Εθνική Γυναικών: Τα «κλειδιά» της νίκης και τα ανοιχτά ζητήματα

Οι πρωταγωνίστριες της νίκης της Εθνικής Γυναικών επί της Ουκρανίας και τα σημεία που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα χρήζει βελτίωσης. 

Εθνική Γυναικών: Τα «κλειδιά» της νίκης και τα ανοιχτά ζητήματα

Την πρώτη της νίκη στο νεοσύστατο UEFA Women’s Nations League πανηγύρισε χθες (27/10) στο «καυτό» Ηράκλειο η Εθνική Γυναικών. Μια νίκη η οποία φαινόταν πως έρχεται εδώ και αρκετό διάστημα. Τα κορίτσια του Αλέξη Κατηκαρίδη είχαν προσπαθήσει πολύ όλη την φετινή χρονιά και στο «Θ. Βαρδινογιάννης» έδειξαν την εντυπωσιακή βελτίωσή τους τόσο ψυχολογικά όσο και αγωνιστικά.

Επιτρέψτε μας ωστόσο να ξεκινήσουμε από το μοναδικό αρνητικό της χθεσινής βραδιάς: η «γαλανόλευκη» δέχτηκε ξανά γκολ στην «αυγή» του αγώνα. Με την Πολωνία ήταν στο πρώτο λεπτό, με την Σερβία βρέθηκαν να χάνουν 3-0 στο ημίχρονο και στο Ηράκλειο έμειναν πίσω στο σκορ στο 3ο λεπτό. Προφανώς δεν είναι τυχαίο και ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός καλείται να δουλέψει στον τομέα της συγκέντρωσης των διεθνών στο ξεκίνημα των παιχνιδιών.

Από εκεί και πέρα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε να προσφέρει μόνο χαμόγελα. Προφανώς και τα «φώτα» θα πέσουν στις πρωταγωνίστριες. Η Ελένη Μάρκου βρήκε δίχτυα για δεύτερο συνεχόμενο ματς, η Σούλα Σπυριδωνίδου επέστρεψε στα γκολ και η Ιφιγένεια Γεωργατζή μοίρασε ασίστ με την πρώτη της επαφή με την μπάλα. Η αλήθεια όμως είναι πως καμία από τις κυρίες δεν υστέρησε!

Η Βεατρίκη Σαρρή είχε… πάρει την μπαγκέτα στο ξεκίνημα και «τρόμαξε» με τις ενέργειές της τις Ουκρανές διεθνείς. Μπορεί η «Βέα» να μην βρήκε δίχτυα, ωστόσο η συμβολή της στο να πάρει τα ηνία του αγώνα η Ελλάδα ήταν καταλυτική.

Εξίσου σημαντική δουλειά, παρότι «αθόρυβη», έκανε η αρχηγός Ελένη Κακαμπούκη. Η έμπειρη χαφ «πάτησε» σε κάθε πιθαμή του χορταριού βγαίνοντας πρώτη στην μπάλα, δίνοντας συνεχώς οδηγίες στις συμπαίκτριές της και κυριαρχώντας στον αέρα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην τερματοφύλακα Ζωή Νάση, η οποία «κατέβασε ρολά» στο φινάλε, και κράτησε την νίκη για την Εθνική Γυναικών με εντυπωσιακές επεμβάσεις, δείγμα των εξαιρετικών της αντανακλαστικών.

Ψυχολογικά, η Εθνική δείχνει να έχει «μεγαλώσει». Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την ψυχρολουσία του γρήγορου γκολ, δεν άφησε σε κανένα σημείο τις Ουκρανές να πάρουν τα ηνία και ήταν εκείνη που ήλεγξε τον ρυθμό του αγώνα. Και ενώ με την Πολωνία είχε αντέξει για ένα ημίχρονο σε υψηλή ένταση, στο Ηράκλειο η φυσική κατάσταση των διεθνών τις κράτησε με τρεξίματα και πίεση τουλάχιστον για 70 λεπτά.

Όπως τόνισε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός στην συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ούτως ώστε να ξεκινά το πρωτάθλημα νωρίτερα και έτσι να έχουν οι διεθνείς τον απαιτούμενο αγωνιστικό ρυθμό για τα επίσημα ματς της Εθνικής.

Υ.Γ. Μακάρι να δούμε σύντομα και στην Αθήνα την Εθνική Γυναικών να παίζει μπροστά σε γεμάτες κερκίδες, όπως συνέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης.