Για το όνομά σου, την ιστορία...

Νίκη ψυχολογίας, νίκη γοήτρου, τα «πρέπει» και τα «θέλω» του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ. Το χρέος των «ερυθρολεύκων».

Για το όνομά σου, την ιστορία...

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ (17/2, 19:30), σε ένα παιχνίδι πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Ένα παιχνίδι που η νίκη δεν είναι απλά μονόδρομος. Δεν μιλάω καθόλου για βαθμολογίες, πρωταθλήματα κτλ. Μιλάω καθαρά για γόητρο και ψυχολογία. Αυτή που δεν υπήρχε στην Τούμπα και αυτή που έγινε σμπαράλια κόντρα στην Ντιναμό πριν από τρία βράδια. Το γόητρο σε τέτοια παιχνίδια είναι μεγάλο. Από τους παίκτες και τη διοίκηση μέχρι και τον τελευταίο φίλαθλο, η νίκη θα είναι λύτρωση.

Τα 9 συνεχόμενα ντέρμπι χωρίς νίκη είναι πολλά για μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό. Και δεν είναι πως δεν μπορεί, ούτε ξέχασε ξαφνικά να «καθαρίζει» τα μεγάλα παιχνίδια. Το θέμα είναι καθαρά ψυχολογικό! Η πίεση που έχουν ποδοσφαιριστές και προπονητής σε τέτοια παιχνίδια είναι τεράστια. Με ένα γήπεδο να «βράζει», πολλές δηλώσεις πριν τον αγώνα και γενικότερα μία ατμόσφαιρα που «μυρίζει μπαρούτι», είναι λογικό να κατανοήσει κάποιος μέχρι έναν βαθμό τους ποδοσφαιριστές.

Το «θέλω» πρέπει να μπαίνει πιο πάνω από το «πρέπει», αυτός είναι άλλωστε ο οδηγός για ένα τέτοιο παιχνίδι. Αν έχει στο μυαλό του κάποιος πως πρέπει να κάνει κάτι και δέχεται πίεση για αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι πως κάτι θα στραβώσει. Θέληση, μαχητικότητα και πάθος. Αυτά χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να επιστρέψει στις νίκες. Καλύτερα από όλους το γνωρίζει ο Μαρτίνς και καλείται να δώσει απαντήσεις μέσα στο γήπεδο.

Αυτό που πρέπει να κάνει σίγουρα ο Ολυμπιακός αρχής γενομένης από σήμερα είναι, να σταματήσει να αδικεί τον εαυτό του. Παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα στο βαθμό που χρειάζεται για τέτοια παιχνίδια. Στα μικρά παιχνίδια ακόμα και να αργήσει να βρει γκολ, ξέρει ότι κάποια στιγμή θα του ξαναδοθεί η ευκαιρία να απειλήσει. Στα ντέρμπι και στην Ευρώπη όμως δεν είναι έτσι. Μπορεί να χάσεις μία κλασική ευκαιρία και σε λίγα λεπτά να βρεθείς να χάνεις από το πουθενά (τρανό παράδειγμα με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στο «Καραισκάκης»).

Αυτά όμως τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί, σημασία έχει τι θα κάνει ο Ολυμπιακός από εδώ και πέρα. Νίκη με την ΑΕΚ και πρόκριση στην Ουκρανία, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν κερδίσει σήμερα, θα καταφέρει δύο πράγματα. Το ένα θα είναι να πάρει τεράστια ανάσα ψυχολογίας και το δεύτερο θα καταφέρει να επανακτήσει το χαμένο γόητρο του απέναντι στην «ένωση».

Ο κόσμος πιστεύει στην ομάδα, την στήριξε στα δύσκολα και θα συνεχίσει να το κάνει. Οι παίκτες πιστεύουν στους εαυτούς τους; Μπορούν να μπουν με το μαχαίρι στα δόντια και να «σκοτώσουν» την ΑΕΚ; Φυσικά και μπορούν! Το υλικό υπάρχει, το γήπεδο θα πάρει και πάλι «φωτιά», ο Μαρτίνς ξέρει τι πρέπει να κάνει, οι παίκτες το ίδιο και όλα αυτά πρέπει να φέρουν νίκη απόψε. Κάτι χρωστάει ο Ολυμπιακός. Στον κόσμο του. Στους ανθρώπους που έφυγαν πριν από 38 χρόνια τόσο άδικα σε παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το χρωστάει στον ίδιο του τον εαυτό!