Παναχαϊκή: Η ομάδα με τους εννιά προπονητές!

Σε μια σεζόν όπου εργάστηκαν… εννιά προπονητές, αγωνίστηκαν 29 παίκτες και άλλαξε η ιδιοκτησία, δεν προκαλεί απορία η αδυναμία της Παναχαϊκής να μπει στη ζώνη των πλέι οφ ανόδου για την Super League 1

Παναχαϊκή: Η ομάδα με τους εννιά προπονητές!

Έχει περάσει πολλά η Παναχαϊκή στην τεράστια ιστορία της. Και Ευρωπαϊκά μεγαλεία στην δεκαετία του 70’ και πέτρινα χρόνια. Στη σύγχρονη εποχή μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη στα στενά όρια της Β’ Εθνικής. Η εκπρόσωπος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στην Ελλάδα με το πολυπληθές κοινό και την βαριά φανέλα όσο και αν προσπαθεί να ξεκολλήσει και να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, όλο κάτι κάνει λάθος και στο τέλος απλά φροντίζει την διαχείριση της ζημίας για να μην την πάρει ακόμα πιο κάτω.

Φέτος πάλι, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την εύρυθμη λειτουργία των ροσονέρι, συνέβη. Η νέα ιδιοκτησία που ανέλαβε τα ηνία το περασμένο καλοκαίρι πολύ γρήγορα πέταξε λευκή πετσέτα και πριν καν την άδοξη διακοπή της σεζόν έψαχνε απεγνωσμένα για να πουλήσει τις μετοχές και να φύγει όπως-όπως. Από την Πάτρα. Συνακόλουθα, η διοικητική και οικονομική δυσλειτουργία ώθησε και τους παίκτες πρώτης γραμμής που είχαν ξεκινήσει φέτος στους Αχαιούς να φύγουν και αυτοί με την πρώτη ευκαιρία και κυρίως στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Και για… κερασάκι στην τούρτα, το ασύλληπτο ρεκόρ των εννιά προπονητών που πρόλαβαν να αναλάβουν τα ηνία του ιστορικού συλλόγου μέσα σε 20 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Και μόνο το γεγονός πως ύστερα από όλα αυτά αν ξαναρχίσει με το καλό το πρωτάθλημα η Παναχαϊκή θα έχει ακόμα μαθηματικές ελπίδες για την συμμετοχή στα πλέι οφ οφείλεται στην πολύ βαριά φανέλα και την έδρα που αποτέλεσε το μοναδικό θετικό σημείο αναφοράς στη φετινή περίοδο.

Η… ηλεκτρική καρέκλα

Μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ανήκει δικαιωματικά στην Παναχαϊκή για το απίθανο «κατόρθωμά» της να πάρουν το χρίσμα του προπονητή εννιά τεχνικοί δίχως καν να ολοκληρωθεί η περίοδος ! Ο αδιανόητος αυτός αριθμός καταγράφηκε μέχρι την άδοξη διακοπή του πρωταθλήματος και ενώ πρόλαβαν να διεξαχθούν 20 αγωνιστικές.

Την αρχή έκανε ο Βόσνιος Σβέζνταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ήρθε μετ’ επαίνων έπειτα από χρόνια εργασίας στη Σουηδία, αλλά έφυγε πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας αγωνιστικής δράσης, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε ο μέχρι τότε βοηθός του ο Σέρβος Μάρκο Γιοβάνοβιτς που στις πρώτες δηλώσεις του είπε πως σκέφτεται να μείνει μόνιμα στην θέση αυτή αλλά άντεξε μόνο 15 ημέρες.

Στις 14 Οκτωβρίου ανέλαβε ο Σπύρος Μπαξεβάνος, άριστος γνώστης της κατηγορίας και φάνηκε πως θα μπορούσε να επέλθει η πολυπόθητη σταθερότητα, αλλά και αυτός δεν πρόλαβε να αλλάξει τον χρόνο αποχωρώντας στις 21 Δεκεμβρίου. Στη θέση του ήρθε ο Κύπριος Απόστολος Μακρίδης και αυτός με την προοπτική να μακροημερεύσει, αλλά με τη σειρά του έμεινε μόλις έναν μήνα και εν προκειμένω ως τις 29 Ιανουαρίου.

Ακολούθησε η παρουσία δύο υπηρεσιακών προπονητών του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου για δέκα ημέρες, ως τις 8 Φεβρουαρίου και του Αιμίλιου Βελλή για… τρεις ημέρες, ως τις 11 Φεβρουαρίου, αλλά αμφότεροι πρόλαβαν να κοουτσάρουν την ομάδα σε επίσημο ματς. Στη συνέχεια ήρθε ο μπαρουτοκαπνισμένος Πέτρος Δημητρίου αποφασισμένος να σώσει την κατάσταση, αλλά έπεσε εν μέσω αποχής των παικτών για οικονομικούς λόγους και έμεινε μόνο για δέκα ημέρες στο πόστο του.

Νέος υπηρεσιακός για ένα μόνο ματς ανέλαβε ο Αλέξης Σπηλιόπουλοις στις 21 Φεβρουαρίου και έπειτα από τέσσερις ημέρες τα ηνία των Αχαιών ανατέθηκαν στον τελευταίο χρονικά κόουτς. Στον Σωκράτη Οφρυδόπουλο που ανακοινώθηκε από την διοίκηση τις 26 Φεβρουαρίου και φυσικά εξακολουθεί να αναφέρεται ως προπονητής, ο ένατος κατά σειρά μέχρι να αποφασιστεί το αν και πότε θα ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα.

Οι 29 παίκτες…

Οι αλλαγές στον πάγκο της Παναχαϊκής δεν ήταν οι μοναδικές που έλαβαν χώρα στους ροσονέρι. Η αστάθεια και ανησυχία σε όλο το οικοδόμημα ξεκινούσε από το ρετιρέ όπου οι επιτελείς του συλλόγου έδειχναν πως δεν μπορούσαν να βγάλουν την σεζόν εύρυθμα. Ο Σάκης Καλογερόπουλος και οι συνεργάτες του ανέλαβαν τα ηνία των Αχαιών μόλις τον περασμένο Ιούνιο, αλλά κατάφεραν να συμπληρώσουν μόλις εννιά μήνες στην ηγεσία της ΠΑΕ.

Από το τέλος του 2019 είχε ξεκινήσει η αναζήτηση της διάδοχης κατάστασης που με τα πολλά ολοκληρώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και ανέλαβε σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το τιμόνι ο Γιώργος Μπάρλος. Μένει βέβαια να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση των μετοχών, κάτι που για την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε και σε αυτήν την κατεύθυνση άπαντες τηρούν μια μικρή επιφύλαξη.

Στο μεσοδιάστημα οι παίκτες που αντιλαμβάνονταν τα οικονομικά προβλήματα διάβηκαν την πόρτα της εξόδου και κυρίως τον Ιανουάριο συντελέστηκε η αποδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού που αναμφίβολα επηρέασε και την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι που είχαν προτάσεις στα χέρια τους δεν το σκέφθηκαν καν και αναζήτησαν νέα και ασφαλέστερη επαγγελματική στέγη.

Πλέον, δίχως ξένους στη σύνθεση παρά μόνο δύο νεοφερμένους Κύπριους, τον Δημήτρη Φροξυλιά και τον Νέστορα Μυτίδη, η ομάδα της Πάτρας δε μπορούσε να είναι όσο ανταγωνιστική επιθυμούσε και η άδοξη ολοκλήρωση της περιόδου την βρήκε έξω από την ζώνη των πλέι οφ.

Εν τέλει με το πέρας των 20 αγωνιστικών, πρόλαβαν να καταγράψουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα 29 ποδοσφαιριστές (!), ρεκόρ και αυτό για τα δεδομένα του ιστορικού συλλόγου. Οι παίκτες που φόρεσαν την ροσονέρι φανέλα στο πρωτάθλημα είναι οι: Σούλης, Πολίμος, Σταμόπουλος, Ρουγκάλας, Τσελεπίδης, Μαυριάς, Μασούρας, Κολ, Πατρώνης, Λινάρδος, Σιατραβάνης, Παπατόλιος, Κυνηγόπουλος, Μωραΐτης, Ιντζόγλου, Μουστακόπουλος, Πατάπης, Αντωνακόπουλος, Καπούταγλης, Μυτίδης, Ατανάκοβιτς, Κοτσώνης, Ανάκογλου, Φροξυλιάς, Θεολόγου, Κόκας, Σταυρόπουλος, Παπαδόπουλος, Τσότρας.

Στα… κάγκελα ο κόσμος

Σε αυτήν την περίοδο αστάθειας και ανασφάλειας δεν θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα καλύτερα σε σχέση με την παρουσία και την συμπεριφορά των φιλάθλων. Ο πρώιμος ενθουσιασμός ξεφούσκωσε γρήγορα, οι συνήθως πολυπληθείς οπαδοί απομακρύνθηκαν από την Αγυιά ακόμα και σε εμπορικά παιχνίδια και όσο περνούσε ο καιρός όλο και πιο λίγοι έμεναν κοντά στην ομάδα και όχι για καλό.

Η γκρίνια μεγάλωνε και το ποτήρι ξεχείλισε στην επιστροφή της ομάδας από την Λιβαδειά στις 18 Φεβρουαρίου, όταν εξοργισμένοι οπαδοί της Παναχαϊκής την »έπεσαν» στην αποστολή όταν έφθασε στην Αγυιά κατηγορώντας παίκτες και στελέχη της ομάδας για στήσιμο του ματς ! Σε αυτήν την κατεύθυνση, ακόμα και αν επαναρχίσει το πρωτάθλημα δύσκολα θα γυρίσει και ο κόσμος στις κερκίδες και θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για να χτιστούν εκ νέου εμπιστοσύνη και γέφυρες ανάμεσα στους ροσονέρι και στην πλειοψηφία του κόσμου που… έμενε σπίτι ακόμα και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.