Έλεγχος προετοιμασίας: Η δικαιοσύνη του Μαρτίνς, η έκπληξη Αβραάμ και το αήττητο

Ο απολογισμός των 8 φιλικών προετοιμασίας του Ολυμπιακού ενόψει της συμμετοχής του στα προκριματικά του Champions League.

Έλεγχος προετοιμασίας: Η δικαιοσύνη του Μαρτίνς, η έκπληξη Αβραάμ και το αήττητο

Το φιλικό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν το τελευταίο για τον Ολυμπιακό στη φετινή προετοιμασία του. Το 8ο για τους Πειραιώτες μέσα σε σχεδόν ένα μήνα, από την πρεμιέρα στο Ρέντη με την Βιτορούλ μέχρι την προχτεσινή πρόβα τζενεράλε ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με την Βικτόρια Πλζεν για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά βέβαια και για την συνέχεια των θερινών προκριματικών δοκιμασιών με στόχο τη συμμετοχή στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, όπως και γενικότερα για μια σεζόν στην οποία οι στόχοι είναι μεγάλοι τόσο για την κατάκτηση των τίτλων και των διακρίσεων, όσο και για την ποιοτική βελτίωση του ποδοσφαίρου που προσφέρει η ομάδα στο κοινό της.

Η φετινή προετοιμασία στιγματίστηκε σίγουρα από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του αρχηγού της ομάδας, του Κώστα Φορτούνη, στο τελευταίο παιχνίδι στο εξωτερικό, εναντίον του Αμβούργου. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ομάδα, το οποίο θα προσπαθήσει να ξεπεράσει είτε εκ των έσω (με τον Βαλμπουενά να δείχνει ήδη ότι μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε ρόλο πλέι μέικερ) είτε με κάποια μεταγραφική κίνηση στη διάρκεια του καλοκαιριού. Και σίγουρα προκάλεσε μία αναστάτωση σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά πλάνα στα οποία ήταν μαθημένος επί χρόνια ο Ολυμπιακός, να βασίζει δηλαδή το δημιουργικό παιχνίδι του στον διεθνή άσο. Λιγότερο σοβαρός, αλλά σημαντικός για την εποχή και για την ανάγκη ενός στόπερ επιπέδου (λόγω και της απουσίας των Μεριά, Σισέ στο Κόπα Άφρικα) ήταν και ο τραυματισμός του Γιάγκος Βούκοβιτς, καθώς ο Μαρτίνς έδειχνε από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ότι υπολόγιζε στον Σέρβο για τα πρώτα προκριματικά, έστω κι αν το μέλλον του στην ομάδα ήταν και παραμένει αβέβαιο για τη συνέχεια.

Η έκπληξη Αβραάμ, η «σταθερά» Γκιγιέρμε»

Ο Πορτογάλος τεχνικός επέμεινε και πέτυχε την απόκτηση του Ρούμπεν Σεμέδο που δείχνει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στο κέντρο της άμυνας, αλλά σίγουρα η παρουσία του Αβραάμ Παπαδόπουλου είναι εκείνη που δίνει τη δυνατότητα αμυντικής ασφάλειας ενόψει των πρώτων προκριματικών.

Ο πολύπειρος Έλληνας στόπερ είναι ο ένας από τους δύο ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν είτε από την αρχή είτε ως αλλαγή και στα οκτώ φιλικά που έδωσε η ομάδα επί ελληνικού, πολωνικού και αυστριακού εδάφους. Μάλιστα ο Αβραάμ είναι ο μοναδικός που χρησιμοποιήθηκε σε τρεις από αυτούς τους αγώνες σε ολόκληρη τη διάρκεια του 90λεπτου, κάτι που δε συνέβη με κανέναν άλλο συμπαίκτη του στη διάρκεια της προετοιμασίας. Να παίξει, δηλαδή, από την αρχή έως το τέλος σε τόσους αγώνες.

Ο άλλος παίκτης που αγωνίστηκε και στις οκτώ αναμετρήσεις ήταν ο Γκιγιέρμε, ένας ποδοσφαιριστής που πέρυσι άργησε να μπει στους ρυθμούς της ομάδας, αλλά φέτος είναι από την αρχή πλήρως διαθέσιμος και απολύτως καθοριστικός.

Το αήττητο και ο Γκερέρο

Ίσως για πρώτη φορά ή, τέλος πάντων, μία από τις πολύ σπάνιες στην ιστορία των προετοιμασιών του Ολυμπιακού, η πειραϊκή ομάδα κατάφερε να ολοκληρώσει αήττητη τη διαδικασία αυτών των φιλικών αγώνων. Με τρεις νίκες και πέντε ισοπαλίες, βέβαια, αλλά δίχως καμία ήττα κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάμε ότι στην περσινή περίοδο ο Ολυμπιακός γνώρισε βαριές ήττες από Αϊντχόφεν και Γκενκ, ενώ φέτος μπορεί να μην έπαιξε με τόσο πολύ δυνατές ομάδες, αλλά ας μην παραβλέπουμε ότι η Ντιναμό Κιέβου τον απέκλεισε πρόσφατα από το Γιουρόπα Λιγκ και είναι ήδη στα πλέι οφ του προσεχούς Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Χάποελ Μπερ Σεβά τον είχε βγάλει πριν από μερικά χρόνια εκτός Ευρώπης. Ενώ το Αμβούργο και η Νότιγχαμ προέρχονται από σημαντικές ποδοσφαιρικές χώρες. Όπως και ότι οι πολωνικές ομάδες που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός είναι από τις καλύτερες του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία για την ψυχολογία και τη νοοτροπία της ομάδας του Πειραιά ότι δεν έχασε σε κάποιο φιλικό. Είναι ένα ζήτημα ότι στις περισσότερες ισοπαλίες προηγήθηκε, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει έως το τέλος το προβάδισμα, όπως και ένα άλλο ότι στα ματς με την Γιαγκελόνια και τη Νότιγχαμ είχε απίστευτη αποτελεσματικότητα, στοιχείο που έλειπε από την ομάδα την περασμένη σεζόν.
Πρώτος σκόρερ σε αυτά τα φιλικά ήταν, όπως και πέρυσι, ο Μιγκέλ Γκερέρο. Ο Ισπανός άσος σημείωσε τα 6 από τα 17 τέρματα της ομάδας, ενώ δεν υπήρξε άλλος συμπαίκτης του που να έβαλε περισσότερα από ένα τέρματα. Στο αμυντικό κομμάτι, η ομάδα δέχτηκε 7 γκολ, περίπου μοιρασμένα για τους τερματοφύλακες που χρησιμοποιήθηκαν από τον Μαρτίνς.

Οι 36 παίκτες και ο δίκαιος Πορτογάλος

Ο αριθμός των παικτών που έπαιξαν στα 8 αυτά φιλικά είναι σίγουρα μεγάλος, καθώς συμμετείχαν στην προετοιμασία και αρκετοί ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες ώστε να αποκτήσουν ξεχωριστές εμπειρίες για τη συνέχεια.

Ο Πέδρο Μαρτίνς επιχείρησε και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε να μοιράσει όσο ήταν δυνατό το χρόνο συμμετοχής και να δώσει ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες του ώστε να δείξουν πράγματα. Στα πρώτα ματς δεν είχε τους διεθνείς, ενώ από ένα σημείο και μετά περιόριζε σταδιακά τις επιλογές και έφτανε σε κάποια πιο βασικά πρόσωπα.

Από τους γκολκίπερ ο Σα και ο Τζολάκης αγωνίστηκαν σε 5 ματς, ο Σιαμπάνης σε 2 και ο Στουρνάρας σε 1.

Από τα μπακ ο Τοροσίδης και ο Τσιμίκας σε 7, ο Κούτρης σε 5, ο Ομάρ σε 4, ο Γιάννης Μασούρας και ο Μαρτίνης σε 3, ενώ ο Ιγκόρ Σίλβα μόνο στο πρώτο.
Σε ό,τι αφορά τους στόπερ: Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος σε 8 αγώνες, ο Μπα σε 7, ο Σεμέδο σε 6 και ο Βούκοβιτς που χτύπησε σε 3.

Στη μεσαία γραμμή ο Μαρτίνς έβαλε: 8 φορές τον Γκιγιέρμε, 6 τον Σουρλή που έπαιξε περισσότερο από τους μικρούς, 5 τον Ανδρούτσο και τον Μπουχαλάκη και από μία τον Καμαρά που γύρισε πρόσφατα από το Κόπα Άφρικα και τον Ξενιτίδη στην αρχή (είχε τραυματισμό).

Πιο μπροστά σε κεντρικό ρόλο ή στα άκρα: Ο Βαλμπουενά σε 7 αγώνες, ο Μπρούνο και ο Γιώργος Μασούρας σε 6, ο σούπερ άτυχος Φορτούνης και ο Ραντζέλοβιτς σε 5, μία φορά για λίγο ο Σουντανί και στην αρχή ο νεαρός Μαρίνος.

Και στην κορυφή της επίθεσης: Σε 7 αγώνες ο Γκερέρο, σε 6 ο Ντουρμισάι και ο Σολδάνο, σε 3 ο Κάιπερς και σε μία ο Ελ Αραμπί που αποκτήθηκε πρόσφατα και οι Μάνος, Βοΐλης στο ξεκίνημα (ο πρώτος πήγε δανεικός στον ΟΦΗ).


Τα φιλικά με μια ματιά

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΒΙΤΟΡΟΥΛ 3-2 (28΄Μάνος, 30΄Ποντένσε, 59΄Γκιγιέρμε)
Τζολάκης (80΄Στουρνάρας), Γιάννης Μασούρας (46΄Ιγκόρ Σίλβα), Παπαδόπουλος (46΄Μπα), Βούκοβιτς (46΄Τοροσίδης), Μαρτίνης (46΄Τσιμίκας), Ξενιτίδης (46΄Γκιγιέρμε), Ανδρούτσος (46΄Σουρλής), Μαρίνος (46΄Μπρούνο), Βοΐλης (46΄Ποντένσε), Σολδάνο (46΄Γκερέρο), Μάνος (46΄Κάιπερς)

2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΟΓΚΟΝ 1-1 (85΄Γιάννης Μασούρας)
Τζολάκης, Γιάννης Μασούρας, Παπαδόπουλος (46΄Βούκοβιτς), Μπα (46΄Τοροσίδης), Τσιμίκας (46΄Μαρτίνης), Ανδρούτσος, Γκιγιέρμε (67΄Σουρλής), Μπρούνο, Βαλμπουενά (46΄Γκερέρο), Κάιπερς (46΄Ποντένσε), Σολδάνο (46΄Ντουρμισάι)

3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΧΑΠΟΕΛ ΜΠΕΡ ΣΕΒΑ 2-2 (28΄Ντουρμισάι, 90΄Βαλμπουενά πεν.)
Σα, Ελαμπντελαουί (68 Ανδρούτσος), Βούκοβιτς (73΄Σεμέδο), Μπα (46΄Παπαδόπουλος), Κούτρης (46΄Τσιμίκας), Τοροσίδης (46΄Γκιγιέρμε), Γιώργος Μασούρας (61΄Γκερέρο), Σουρλής (77΄Μπρούνο), Φορτούνης (61΄Ραντζέλοβιτς), Ποντένσε (44΄Βαλμπουενά), Ντουρμισάι (61΄Σολδάνο)

4. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΛΕΧΙΑ ΓΚΤΑΝΣΚ 1-1 (90+3΄Γκερέρο)
Σα (67΄Σιαμπάνης), Ελαμπντελαουί (65΄Τοροσίδης), Σεμέδο (65΄Παπαδόπουλος), Βούκοβιτς (35΄Μπα), Τσιμίκας (64΄Κούτρης), Γκιγιέρμε (65΄Σουρλής), Μπουχαλάκης (65΄Ανδρούτσος), Μπρούνο (65΄Γιώργος Μασούρας), Φορτούνης (65΄Γκερέρο), Ποντένσε (65΄Σολδάνο), Ντουρμισάι (51΄Βαλμπουενά)

5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΓΙΑΓΚΕΛΟΝΙΑ 5-0 (11΄Μπα, 31΄,45΄, 57΄Γκερέρο, 77΄Φορτούνης)
Σα (61΄Τζολάκης), Τοροσίδης (61΄Ελαμπντελαουί), Παπαδόπουλος, Μπα (61΄Σεμέδο), Κούτρης (61΄Μαρτίνης), Ανδρούτσος (61΄Γκιγιέρμε), Σουρλής (61΄Μπουχαλάκης), Βαλμπουενά (61΄Ποντένσε), Γιώργος Μασούρας (61΄Ραντζέλοβιτς), Γκερέρο (61΄Φορτούνης), Σολδάνο (61΄Ντουρμισάι)

6. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ 1-1 (5΄Μπουχαλάκης)
Σα, Τοροσίδης, Σεμέδο (46΄Παπαδόπουλος), Μπα, Κούτρης (82΄Τσιμίκας), Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Μπρούνο, Γιώργος Μασούρας (65΄Ραντζέλοβιτς), Βαλμπουενά (65΄Φορτούνης), Γκερέρο

7. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΜΒΟΥΡΓΟ 1-1 (80΄Σεμέδο)
Τζολάκης (64΄Σιαμπάνης), Γιάννης Μασούρας, Παπαδόπουλος, Σεμέδο, Τσιμίκας, Σουρλής (79΄Γκιγιέρμε), Ανδρούτσος (79΄Μπουχαλάκης), Ραντζέλοβιτς (79΄Σουντανί), Φορτούνης (66΄Βαλμπουενά), Ντουρμισάι (76΄Γιώργος Μασούρας), Σολδάνο (85΄Κάιπερς).

8. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΝΟΤΙΓΧΑΜ 3-0 (3΄Γιώργος Μασούρας, 7΄, 32΄Γκερέρο)
Σα (84΄Τζολάκης), Ελαμπντελαουί (72΄Τοροσίδης), Σεμέδο (72΄Μπα), Παπαδόπουλος, Τσιμίκας (78΄Κούτρης) , Γκιγιέρμε (81΄Ντουρμισάι), Μπουχαλάκης (46΄Καμαρά), Ποντένσε, Βαλμπουενά (78΄Ραντζέλοβιτς), Γιώργος Μασούρας (68΄Μπρούνο)– Γκερέρο (68΄Ελ Αραμπί)