Ριβάλντο: «Ο Εμπαπέ τη διαφορά, η Πορτογαλία μπορεί τελικό»

Ο Ριβάλντο  ο οποίος αγωνίστηκε και στην Ελλάδα με τις φανέλες του Ολυμπιακού (2004-07) και της ΑΕΚ (2007-08) μίλησε για όλους και για όλα. 

Ριβάλντο: «Ο Εμπαπέ τη διαφορά, η Πορτογαλία μπορεί τελικό»

Ο Ριβάλντο πιστεύει ότι ο Κιλιάν Εμπαπέ μπορεί να κάνει τη διαφορά στη προημιτελική αναμέτρηση της Αγγλίας με τη Γαλλία (10/12-21:00), αναφέρει γιατί τον εντυπωσιάζουν η Γαλλία, η Πορτογαλία -για την οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να φτάσει στον πρώτο της τελικό σε Μουντιάλ- και η Βραζιλία, αλλά και εξηγεί τι έπρεπε να είχε κάνει η Ισπανία για να αποφύγει τον αποκλεισμό της από το Μαρόκο.

«Ο Εμπαπέ μπορεί να κάνει τη διαφορά»

«Εκτός από τη Βραζιλία, βλέπω τη Γαλλία να πηγαίνει καλά στην προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της, ειδικά κοιτάζοντας τον τρόπο που παίζει, επικεντρωμένη στο να τροφοδοτήσει τον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν είναι πραγματικά σε εξαιρετική φόρμα αυτή τη στιγμή, ως πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει μια σταθερή Αγγλία και φαντάζομαι έναν αγώνα 50-50 στον οποίο η ποιότητα του Εμπαπέ μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ των ομάδων. Και οι δύο ομάδες πραγματοποιούν καλό Παγκόσμιο Κύπελλο και έχουν αυτοπεποίθηση, επομένως, θα είναι σίγουρα ένας σπουδαίος αγώνας στον οποίο όλα μπορούν να συμβούν», είπε ο διάσημος Βραζιλιάνος.

«Η Πορτογαλία μπορεί να πάει στον τελικό»

«Μια άλλη ομάδα που πάει πάρα πολύ καλά στη διοργάνωση είναι η Πορτογαλία, η οποία συνέτριψε την Ελβετία με 6-1, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο ταλαντούχα είναι. Δεν θα εκπλαγώ αν η Πορτογαλία φτάσει στον πρώτο της τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της.
Η Βραζιλία κατάφερε να πάρει μια άνετη νίκη απέναντι στη Νότια Κορέα μετά από ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα που της επέτρεψε να πετύχει δύο γκολ νωρίς. Και με τους Κορεάτες να προσπαθούν να αντεπιτεθούν, η Βραζιλία είχε ακόμη περισσότερο χώρο για να παίξει. Θα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε μερικά ακόμα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά η ομάδα προτίμησε να ελέγξει το ρυθμό και να διατηρήσει την ενέργειά της για τα επόμενα ματς», πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό της Ισπανίας.

«Η Ισπανία υπερέβαλε στην κατοχή της μπάλας»

«Η Ισπανία υπερέβαλε την κατοχή της μπάλας και ξέχασε να επιτεθεί στο Μαρόκο. Η Ισπανία αποκλείστηκε απροσδόκητα από το Μαρόκο σε έναν αγώνα που κυριάρχησε πλήρως ως προς την κατοχή, αλλά δεν ήταν αρκετά επιθετική για να φτάσει στο τέρμα του αντιπάλου της πιο συχνά και αυτό προκάλεσε μια τεράστια έκπληξη. Απλώς δεν έχει παίκτες ικανούς να σουτάρουν έξω από την περιοχή ή που να μπορούν να ντριμπλάρουν για να δημιουργήσουν χώρους στην αντίπαλη περιοχή και αυτό πραγματικά μου προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Κοιτούσα το ματς και φανταζόμουν ότι, αν ήμουν σε αυτό το ματς, θα δοκίμαζα μερικά σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή γιατί εκεί ήταν ο χώρος.
Επίσης, ήταν ξεκάθαρο ότι η Ισπανία δεν φαινόταν να έχει ένα σχέδιο Β για τη δημιουργία περισσότερων σεντρών στη μεγάλη περιοχή, έτσι έγινε προβλέψιμη για την ομάδα του Μαρόκου που παρέμεινε οργανωμένη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αν ο αγώνας ζητάει κάτι διαφορετικό, πρέπει να αλλάξεις στρατηγική για να προσπαθήσεις να μπερδέψεις τον αντίπαλό σου.
Το Μαρόκο έχει ένα σωρό παίκτες -σχεδόν όλοι παίζουν στο εξωτερικό- και κατάφεραν να κάνουν υπομονή και μάλιστα να αντεπιτίθενται πολύ επικίνδυνα. Θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει τον αγώνα πριν από τη διαδικασία των πέναλτι, μία διαδικασία πολύ νευρική για τους παίκτες. Είχα αυτή την εμπειρία στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002 εναντίον της Ολλανδίας και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σε αυτά τα 50 μέτρα που περπατάς μέχρι την μπάλα, πολλά πράγματα περνούν από το μυαλό σου. Να σουτάρω αριστερά, δεξιά ή στη μέση; Να περιμένω να κινηθεί πρώτα ο τερματοφύλακας ή να μπω κατευθείαν στην μπάλα; Όλα αυτά τα πράγματα θα επηρεάσουν την απόφασή σου πέρα από όλες τις προπονήσεις που μπορεί να είχες κάνει πριν τον αγώνα. Αλλά έχεις επίσης τη σωματική και ψυχολογική κούραση από έναν σκληρό αγώνα, μερικοί από αυτούς τους ειδικούς στα πέναλτι θα μπορούσαν ήδη να έχουν αντικατασταθεί και έτσι, η διαδικασία των πέναλτι γίνεται μια πολύ τεταμένη και νευρική στιγμή και πολύ δύσκολη η πρόβλεψη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ