Παναθηναϊκός: Δεν ήταν φίλαθλοι, αλλά μπαχαλάκηδες - Αντικανονική η διακοπή αγώνα

Ποια ήταν η υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, με αφορμή τα επεισόδια που προκάλεσαν τη διακοπή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός: Δεν ήταν φίλαθλοι, αλλά μπαχαλάκηδες - Αντικανονική η διακοπή αγώνα

Ο δικηγόρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αλκης Παπαντωνίου, ανέφερε ενώπιον των δικαστών της Πειθαρχικής Επιτροπής της Superleague ότι αυτοί που συνεπλάκησαν με την Αστυνομία "δεν είναι φίλαθλοι, αλλά μπαχαλάκηδες". Ενώ για την διακοπή του αγώνα, υποστήριξε ότι ήταν αντικανονική, καθώς ο διαιτητής δεν εφάρμοσε ό,τι προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο".

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με αφαίρεση τριών (3) βαθμών για τα επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και με αφαίρεση τριών βαθμών για την οριστική διακοπή του αγώνα.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

"Με τον Ολυμπιακό έλαβαν χώρα περιστατικά βίας που δεν τιμούν το ποδόσφαιρο και τα καταδικάσαμε άμεσα. Θεωρούμε ότι δεν είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη, αλλά υπάρχει η αντικειμενική ευθύνη. Βλέπουμε το κατηγορητήριο. Έχουμε την παράβαση αφής πυρσών, ζητάμε την επιείκεια σας. Άναψαν σε τρία χρονικά σημεία, έχει ευθύνη και η Αστυνομία που ελέγχει τους θεατές. Έπεσαν κάποιες κροτίδες στην τάφρο και θα εξηγήσουμε πώς συνέβη. Καμία δεν είχε επίδραση στο αθλητικό γεγονός και δεν κινδύνευσε κάποιος.

Έγινε αυτό και με τρόπο που δεν τιμά επ ουδενί το αθλητικό γεγονός και την ομάδας. Θέλουμε να σημειώσουμε κάποια προφανή σφάλματα στη διαχείριση του αγώνα από την Αστυνομία, που θα τα επιβεβαιώσει και ο Ολυμπιακός.

Είχε συμφωνηθεί από εμάς και τον Ολυμπιακό ότι έπρεπε να υπάρχουν διμοιρίες πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού και στο κόρνερ. Από παράλειψη δεν έγινε. Το ΟΑΚΑ είναι ένα δύσκολο Στάδιο στη διαχείριση και μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός το έφερε σε πέρας. Η Αστυνομία πρωτίστως έπρεπε να διαχειριστεί κάποια γεγονότα καλύτερα, προφανώς με τη δική μας βοήθεια.

Για τα επεισόδια στο 59ο λεπτό, υπάρχει μία ομάδα ατόμων που βγήκαν για να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Το έχουμε δει και σε άλλα ματς. Αυτοί δεν είναι φίλαθλοι, αλλά έρχονται για να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς. Είναι μπαχαλάκηδες. Στο 4' από τον υπεύθυνο αγώνων, Σπύρο Βλάχο συγκρατήθηκαν και απωθήθηκαν, το ίδιο συνέβη από τον υπεύθυνο ασφαλείας, τον κύριο Κασκάνη.

Υπήρξε ασφαλής μετακίνηση 3.000 οπαδών με τη βοήθεια των σεκιούριτι, όταν υπήρξε ανάγκη από τη ρίψη δακρυγόνων. Το γήπεδο εκκενώθηκε, παρότι δεν το ζήτησε ο διαιτητής. Είναι η πρώτη φορά φέτος που είχαμε τέτοιο παράπτωμα. Αποδεχόμαστε την εισβολή και τα επεισόδια, αλλά ζητάμε ελαφρυντικά".

Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

"Στο 59ο λεπτό μια ομάδα οπαδών βγήκε και συγκρούστηκε με την Αστυνομία, που έκανε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Εμείς μεταφέραμε 3.000 κόσμο στη θύρα 29, χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Περι τα 15 άτομα πήγαν προς άλλη κατεύθυνση, τους συγκράτησαν εκτός αγωνιστικού χώρου, πίσω από τις πινακίδες.

Ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι στις 20:45, αποσύρθηκαν όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Οι κερκίδες άδειασαν με πρωτοβουλία των ανθρώπων μας για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Οι θύρες που έγιναν τα επεισόδια είχαν εκκενωθεί πλήρως και μετά είχαμε τις συσκέψεις.

Ο διαιτητής ρώτησε την αστυνομία εάν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα και αυτή απάντησε ότι μπορεί ανεπιφύλακτα. Ακούμε από την τηλεοπτική μετάδοση ότι όλα έχουν καθαρίσει, οι κερκίδες, η ατμόσφαιρα, ότι έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα. Είναι 33 λεπτά μετά τη διακοπή.

Στις 21:18 ξαναβγαίνει ο διαιτητής, ελέγχει τα δίχτυα και υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι θα το συνεχίσει. Αλλά τελικά το διέκοψε. Θεωρούμε ότι η διακοπή είναι 33 λεπτά και όχι 40 που γράφει ο διαιτητής. Ο διαιτητής ανέφερε ότι στις εξέδρες υπήρχαν φίλαθλοι που κατέβαιναν τα σκαλιά και αποδοκίμαζαν και ότι υπήρχε οσμή χημικών. Υπήρχαν 200 οπαδοί περίπου και οι θύρες δεν είχαν κλείσει.

Το άρθρο 15 το έχουμε διαβάσει όλοι. Θεωρούμε ότι το άρθρο ορίζει επακριβώς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την προσωρινή διακοπή. Οι αγώνες αν είναι δυνατό, πρέπει να εξαντλούνται τα περιθώρια για να τελειώνουν μέσα στο γήπεδο.

Όταν ο διαιτητής αποφασίζει την προσωρινή διακοπή, οφείλει να εφαρμόσει το άρθρο που ισχύει στο ελληνικό δίκαιο. Αυτό μας δίνει δικαίωμα ένστασης κακής εφαρμογής του κανονισμού και αντικανονικής διακοπής. Ο διαιτητής είχε δικαίωμα να το διακόψει, αλλά δεν το έκανε. Εφάρμοσε την προσωρινή διακοπή, αλλά δεν εφάρμοσε το άρθρο".