Γαβαλάς: «Μόνος ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, επενδύουμε σε τοξικό περιβάλλον»

Ο Νίκος Γαβαλάς με ποστάρισμα του αναφέρθηκε στο γεγονός πως το ελληνικό ποδόσφαιρο υποχώρησε στη 18η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA.

Γαβαλάς: «Μόνος ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, επενδύουμε σε τοξικό περιβάλλον»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει υποχωρήσει στη 18η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA και το μέλλον θα είναι αρκετά δύσκολο για τις ελληνικές ομάδες. Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς με ποστάρισμα του στο facebook αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στο γεγονός πως οι Πειραιώτες παλεύουν μόνοι τους να περισώσουν την κατάσταση.

Αναλυτικά ο Νίκος Γαβαλάς έγραψε:

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο υποχώρησε στη 18η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Προφανώς διότι είναι αδύνατο μονάχα μία ομάδα να το κρατήσει όρθιο με τα εξαιρετικά αποτελέσματα της στο Champions League και το Europa League.

Την τελευταία δεκαετία, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο top-30 της βαθμολογίας της UEFA. Μάλιστα, στη νέα σεζόν θα αρχίσει από την άκρως κολακευτική 28η θέση. Επιπλέον, στην τελευταία πενταετία κατέχει την 34η θέση. Την ίδια περίοδο (2015-20), ο ΠΑΟΚ στην 73η θέση, η ΑΕΚ στην 92η θέση, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι 206ος.

Στην τελευταία σεζόν ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα 3.100 βαθμούς από τους συνολικά 4.900 που συγκέντρωσε η χώρα, δηλαδή σχεδόν τους διπλάσιους από όσους πήραν μαζί οι άλλες τέσσερις ομάδες που αγωνίστηκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, Ατρόμητος).

Για να γευθεί η Ελλάδα τους καρπούς μίας υψηλής θέσης στο ranking, θα πρέπει οι εκπρόσωποί της να μην περιορίζονται στην αναζήτηση τρόπων για να κυριαρχήσουν μονάχα εντός των τειχών (εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων). Για παράδειγμα, να μην ψάχνουν τρόπους για να μεταθέσουν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (που αρχικώς τον όρισαν στη Ριζούπολη…) μετά την ολοκλήρωση της περιόδου, με αποτέλεσμα να αφήνουν σε αγωνιστική απραξία το μοναδικό εκπρόσωπο της χώρας στην Ευρώπη, από τις 19 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου. Αν επηρέασε το κενό αυτό, φάνηκε στα πρώτα λεπτά στο «Μολινό».

Προφανώς και τοξικό περιβάλλον δημιουργούν εκείνοι που αποφασίζουν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς να υπάρχει δεύτερος βαθμός αθλητικής δικαιοσύνης, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο: παγκόσμια πρωτοτυπία από τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, την Ξάνθη, τον Βόλο, τον Παναιτωλικό και τη Λαμία. Δημιουργούν και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ που σκέφτονται πρωτάθλημα 18 και πότε 16 ομάδων και καταλήγουν να προτείνουν 15 ομάδων!

Ή εκείνοι που απειλούν να μην αρχίσει το πρωτάθλημα αν δεν βρουν τηλεοπτική στέγη. Για σκεφθείτε το ενδεχόμενο στους προκριματικούς γύρους του Σεπτεμβρίου, να μην διεξάγονται αγώνες της Super League. Θα είναι άλλο ένα εμπόδιο για τις (χωρίς ρυθμό) ομάδες που θα προσπαθούν να περάσουν στους ομίλους του Champions League και του Europa League. Παρεμπιπτόντως, για την ιστορία η ομάδα που έσπασε πρώτη την κεντρική διαχείριση, ήταν ο ΠΑΟΚ το 2017, όταν προχώρησε σε απευθείας συμφωνία με τον τηλεοπτικό πάροχο.

Σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, ο Ολυμπιακός επενδύει και δημιουργεί ανταγωνιστικό σύνολο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έτσι, στην προηγούμενη σεζόν απέκλεισε την Μίλαν, ενώ στην τελευταία έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα η οποία μπήκε από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών στους ομίλους του Champions League. Και εκεί, ήταν ανταγωνιστικός κόντρα στην Μπάγερν, την Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα.

Επιπλέον, στους «32» του Europa League νίκησε εκτός έδρας την κυπελλούχο Αγγλίας, Άρσεναλ και προκρίθηκε για να βρει απέναντί του την Γουλβς. Απέναντι σε μία ομάδα με τέσσερις φορές μεγαλύτερο μπάτζετ και μέσα στην έδρα της, ο Ολυμπιακός είχε 62% κατοχή μπάλας και 16 τελικές προσπάθειες. Εντυπωσιακοί αριθμοί κόντρα σε μία από τις επτά καλύτερες ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, της Πρέμιερ Λιγκ. Κι όμως, οι συνθήκες με τις καθυστερήσεις των γηπεδούχων στη ρεβάνς του «Μολινό», δε θύμιζαν αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά ενός τοπικού πρωταθλήματος. Θα μας επιτρέψετε να μην ανοίξουμε κουβέντα για τα λάθη των διαιτητών.

Πράγματι, είναι πρόβλημα οι τακτικές τις οποίες περιγράψαμε παραπάνω και αποκαλύπτουν νοοτροπίες που δεν βοηθούν στην εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ναι, είναι πρόβλημα η αυξανόμενη τοξικότητα. Αλλά μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Ολυμπιακός κατορθώνει να αντιστέκεται και να πορεύεται με επιτυχία στις εκτός συνόρων διοργανώσεις. Είναι η καλύτερη απόδειξη πως το πρόβλημα βρίσκεται στην απέναντι όχθη.

Ξεκάθαρα, είναι θέμα προτεραιοτήτων. Όλοι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την κυριαρχία εντός αγωνιστικών χώρων, από ένα σύνολο το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως όσοι φεύγουν, θέλουν να αφήσουν την πόρτα ανοικτή, γιατί δένονται με τον Ολυμπιακό. Όπως συνέβη σήμερα με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί. Οι στενοί δεσμοί δημιουργούνται μόνο σε ένα υγιές περιβάλλον. Όπως είναι ο οργανισμός του Ολυμπιακού».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110