Χριστόδουλος Θεοδωρίκας: «Αξίζει στην ιστορία του ΠΑΣ ένας τελικός Κυπέλλου»

Καταπληκτικός στο «ΦΩΣ» ο «αιώνιος» αρχηγός των «Μπλου Βαγέρος» του ΠΑΣ Γιάννινα, που νίκησε τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και προελαύνει στη Β' Εθνική.

Χριστόδουλος Θεοδωρίκας: «Αξίζει στην ιστορία του ΠΑΣ ένας τελικός Κυπέλλου»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Όσα ξέρει αυτός για τον ΠΑΣ Γιάννινα δύσκολα τα ξέρουν άλλοι. Βλέπει ανελλιπώς την ομάδα από τη δεκαετία του ’70. Έχει σχέσεις με παράγοντες και παίκτες της ομάδας. Είναι ο «αιώνιος» πρόεδρος των «Μπλου Βαγέρος» του ΠΑΣ Γιάννινα, Χριστόδουλος Θεοδωρίκας. Η ομάδα πάει σούπερ στη Β’ Εθνική, ούτε καν τρώει γκολ, και νίκησε στο Κύπελλο τον Παναθηναϊκό 1-0, διεκδικώντας να τον αποκλείσει.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 10/1/2020

Θυμάμαι, όταν προσέλαβε ο Χριστοβασίλης τον προπονητή αυτόν, υπήρξε αμφισβήτηση. Για τον Γιαννίκη λέω.

Λόγω της ηλικίας του, που δεν ήταν καν 40 χρόνων. Είναι όμως αυτό που θέλει ο Χριστοβασίλης, δηλαδή προπονητής νέος και φιλόδοξος. Έτσι είχε κάνει και με τον Χριστόπουλο. Ο Γιαννίκης πάει πολύ καλά και δικαιώνει την επιλογή του, έχει όλα τα προπονητικά διπλώματα από τη Γερμανία, έχει μεγάλη προϋπηρεσία στις υποδομές και στις Ακαδημίες, έχει δουλέψει και ως βοηθός προπονητή στην Μπουντεσλίγκα. Είναι Έλληνας ομογενής που άρπαξε την ευκαιρία.

Τι δείχνει ιδιαίτερα;

Από τα φιλικά κιόλας, από την προετοιμασία, μου είχε κάνει εντύπωση που πήγαινα και τον άκουγα να φωνάζει ότι δεν θέλει την μπάλα ψηλά. Δεν θέλει «γιόμες». Ακόμα και με τον Παναθηναϊκό, που είχε πρόβλημα λόγω του παγετού το γήπεδο, δεν έβλεπες «γιόμες». Επίσης, κάτι ιδιαίτερο γι’ αυτόν, είναι πολύ κοινωνικός, πολύ ευγενικός, τον συμπαθούν οι παίκτες -το γνωρίζω αυτό-, στις συνεντεύξεις Τύπου χαιρετά τους πάντες διά χειραψίας. Και βασικά δεν φοβάται. Είναι προπονητής που δεν «κοιμάται» στον πάγκο, είναι όρθιος και φωνάζει, δίνει εντολές. Το ματς με τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς.

Γιατί;

Διότι οι αγώνες που δίνει ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Β’ Εθνική δεν είναι ισχυρό κριτήριο. Ο ΠΑΣ είναι πολύ καλύτερος από τις άλλες ομάδες της κατηγορίας. Όταν όμως παίζεις με τον Παναθηναϊκό και τον νικάς 1-0 αντί για 3-0 και είσαι εμφανώς καλύτερος, είναι καλό κριτήριο.

Μπορείτε να περάσετε;

Αν βάλουμε ένα γκολ στη ρεβάνς, δύσκολα θεωρώ ότι θα φάμε τρία. Δεν είμαστε φαβορί, αλλά θα το παλέψει η ομάδα.

Μεγαλύτερη επιτυχία του ΠΑΣ Γιάννινα στο Κύπελλο;

Όταν ήμασταν στη Β’ Εθνική πάλι και αποκλείσαμε τον Ολυμπιακό μέσα στο «Καραϊσκάκη» με το γκολ του Κοντογουλίδη! Να σου πω όμως το όνειρο ζωής; Να παίξει ο ΠΑΣ Γιάννινα σε έναν τελικό Κυπέλλου. Το έχουν κάνει άλλες ομάδες, όχι εμείς, ενώ είχε στο παρελθόν καλούς παίκτες ο ΠΑΣ Γιάννινα και θα μπορούσε να το κάνει. Αξίζει στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα ένας τελικός Κυπέλλου.

Τι αλλαγές έγιναν στην ομάδα σε σχέση με πέρσι;

Δεν άλλαξε πολύ το ρόστερ, αλλά έφυγαν κάποια βαριά συμβόλαια και χαμήλωσε ο μέσος όρος ηλικίας. Έφυγαν παίκτες που ήταν χρόνια στην ομάδα και κάποια στιγμή θα έφευγαν: ο Τζημόπουλος, ο Μιχαήλ, ο Λίλα.

Διοικητικά τι γίνεται; Ο Χριστοβασίλης έχει όρεξη;

Πάντα έχει όρεξη και πάντα λέει ότι αν βρεθεί κάτι καλύτερο είναι ανοικτός σε πρόταση.

Μήπως ανακαλυφθεί στην πορεία κάτι ανάλογο που έγινε με την Ξάνθη;

Όχι, στον Χριστοβασίλη ανήκει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έχει επενδύσει στις Ακαδημίες και έχουμε πολύ αξιόλογο υλικό στην Κ15 και στην Κ17. Κάποτε σου είχα πει για τον Κούτρη και τον Μαυροπάνο. Τώρα να θυμάσαι ένα όνομα: Λώλης. Είναι 17 χρόνων και ήδη παίρνει συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Στην Κ17 ήταν.

Τι θέση;

Οκταροδεκάρι. Έχει φοβερές κάθετες μπαλιές. Και είναι αθλητικό κορμί. Σε 2-3 χρόνια η πρώτη ομάδα θα έχει 5 παίκτες από τις Ακαδημίες μας.

Έχει βγάλει καλούς παίκτες στο παρελθόν η περιοχή σας. Για πες μου μερικούς…

Ο Τσανακτζής, που έπαιξε και τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό. Ο Μπονόβας, ο Παπαγγέλης, ο Παπαχρήστου, ο Σεϊταρίδης, ο Οικονόμου, ο Μαυροπάνος, σίγουρα ξεχνάω κι άλλους Γιαννιώτες.

Αντίπαλός σας ποιος είναι στην κατηγορία;

Ο Απόλλων, αλλά ενώ έχει έμπειρους παίκτες και καλό ρόστερ, δεν παίζει καλά. Τι γίνεται με αυτήν την ομάδα, δεν ξέρω.

Το γήπεδο πάλι είναι χάλια; Δεν φτιάχτηκε;

Το γήπεδο δεν έχει καμία σχέση με το χάλι που ήταν πριν. Όμως είχε πολλές παγωνιές αυτές τις μέρες, γι’ αυτό ήταν το μισό παγωμένο με τον Παναθηναϊκό. Δεν δικαιολογείται ο Δώνης να πετά αιχμές, και οι δικοί μας παίκτες τα ίδια προβλήματα με τους παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν. Ο Γιώργος Δώνης έκανε καριέρα μέσα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, εδώ τον είχε δώσει δανεικό ο Παναθηναϊκός και αναδείχθηκε και τον πήρε πίσω. Η πρώτη γυναίκα του είναι από το Ζαγόρι και τα παιδιά του στο Ζαγόρι μεγάλωσαν τα καλοκαίρια, και συγκεκριμένα στο Τρίστενο του Ζαγορίου. Να μην υποτιμά τον τόπο αυτόν, αλλά και την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.

Έχεις ακούσει κάτι για Μαυροπάνο και Ολυμπιακό;

Όχι.

Από πότε βλέπεις τον ΠΑΣ Γιάννινα;

Από το 1972.

Ως πόλη έχουν ανέβει πολύ τα Γιάννινα μαθαίνω.

Οι δρόμοι που φτιάχτηκαν, η Εγνατία και η Ιόνια Οδός έχουν βοηθήσει πολύ την περιοχή. Παλιότερα ήταν περιπέτεια να πας στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.

Έχει και όμορφα μέρη κοντά. Πες μου τα ωραία μέρη... Εγώ τα ξέρω, πες τα για τους άλλους.

Είμαστε μισή ώρα από το Μέτσοβο, μισή ώρα από τα Ζαχοροχώρια, λίγο παραπάνω από μισή ώρα απόσταση από τη θάλασσα! Ηγουμενίτσα, Σύβοτα.

Ο πιο παλιός ρεπόρτερ του ΠΑΣ Γιάννινα, Βαγγέλης Γυφτόπουλος

«Αυτός ο προπονητής μάλλον θα αναδειχθεί νέος Πετράκης»!

Ο Βαγγέλης Γυφτόπουλος είναι ένα από τα καλύτερα παλικάρια στην αθλητική δημοσιογραφία. Πολλά χρόνια στο «ΦΩΣ», είναι ο πιο παλιός στο καθημερινό ρεπορτάζ του ΠΑΣ Γιάννινα. Έχουν ενδιαφέρον αυτά που μου είπε.

Μέχρι πού έχει φτάσει στην ιστορία του ο ΠΑΣ στο Κύπελλο;

Δύο φορές έφτασε στα ημιτελικά. Το 2006-2007 αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά. Το 2009-2010 αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά.

Είσαι ο πιο παλιός ρεπόρτερ της ομάδας νομίζω.

Από αυτούς που ασχολούνται καθημερινά με το ρεπορτάζ, ναι.

Από πότε είσαι;

Από το 1985.

Μου είπε ο Χριστόδουλος Θεοδωρίκας για τον Λώλη.

Είναι πολύ καλό ταλέντο, υπάρχει καλή φουρνιά. Ο Λώλης, ο Γροζδάνης, ο Λιάσος, ο Πήλιος. Αυτοί βγήκαν από τα σπλάχνα του ΠΑΣ, από τις Ακαδημίες του.

Πιστεύεις ότι μπορείτε να αποκλείσετε τον Παναθηναϊκό;

Όλα είναι ανοιχτά. Το 1-0 δεν είναι σκορ ασφαλείας, αλλά δεν είναι και εύκολο να αποκλειστείς. Ειδικά αν βάλει ένα γκολ ο ΠΑΣ, δύσκολα θα φάει τρία.

Πες μου τους εντυπωσιακούς αριθμούς του ΠΑΣ φέτος στη Β’ Εθνική.

Επί 8 ματς στο πρωτάθλημα και 1 ματς στο Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό τώρα, δεν έχει δεχτεί ούτε ένα γκολ! Έχει 6 σερί νίκες και 1 με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, 7. Έχει την καλύτερη άμυνα έως τώρα και την καλύτερη επίθεση.

Θα ανέβει σίγουρα;

Το «σίγουρα» δεν το ξέρει κανείς. Είναι όμως το πρώτο φαβορί.

Αντίπαλο ποιον θεωρείς;

Τον Απόλλωνα Σμύρνης. Χωρίς να αποκλείω κάποια έκπληξη από Πλατανιά, Εργοτέλη, Καραϊσκάκη, Παναχαϊκή, ακόμα και από τον Λεβαδειακό, που ανεβαίνει τον τελευταίο καιρό.

Πες μου για τον προπονητή, τον Γιαννίκη. Είχε αμφισβητηθεί αρχικά.

Στην αρχή ήταν ερωτηματικό γιατί ήταν άγνωστος. Γρήγορα όμως έδειξε ότι είναι μορφωμένος, καταρτισμένος, προσαρμόστηκε στην ελληνική νοοτροπία, και έχει την εκτίμηση όλων, ποδοσφαιριστών, παραγόντων, δημοσιογράφων. Ο νέος Πετράκης μάλλον θα είναι!