Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς ξέρει και δεν επαναπαύεται

Δεν παρασύρεται ο Πέδρο Μαρτίνς από την πρώτη θέση, τον άτυπο τίτλο και την ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Η άποψη του Πορτογάλου για τη δύσκολη συνέχεια, ο Νο 1 στόχος παραμένει το πρωτάθλημα και η ευκαιρία για Champions League και του χρόνου, με τέσσερις προκριματικούς, αλλά τον Ολυμπιακό στους ισχυρούς.

Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς ξέρει και δεν επαναπαύεται

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα που συνήθως στην Ελλάδα αποτελεί στέρεα βάση για την πρωτιά και στο τέλος της σεζόν, μόνο που για τον Πέδρο Μαρτίνς δεν σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για τον παραμικρό εφησυχασμό. Και μετά την επιστροφή από τις διακοπές για τις γιορτές περιμένει από τους παίκτες του απόλυτο επαγγελματισμό και συνεχή αγωνιστική βελτίωση, ώστε αυτή η καλή διαφορά που έχει πάρει η ομάδα από τους ανταγωνιστές της να αποδειχθεί πράγματι χρήσιμη όταν έρθει η ώρα του τελικού απολογισμού.

Ο Μαρτίνς ξέρει καλά κάποια πράγματα. Το κυριότερο ότι με το νέο φορμάτ της ελληνικής λίγκας δεν βρισκόμαστε στα μέσα του πρωταθλήματος αλλά στο εν τρίτο. Με τον Ολυμπιακό, μάλιστα, να έχει δώσει 12 αγώνες (όσους και ο ΠΑΟΚ καθώς εκκρεμεί το μεταξύ τους ντέρμπι), συνεπώς ακόμη ο δρόμος είναι πολύ μακρύς μέχρι την ολοκλήρωση των 36 αγωνιστικών μαζί με τις αναμετρήσεις των πλέι οφ.

Επιπλέον ο Πορτογάλος θυμάται καλά ότι στην περσινή σεζόν ο Ολυμπιακός τέτοια εποχή είχε εκείνη την αλησμόνητη γκέλα στον Βόλο με το ακυρωθέν γκολ του Σουντανί και είχε μείνει πίσω από τον ΠΑΟΚ με διαφορά δύο βαθμών. Με τους Θεσσαλονικείς να έχουν τότε τη χαρά να είναι πρωταθλητές χειμώνα, αλλά στο τέλος έμειναν πολύ πίσω από τον Ολυμπιακό που πήρε τον… κανονικό τίτλο και αναδείχθηκε… κανονικός πρωταθλητής. Άλλωστε μία σεζόν πριν έρθει στον Ολυμπιακό ο Μαρτίνς οι Πειραιώτες ήταν ξανά στην πρώτη θέση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά στον δεύτερο γύρο έχασαν το προβάδισμα και τελικά το πρωτάθλημα το είχε πάρει η ΑΕΚ.

Παίζει ασφαλώς ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή η άτυπη διάκριση και ειδικά όταν η απόσταση δεν είναι ευκαταφρόνητη, με τον Ολυμπιακό να έχει πίσω του δεύτερο τον Άρη, ενώ ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ να είναι πιο μακριά. Σε επίπεδο Α’ Εθνικής κατηγορίας, στις 61 διοργανώσεις που έχουν γίνει από το 1959-60, στις 47 φορές η ομάδα που ήταν πρώτη στα μισά της σεζόν σήκωσε τελικά και την κούπα. Μόνο σε 14 περιπτώσεις ο πρωταθλητής χειμώνα έχασε στο φινάλε τον τίτλο. Ο δε Ολυμπιακός από τα 20 πρωταθλήματα που έχει πάρει τα τελευταία 24 χρόνια, όπου αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο του ελληνικού ποδοσφαίρου, μόνο δύο φορές δεν ήταν πρώτος στη μέση της σεζόν και χρειάστηκε να κάνει ντεμαράζ για τον τίτλο. Αλλά και μόνο δύο φορές ήταν πρωταθλητής χειμώνα και τελικά έχασε το πρωτάθλημα. Μία φορά από τον Παναθηναϊκό το 2004 και μία από την ΑΕΚ το 2017.

Μόνο που όπως προαναφέραμε από πέρυσι το ελληνικό πρωτάθλημα έχει αλλάξει τρόπο διεξαγωγής, στα πλέι οφ μετέχει και ο πρώτος της κανονικής περιόδου, οπότε όλα κρίνονται στην τελική διαδικασία. Παίζει φυσικά ρόλο η βαθμολογική διαφορά, καθώς πέρυσι ο Ολυμπιακός μπήκε με προβάδισμα στην τελευταία δεκάδα αγώνων και το αξιοποίησε με ευκολία ώστε να φτάσει στη φιέστα.

Ο 46ος τίτλος στην Ιστορία του Ολυμπιακού είναι ο πρώτος στόχος των Πειραιωτών στη συνέχεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου, παρόλο που υπάρχουν και οι διεθνείς υποχρεώσεις. Με το όραμα της διάκρισης στο Europa League να παραμένει, από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» για μία ακόμη χρονιά καταφέρνουν να προχωρήσουν στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Απέναντι στην Αϊντχόφεν και -σε περίπτωση πρόκρισης- στον επόμενο αντίπαλο ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να πάει ακόμη πιο μακριά σε σχέση με την πετυχημένη περσινή πορεία του. Αλλά ο τίτλος του πρωταθλητή στην Ελλάδα παραμένει ο βασικός σκοπός για όλο τον οργανισμό του Ολυμπιακού.

Κι αυτό όχι μόνο για το αυτονόητο, δηλαδή την προσθήκη ακόμη ενός τροπαίου και την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο σερί τίτλων μετά την παρένθεση της διετίας πριν από την περσινή επιστροφή στην κορυφή. Αλλά και για την ίδια την ευρωπαϊκή υπόσταση του κλαμπ, ώστε να μην επηρεαστεί (όσο γίνεται) από τον κατήφορο του ελληνικού ποδοσφαίρου στις λίστες της UEFA.

Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να διατηρήσει ψηλά το δικό του ράνκινγκ, με συνέπεια σε περίπτωση κατάκτησης του φετινού τίτλου όχι απλώς να έχει τη δυνατότητα να είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που θα συμμετάσχει στα προκριματικά του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ αλλά να έχει ξανά πιθανότητες συμμετοχής στους ομίλους καθώς θα είναι στους ισχυρούς σε καθεμία από τις τέσσερις προκριματικές διαδικασίες. Διότι θυμίζουμε ότι το επόμενο καλοκαίρι μόνον ο πρωταθλητής θα παίξει στα προκριματικά του Champions League, ενώ οι άλλες ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη δεν θα συμμετάσχουν καν στο Europa League, αλλά στη νεοσύστατη διοργάνωση του Conference League.

Θα έχει σημασία, λοιπόν, για τον Ολυμπιακό να παραμείνει σε τροχιά «αστεριών» στην Ευρώπη και στην ελίτ των ομάδων που θα συμμετάσχουν στην κορυφαία διοργάνωση της UEFA. Θα έχει μεν τέσσερις προκριματικές διαδικασίες μέχρι τους ομίλους (α’, β’, γ’ προκριματικοί γύροι και τα πλέι οφ), αλλά θα είναι σίγουρα στους ισχυρούς. Και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του εφόσον αποκλείσει την Αϊντχόφεν, ωστόσο ούτως ή άλλως θα βρει ομάδες στα μέτρα του για να προχωρήσει και πάλι μέχρι τους ομίλους. Όλα αυτά, όμως, είναι πολύ μακρινά. Ο Μαρτίνς έχει στο μυαλό του κυρίως το «καυτό» δίμηνο που ακολουθεί στις αρχές του νέου έτους, με αγώνες κάθε τρεις μέρες και δίχως την παραμικρή διακοπή, στις τρεις διοργανώσεις που θα λαμβάνει μέρος η ομάδα του: τη Super League, το Κύπελλο και το Europa League.