άμυνα, να έχει πιο καλή συνεργασία με τον παίκτη της πλευράς του μπροστά, προσοχή επίσης στη διαγώνια κάλυψη όταν έρχεται η μπάλα από την άλλη πλευρά. Του τα είπα. Επειδή είναι φύσει επιθετικός παίκτης, παρασυρόταν. Πρώτα όμως έπρεπε να δει την κατάσταση με άλλο μάτι και να βρει την ισορροπία του ψυχολογικά.

Κάνατε μεγάλη συζήτηση.

Ναι. Του είπα επίσης «βάλε στο μυαλό σου πού ήσουν πριν λίγο καιρό, στα Γιάννενα και στον Εργοτέλη. Και τώρα είσαι σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, πληρώνεσαι καλά, η μισή Ελλάδα θα ήθελε να είναι στη θέση τη δική σου! Πρέπει να αποδεχτείς ότι έχεις δίπλα σου ένα παιδί που ίσως δουλεύει πιο πολύ από εσένα. Να το δεις ως κίνητρο που θα σε κάνει να δουλεύεις κάθε μέρα πιο πολύ, να μην πηγαίνει ούτε μία μέρα χαμένη στην προπόνηση, ώστε να γίνεις αυτός που πιστεύω ότι μπορείς να γίνεις και πρέπει να γίνεις».

Εξαιρετικά. Πείτε μου τώρα για το ματς με την Τότεναμ κάποιες παρατηρήσεις με το δικό σας προπονητικό μάτι.

Καταρχήν εύχομαι καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό που εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ματς είναι πολύ δύσκολο, η Τότεναμ βγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, και πέρσι έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ατού της είναι ότι έχει τον ίδιο προπονητή για πολύ καιρό. Είναι το φαβορί στο ματς αλλά έχουμε δει πολλές φορές τα φαβορί να λυγίζουν στο Καραϊσκάκη- και γενικώς στο ποδόσφαιρο να γίνονται ανατροπές. Πρέπει η συγκέντρωση των παικτών του Ολυμπιακού να είναι στο 100% κάθε δευτερόλεπτο διότι η Τότεναμ έχει μπροστά παίκτες που έχουν ένα χαρακτηριστικό: Αν βρουν μια ευκαιρία, σε σκοτώνουν. Δεν είναι «φλύαρη» ομάδα. Μεταφέρει τη μπάλα στην επίθεση γρήγορα και σε σκοτώνει εύκολα αν βρει την ευκαιρία. Σε κάθε ματς βάζουν γκολ. Ο Ποσετίνο είναι πολύ ρεαλιστής ως προπονητής. Και αλλάζει σχηματισμό ανάλογα με τον αντίπαλο.

Αδυναμίες της Τότεναμ;

Όπως σε κάθε ματς βάζει γκολ- και πολλά γκολ- εκτός από ένα, έτσι και σε κάθε ματς σχεδόν δέχεται γκολ. Έχει αδυναμίες στο αμυντικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός με την ποιότητα των παικτών που έχει μπροστά, πιστεύω ότι μπορεί να βρει ένα γκολ.

Στον ΠΑΟΚ έχει στοιχίσει η φυγή του Λουτσέσκου; Εγώ το είχα σίγουρο ότι θα στοίχιζε.

Ναι βεβαίως. Όταν υπάρχει ένας προπονητής 2 χρόνια που έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες μαζί του ο ΠΑΟΚ και έχει βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, στοιχίζει η απώλειά του. Ο Λουτσέσκου είχε βάλει αρχές στον ΠΑΟΚ, δεν έτρωγε γκολ εύκολα, υπήρχε ισορροπία στα αποδυτήρια, όλοι ήταν καλά και αυτό φαινόταν. Μπροστά είχε παίκτες με ποιότητα που αξιοποιούσαν το μηδέν στην άμυνα. Η ισορροπία αυτή χάθηκε, νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλο πρόβλημα στο ότι έχει χάσει την ταυτότητά του. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει να κάνει ο νέος προπονητής. Αν το βρει, θα γίνει πάλι πολύ ανταγωνιστικός ο ΠΑΟΚ διότι έχει τις προυποθέσεις, έχει το υλικό. Όμως δεν είναι τυχαίο για εμένα ότι σε κάθε ματς τρώει γκολ.

Ο Παναθηναϊκός έχει τόσο κακό υλικό ή υπάρχει και ευθύνη προπονητική; Δύσκολα βέβαια να ρίξετε ευθύνη για συνάδελφο, αλλά πείτε μου μια γνώμη.

Δεν θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός έχει κακό υλικό. Αντιθέτως θεωρώ ότι με εξαίρεση ορισμένες θέσεις στις οποίες έχει αδυναμία, έχει καλό υλικό.

Ποιες θέσεις;

Χρειάζεται βάθος στον άξονα, καθώς και θα ήθελε για εμένα άλλο ένα πλάγιο μπακ της ποιότητας του Ινσούα και του Γιόχανσον, να μπορεί να βοηθήσει δεξιά και αριστερά. Ο Παναθηναϊκός έδειξε πολύ καλά στοιχεία στα φιλικά. Αυτό δημιούργησε υπεραισιοδοξία και εφησυχασμό. Η κακή αρχή στο πρωτάθλημα τούς έφερε μεγάλη πίεση έπειτα από την υπεραισιοδοξία διότι ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος και έχει απαιτήσεις.

Η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;

Θεωρώ ότι αυτή η ΑΕΚ μετά την αλλαγή του προπονητή, μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα επί ίσοις όροις με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Μεοσεπιθετικά έχει πολύ καλούς παίκτες.

Πώς βλέπετε τον φετινό Ολυμπιακό;

Το μεγαλύτερο ατού του Ολυμπιακού για εμένα είναι ότι δεν άλλαξε τον προπονητή του. Αυτό είναι σημάδι ωρίμανσης από τον μεγαλομέτοχο, διότι πέρσι ο Ολυμπιακός με αυτόν τον προπονητή βγήκε νωρίς εκτός όλων των στόχων. Και όμως δεν άλλαξε τον προπονητή- και καλά έκανε κατά τη γνώμη μου διότι εκτιμώ τον Μαρτίνς και ως προπονητή και ως άνθρωπο. Ο Ολυμπιακός έχει γίνει ισορροπημένη ομάδα. Δεν τρώει γκολ, και από εκεί πρέπει να ξεκινάει κάθε ομάδα. Κλειδί θεωρώ δύο παίκτες, τον Σεμέντο και τον Μπουχαλάκη!

Εντάξει ο Σεμέντο, αλλά και ο Μπουχαλάκης;

Ναι. Μαζί με την άνοδο του Τσιμίκα, και χάρη στην προσωπικότητα του Σεμέντο και τον Σα βέβαια, ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει γερή άμυνα, αλλά χάρη στον Μπουχαλάκη και στον Σεμέντο δεν αρκείται μόνο στο να κόβει, αλλά και να δίνει συνέχεια στην επιθετική εξέλιξη της ομάδας.